Wyświetl # 
  Przełącz wprowadzenia Zwiń wprowadzenia
Tytuł artykułu Utworzony Autor
Polska mizeria, a może greckie tzatziki – którą przystawkę z ogórkiem wybrać?

Polska mizeria, a może greckie tzatziki – którą przystawkę z ogórkiem wybrać?

Lato to czas najlepszych i najsmaczniejszych ogórków gruntowych – w niejednym polskim domu trwa intensywny czas przygotowań zapasów na zimę w formie ogórków kwaszonych, konserwowych, niekiedy z dodatkiem chili, curry lub innych egzotycznych przypraw. Ale w wakacje uwielbiamy przede wszystkim świeże ogórki w towarzystwie śmietany lub jogurtu naturalnego z dodatkiem koperku. Pyszna polska mizeria ma też swój śródziemnomorski odpowiednik – tzatziki. Wyrazisty sos pochodzący z Grecji może być wspaniałym urozmaiceniem niejednego przyjęcia, nie tylko w ogrodzie.

13 Sie 2021 S.Z.
Byriani z ryżem i warzywami = przepis

Byriani z ryżem i warzywami

Kuchnia indyjska to prawdziwa rewia smaków i aromatów. Dziś przygotowaliśmy przepis na byriani – klasyczne danie indyjskiej kuchni. Ryż basmati, mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Sami spróbujcie! Smacznego!

09 Sie 2021 S.Z.
Włochy na wyciągnięcie ręki!

Włochy na wyciągnięcie ręki!

Odkryj niepowtarzalny smak Bruschetta pomidory + czosnek + oregano OLE!

05 Sie 2021 S.Z.
Rodzinna fiesta w gruzińskim stylu! - przepis

Rodzinna fiesta w gruzińskim stylu!

Lato zachęca nas do wychodzenia na zewnątrz, spędzania czasu wolnego z naszymi rodzinami lub znajomymi i wspólnego cieszenia się chwilami oraz posiłkiem. Zachwyć swoich bliskich wspaniałą kuchnią gruzińską. Pomóc w tym może przepis na odżakhuri, czyli w dosłownym znaczeniu danie rodzinne.

25 Lip 2021 S.Z.
Bruschetta pomidory + zioła - przepis

Bruschetta pomidory + zioła

Poznaj jedną z najwspanialszych śródziemnomorskich przekąsek. Odkryj prawdziwą kwintesencje lata zamkniętą w wygodnym słoiczku. Niebanalny smak, głębia aromatu i nieograniczone kulinarne możliwości – to tylko kilka z zalet NOWOŚCI OLE! – Bruschetta pomidory + zioła.

06 Lip 2021 S.Z.
Letnie szaleństwo – przepis na tartę z truskawkami

Letnie szaleństwo – przepis na tartę z truskawkami

Lato to czas na pierwsze owoce w naszych ogrodach. Kwintesencją tej pory roku są truskawki, które cieszą się ogromną popularnością w Gruzji. Prostym w przygotowaniu deserem z truskawkami jest tarta, która zachwyci gości podczas Twojego przyjęcia w ogrodzie.

05 Lip 2021 S.Z.
Naleśniki po bretońsku, czyli jakie?

Naleśniki po bretońsku, czyli jakie?

Poznaj przepis, którego nie znałaś
Uwielbiasz naleśniki, ale chcesz spróbować czegoś nowego? Te na słodko zazwyczaj jesz na śniadanie, a tym razem szukasz bardziej wytrawnej wersji, którą można podać na obiad albo zaskakującą kolację dla dwojga? Jeśli dodatkowo zależy Ci na stosowaniu zdrowszych zamienników dla pszennej mąki, mamy dla Ciebie rozwiązanie idealne – naleśniki po bretońsku, czyli prosty i smaczny posiłek z mąki gryczanej i z pysznym farszem z sera, szynki i jajka.

24 Maj 2021 S.Z.
Piknik w gruzińskim stylu – przepis na słodki chlebek nazuki!

Piknik w gruzińskim stylu – przepis na słodki chlebek nazuki!

Wiosna już na dobre zawitała do Polski! Dni są coraz dłuższe, właśnie dlatego warto korzystać z ciepłych wieczorów i zrobić sobie chwilę przyjemności. Idealnym sposobem na odpoczynek jest piknik w gruzińskim stylu, który można zrobić we własnym ogródku lub na balkonie.

19 Maj 2021 S.Z.
Wiosenna sałatka z granatem i kozim serem

Wiosenna sałatka z granatem i kozim serem

Kalendarzowa wiosna już jest z nami! To sezon na kolorowe, zdrowe posiłki pełne witamin i składników odżywczych. Jedną z prostych w przygotowaniu i pysznych propozycji, jest sałatka z granatem i kozim serem. Sprawdźcie nasz przepis!

05 Kwi 2021 S.Z.
Naleśnikowa podróż w mniej znane

Naleśnikowa podróż w mniej znane

Mąka, jajko, mleko, trochę wody, odrobina cukru. Tak niewiele trzeba, aby w kilka chwil wyczarować danie pojawiające się w czołówce comfort food. Mowa oczywiście o naleśnikach! Kochają je mali i duzi na całym świecie. Ich rodzajów i sposobów przyrządzania jest tyle, że najwięksi miłośnicy puszystych placków mogą jeść je na śniadanie, obiad i kolację, a każdy z tych posiłków obfitował będzie w inne doznania smakowe! Gotowi na kulinarną podróż z naleśnikiem na talerzu?

25 Mar 2021 S.Z.
Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu...

Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu – smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!

Różnorodne kształty makaronów i jeszcze więcej możliwości ich przygotowania – wystarczy dodać kilka ulubionych składników, aby w szybki sposób stworzyć danie, które będzie molto delizioso! Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości makaronu Podravka 100% durum, potrawy będą nie tylko smaczne i pożywne, ale też pięknie podane.

19 Lut 2021 S.Z.
Aczma, czyli lasagne po gruzińsku

Aczma, czyli lasagne po gruzińsku

Gruzja obfituje w smaki jedyne w swoim rodzaju. Popularne chaczapuri czy chinkali to jednak nie wszystko, co ma do zaoferowania kuchnia kaukaska. Mniej znanym, ale równie fantastycznym daniem jest aczma, czyli gruzińska wersja popularnej lasagne.

17 Lut 2021 S.Z.
Medok miodowy, czyli gruziński deser na karnawał

Medok miodowy, czyli gruziński deser na karnawał

Karnawał w pełni! Na stołach królują smaczne przekąski i desery. Jedną z propozycji wartych wypróbowania jest gruziński medok miodowy. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu!

25 Sty 2021 S.Z.
Wypełnij swoje dania toskańskim klimatem z OLE!

Wypełnij swoje dania toskańskim klimatem z OLE!

Jak w niepozornym słoiku zatrzymać smak i aromat? Czy można odwzorować śródziemnomorski klimat nie wyjeżdżając z Polski? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej, ale zdradzamy, że powodem tego wszystkiego są Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!

16 Sty 2021 S.Z.
Pierogi z Hummusem Lovege - przepis

Wyrazisty smak w Twojej kuchni – Lovege Hummus z papryką na ostro

Hummus kryje w sobie znakomite kulinarne tradycje Bliskiego Wschodu. Jego popularność dawno przekroczyła granice tych dalekich krajów i dziś powszechnie sięgają po niego miłośnicy zdrowych, pożywnych produktów roślinnych. W czym tkwi sekret jego popularności? Z pewnością w smaku, w różnorodnych możliwościach zastosowania, ale też w dobrych właściwościach odżywczych. Te wszystkie atuty posiada nowy Hummus Lovege firmy Sante – smakowicie ostry, dzięki dodatkowi papryki chilli.

24 Gru 2020 S.Z.
Lobio z czerwonej fasoli, czyli kulinarna podróż do Gruzji - przepis

Lobio z czerwonej fasoli, czyli kulinarna podróż do Gruzji - przepis

Gruzja jesienią obfituje w piękne kolory i niesamowite krajobrazy. W czasach, gdy podróżowanie jest utrudnione, możemy przenieść się do krainy wina poprzez kuchnię. Świetną propozycją na obiad będzie tradycyjne gruzińskie danie – lobio z czerwonej fasoli.

20 Gru 2020 S.Z.
Satsivi, czyli Boże Narodzenie po gruzińsku

Satsivi, czyli Boże Narodzenie po gruzińsku

Gruzińskie Boże Narodzenie obchodzone jest 7 stycznia. Menu, które gości na stołach, jest zróżnicowane i zależy od regionu Gruzji. Jedną z propozycji jest satsivi, czyli indyk w sosie orzechowym, popularny w regionach Imeretii, Gurii i Megrelii.

17 Gru 2020 S.Z.
Kulinarna podróż w poszukiwaniu świątecznych inspiracji

Kulinarna podróż w poszukiwaniu świątecznych inspiracji

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi kulinarne przygotowania. W Wigilię na polskim stole królują tradycyjne potrawy m.in karp, barszcz oraz śledzie. Jednak przyrządzając dania na kolejne dni świąt można postawić na ciekawe i nietypowe przepisy. Dlatego warto poszukać inspiracji i zaskoczyć swoich najbliższych nowymi smakami.

08 Gru 2020 S.Z.
Burgery z indyka na Święto Dziękczynienia

Burgery z indyka na Święto Dziękczynienia

Każdego roku w czwarty czwartek listopada w Stanach Zjednoczonych obchodzi się jedno z najważniejszych świąt w tamtejszej kulturze – Święto Dziękczynienia. Upamiętnia ono pierwsze dożynki, które mieszkańcy kolonii Plymouth zorganizowali w 1621 r. w podzięce za obfite plony. W ten dzień rodziny gromadzą się przy suto zastawionym stole, na którym niekwestionowaną gwiazdą jest indyk.

01 Gru 2020 S.Z.
Wytrawna tarta z dynią w roli głównej

Wytrawna tarta z dynią w roli głównej

W sezonowym, jesiennym menu niewątpliwie króluje dynia. Nic w tym dziwnego – oprócz walorów smakowych warzywo to posiada wiele cennych właściwości odżywczych. Świetnym pomysłem na jesienny obiad będzie wytrawna tarta z dynią w roli głównej.

22 Paź 2020 S.Z.