Wyświetl # |
|
Otyłość i problemy z nią związane
Otyłość i problemy z nią związane
Odpowiedzi udziela Celina Całka-Kinicka, dietetyczka Centrum Medycznego Damiana.
|
S.Z. |
Słodycze, zabawa czy rodzinne wyjazdy — jak Polacy wspominają dzieciństwo?
Słodycze, zabawa czy rodzinne wyjazdy — jak Polacy wspominają dzieciństwo?
Dzieciństwo to bez wątpienia czas pełen wyjątkowych chwil i radości, który pozostaje w naszej pamięci na długie lata. Naukowcy twierdzą, że jesteśmy w stanie odtworzyć wspomnienia z okresu między 3 a 3,5 rokiem życia. Większość z tych wspomnień przybiera formę pamięci fleszowej, nazywanej "efektem lampy błyskowej". To oznacza, że potrafimy sobie przypomnieć obrazy w postaci jednego wyrazistego i intensywnego kadru. Zbliżający się Dzień Dziecka, to doskonała okazja, aby zapytać Polaków, jakie wspomnienia kojarzą im się z tym niezwykłym okresem życia.
|
S.Z. |
Pasożyty w jelitach - jak się przed nimi chronić, a jak leczyć?
Pasożyty w jelitach - jak się przed nimi chronić, a jak leczyć?
Choroby pasożytnicze w ostatnim czasie wzbudzają spore zainteresowanie, zwłaszcza wśród rodziców małych dzieci i osób planujących egzotyczne podróże zagraniczne. Opierając się na danych Światowej Organizacji Zdrowia, pasożyty przyczyniają się do ogromnej liczby, bo aż 14 mln zgonów rocznie. W Polsce monitoring chorób pasożytniczych prowadzą służby sanitarno-epidemiologiczne. Nieumyślne działania mające wpływ na zakażenia pasożytnicze to przede wszystkim jedzenie niedogotowanego mięsa, spożywanie nieumytych warzyw i owoców, konsumpcja produktów spożywczych o nieustalonym pochodzeniu, picie nieprzegotowanej wody, a także brak higieny osobistej. Często zarażamy się także podczas pobytu na wakacjach. Co więc robić, by uniknąć tego nieprzyjemnego problemu?
|
S.Z. |
Chcesz być fit? Jedz jajka!
Chcesz być fit? Jedz jajka!
Jajko to produkt powszechnie znany i lubiany, chętnie spożywany osobno, ale także jako dodatek czy element wielu potraw. Stanowi również idealny składnik diety dla osób, które pragną zrzucić parę kilogramów lub być fit dzięki codziennym aktywnościom czy uprawianiu sportu.
|
S.Z. |
5 podstaw zdrowej diety, które pokochają twoje oczy
5 podstaw zdrowej diety, które pokochają twoje oczy
Jak zacząć planować dietę? To proste – musisz najpierw wygospodarować w planie dnia czas na aktywność fizyczną. Choć trudno w to uwierzyć – ruch to podstawa prawidłowego odżywiania się, dopiero na kolejnych szczeblach nowej Piramidy Żywieniowej znajdują się produkty spożywcze. Przygotowanie zbilansowanej diety to trudne zadanie, które może jednak przynieść ogromne korzyści dla naszego organizmu – od dostarczania energii, przez utrzymanie prawidłowej sylwetki po wspierania funkcjonowania narządu wzroku. Sprawdź jak wygląda 5 podstaw zdrowej diety.
|
S.Z. |
Zdrowe grillowanie – jak odchudzić majówkę?
Zdrowe grillowanie – jak odchudzić majówkę?
Długi weekend majowy to coroczna inauguracja sezonu grillowego. Dania z rusztu będą towarzyszyć nam zarówno podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, jak i w czasie wyjazdów za miasto i odpoczynku na łonie natury. Ale co zrobić, żeby po majówce nie cierpieć z powodu przejedzenia i nadmiaru tłustych, ciężkostrawnych dań? Dietetyk Anna Janiszewska-Janowicz z Grupy LUX MED podpowiada, jak zdrowiej podejść do tegorocznego grillowania.
|
S.Z. |
Majówka bez wyrzeczeń – grillowanie ze słodką nutą
Majówka bez wyrzeczeń – grillowanie ze słodką nutą
Początek wiosny to również początek sezonu grillowego. Spotkania z przyjaciółmi nie mogą odbyć się bez smacznego jedzenia, w tym grillowanych przysmaków! Zwykle wystarcza szybkie wrzucenie na ruszt kiełbasy lub steku. Jednak potencjał, jaki kryje w sobie grill jest znacznie większy, ponieważ pozwala na przygotowanie zaskakującej różnorodności dań, a także słodkości. To wyjątkowy sposób na kulinarne eksperymenty, których smak może nas zaskoczyć.
|
S.Z. |
Problem z jelitami, czyli dlaczego SIBO nawraca?
Problem z jelitami, czyli dlaczego SIBO nawraca?
Gdy chorują jelita, cierpi cały organizm. Nieprzyjemne objawy dotykające pacjentów w każdym wieku są niezwykle uciążliwe, często doprowadzają nawet do wycofania się z życia społecznego. Szacuje się, że zespół jelita drażliwego (IBS) może dotyczyć nawet 20% dorosłej populacji, przy czym głównie są to kobiety. Większość zmagających się z IBS cierpi także na SIBO. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego połączone z ciągłym zmęczeniem i wahaniami nastroju to jasny sygnał, że coś jest nie tak.
|
S.Z. |
Jak komponować dietę dziecka, aby uniknąć niedoborów składników odżywczych i witamin?
Jak komponować dietę dziecka, aby uniknąć niedoborów składników odżywczych i witamin?
Po ukończeniu przez dziecko 1. roku życia jego dieta jest już bardzo urozmaicona. Maluch dynamicznie się rozwija i chętnie próbuje nowych potraw. Jego brzuszek nadal jest jednak delikatny i ma specjalne potrzeby. Wciąż rozwijający się organizm roczniaka potrzebuje znacznie więcej niektórych witamin i składników mineralnych niż dorośli (w przeliczeniu na kilogram masy ciała). Ich odpowiednią ilość pomoże dostarczyć prawidłowo zbilansowany jadłospis. Jak komponować dietę dziecka, aby uniknąć niedoborów składników odżywczych i witamin? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule!
|
S.Z. |
Majówka a Ty masz chore jelita? Na te produkty warto zwrócić uwagę
Majówka a Ty masz chore jelita? Na te produkty warto zwrócić uwagę
Majówka to wyjątkowy czas w kalendarzu większości Polaków. Wyjazdy bliższe i dalsze, spotkania z rodziną i znajomymi, wspólne grillowanie, to tylko niektóre z pomysłów na to, jak ją spędzić. Jak widać, nie brakuje okazji do spożywania posiłków. Co jednak, gdy za każdym razem po odejściu od stołu odczuwamy nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nie możemy sobie pozwolić na swobodne ucztowanie? W takich przypadkach trzeba szukać przyczyny i skutecznych rozwiązań. Oto jak się za to zabrać.
|
S.Z. |
Słodycze domowej roboty? Dzieci je polubią!
Słodycze domowej roboty? Dzieci je polubią!
Dietetyczka tłumaczy, dlaczego warto przygotowywać zdrowe słodkości
|
S.Z. |
Mam tę moc, czyli jak za pomocą diety walczyć z wiosennym przesileniem?
Mam tę moc, czyli jak za pomocą diety walczyć z wiosennym przesileniem?
Zmęczenie, problemy z koncentracją, rozdrażnienie, ból mięśni, a nawet zawroty głowy. Nasz organizm może reagować na zmianę pór roku na różne sposoby. Ciało nadal tkwi w zimowym letargu, podczas gdy umysł, zainspirowany pierwszymi ciepłymi promieniami słońca, już chciałby działać na pełnych obrotach. Przesilenie wiosenne może utrzymywać się nawet przez kilka tygodni, dlatego warto dowiedzieć się, jak poprzez proste zmiany w diecie, znacząco skrócić ten nieprzyjemny czas.
|
S.Z. |
Jak dieta wpływa na nasza cerę?
Jak dieta wpływa na nasza cerę?
Mawia się, że to co jemy wpływ na naszą cerę. Czy rzeczywiście składniki pokarmowe mogą zaostrzać azs, trądzik oraz inne choroby skórne? Czy istnieją składniki pokarmowe, które działają z kolei kojąco na cerę? O tym jak dbać o skórę za pomocą diety mówi lek. Anna Bachleda-Curuś, dermatolog z krakowskiej kliniki SCM estetic.
|
S.Z. |
Jedzenie na przygnębienie. Naturalne polepszacze nastroju
Jedzenie na przygnębienie. Naturalne polepszacze nastroju
„Jedzenie znajduje się na samym dole piramidy Maslowa. To oznacza, że jest jej fundamentem, a realizacja potrzeb z kolejnych poziomów hierarchii będzie niezwykle trudna, gdy będziemy głodni. Dodatkowo istnieje grupa superproduktów, które poza zaspokajaniem głodu wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie” – tłumaczy Wiola Lis, specjalistka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku. Dlaczego dieta w kontekście zdrowia psychicznego jest tak ważna? Co powinniśmy jeść, by polepszyć swój nastrój?
|
S.Z. |
Jakich potraw unikać w święta..... ...
Jakich potraw unikać w święta..... ...
Co powinno znaleźć się w świątecznym menu, aby zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych? Co dzieje się z naszym organizmem, kiedy przechodzimy w leniwy „tryb świąteczny”? Dlaczego warto pamiętać o aktywności fizycznej? Radzi Ewa Glońska-Strączek, pedagog zdrowia i psychodietetyk Grupy American Heart of Poland.
|
S.Z. |
Przywitaj wiosnę zdrową dietą
Przywitaj wiosnę zdrową dietą
Z dnia na dzień robi się cieplej, a natura wraca do życia. Po zimowych miesiącach chętnie zwiększamy aktywność na świeżym powietrzu, co stanowi często spore wyzwanie dla naszego organizmu. Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę, w której na pewno nie powinno zabraknąć warzyw i jajek.
|
S.Z. |
Dolegliwości trawienne niemowlęcia.
Dolegliwości trawienne niemowlęcia.
Ekspertka podpowiada, jak sobie z nimi radzić
|
S.Z. |
5 prostych zasad zdrowego stylu życia
5 prostych zasad zdrowego stylu życia
Nasze codzienne wybory, szczególnie te dietetyczne, mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Zbilansowany jadłospis działa jak tarcza ochronna przed chorobami cywilizacyjnymi, dlatego zasad prawidłowego komponowania posiłków powinniśmy uczyć dzieci już od najmłodszych lat. Akademia Lubella – program edukacyjny realizowany w szkołach w całym kraju, udowadnia, że zdrowe posiłki mogą być smaczne, atrakcyjne i proste w przygotowaniu, nawet dla nastolatka. Przekonuje także, że chcąc prowadzić zdrowy styl życia, wystarczy każdego dnia stosować kilka prostych zasad.
|
S.Z. |
Jedz sezonowo – co powinno znaleźć się na wiosennym talerzu?
Jedz sezonowo – co powinno znaleźć się na wiosennym talerzu?
Wiosna zawitała nie tylko na zewnątrz, ale również w naszych kuchniach. To pora roku, w której można postawić na aromatyczne, łatwe i kolorowe dania z sezonowymi warzywami i dodatkami. Sezonowe warzywa nie tylko oferują wspaniałe kombinacje smakowe, ale są również nieocenionym źródłem witamin i składników odżywczych.
|
S.Z. |
Sól na celowniku dietetyków - Była walutą, stała się trucizną
Sól na celowniku dietetyków - Była walutą, stała się trucizną
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) domaga się wprowadzenia wyraźnego oznaczania zawartości soli na opakowaniach artykułów spożywczych oraz surowych limitów zawartości sodu w produktach. Dlaczego? WHO alarmuje, że do 2030 roku, z powodu nadmiernego spożycia soli umrze aż 7 milionów osób na całym świecie. Sylwia Maruszak, dietetyk Centrów Medycznych Medyceusz w Łodzi tłumaczy dlaczego sól, a konkretniej sód w niej zawarty, z życiodajnego pierwiastka stał się globalną trucizną.
|
S.Z. |
|