|
Wyświetl # |
|
|
|
|
|
Zwiń wprowadzenia
|
Bakterie i wirusy nie idą na urlop. Jak zadbać o bezpieczeństwo żywności przez cały rok?
Bakterie i wirusy nie idą na urlop. Jak zadbać o bezpieczeństwo żywności przez cały rok?
Ryzyko zakażeń i zatruć pokarmowych nie znika wraz z końcem wakacji. Choć w gorące dni zagrożenie jest największe, to jesienią także nie powinniśmy zapominać o ochronie nas i naszych bliskich. Unijna kampania #Safe2EatEU („Jedz bezpiecznie”) przypomina, jak proste, codzienne nawyki mogą uchronić nas przed groźnymi chorobami.
|
19 Wrz 2025 |
S.Z. |
Kolorowe ziemniaki czyli „superfoods” po polsku
Kolorowe ziemniaki czyli „superfoods” po polsku
Uniwersytet w Siedlcach prowadzi innowacyjne badania nad uprawą ziemniaka jadalnego o barwnym miąższu. To warzywo, które może stać się polską odpowiedzią na światowy trend „superfoods”.
|
17 Wrz 2025 |
S.Z. |
Pyszne.pl przedstawia ranking najpopularniejszych potraw z ziemniaka
Pyszne.pl przedstawia ranking najpopularniejszych potraw z ziemniaka
Musiał przebyć ocean, żeby trafić na polskie stoły, ale dziś jest jednym z podstawowych składników w naszej kuchni. Choć Polacy chętnie poszerzają swoje menu o egzotyczne dania i kulinarne nowinki, ziemniak wciąż rządzi na naszych talerzach. I co więcej – idealnie wpisuje się w rosnący trend „szczerej kuchni”, czyli prostoty, jakości i autentyczności. Pyszne.pl odsłania dane, które dowodzą, że ziemniak pozostaje bezkonkurencyjny – także w dostawie.
|
04 Wrz 2025 |
S.Z. |
Niepokojące dane ze sklepów w kwestii kawy...
Niepokojące dane ze sklepów w kwestii kawy. Ceny wciąż idą w górę, a promocji jak na lekarstwo
W lipcu br. średnie ceny kawy w sklepach zwiększyły się rdr. o 18,3% (mielona) oraz o 16,8% (rozpuszczalna). Z kolei w czerwcu br. wzrosty rdr. wyniosły odpowiednio 25,1% i 20,3%. Natomiast w całym 2024 roku odnotowano skoki o 5,4% i 1% rdr. Wiadomo też, że w I półroczu br. sieci handlowe zrobiły zaledwie o 0,1% więcej akcji promocyjnych na kawę niż w analogicznym okresie ub.r. Promocji najbardziej przybyło rdr. w dyskontach – 13%. Dodatnie wyniki rdr. zanotowały też sieci cash&carry i sklepy typu convenience – odpowiednio 9,9% i 7,1%. Z kolei na minusie były zarówno hipermarkety, jak i supermarkety – 19,7% i 7,7%.
|
29 Sie 2025 |
S.Z. |
Wakacyjne grzechy kuchenne. Co zostaje po grillu – i co z tym robimy?
Wakacyjne grzechy kuchenne. Co zostaje po grillu – i co z tym robimy?
Lato pachnie grillem, ziołami i oliwą. Gotujemy inaczej – mniej planujemy, częściej improwizujemy, więcej smakujemy. Wszystko dzieje się na świeżym powietrzu: szybka sałatka z fetą, pieczone warzywa, ryba prosto z rusztu. Chwilo trwaj – aż do momentu, gdy trzeba posprzątać po uczcie. Wtedy okazuje się, że zostało coś więcej niż tylko brudne naczynia. Marynata do warzyw, przypalona tacka, opakowanie po sosie. Niby nic wielkiego – a jednak trudno powiedzieć, co z tym właściwie zrobić. Latem śmieci mamy inne niż na co dzień. Choć są sezonowe, mogą zostawić po sobie ślad na dużo dłużej.
|
17 Sie 2025 |
S.Z. |
Dzień Sernika: Polacy zamawiają go co 4 minuty...
Dzień Sernika: Polacy zamawiają go co 4 minuty. Ekspertka zdradza 5 błędów, przez które sernik nie wychodzi
To ulubiony deser ponad połowy Polaków. Według danych Glovo porcję sernika zamawiamy średnio co niecałe 4 minuty, co daje nam pozycję lidera na tle innych krajów. 30 lipca sernik obchodzi swoje oficjalne święto. Z tej okazji spytaliśmy ekspertkę z Cukierni Sowa, o to, jakie największe błędy popełniamy piekąc to ciasto w domu. Dlaczego sernik opada? Co robić, żeby nie pękał? Te i inne sekrety zdradza Aleksandra Sowa-Trzebińska.
|
30 Lip 2025 |
S.Z. |
Zostań jajecznym mistrzem – jak perfekcyjnie przygotowywać potrawy z jaj
Zostań jajecznym mistrzem – jak perfekcyjnie przygotowywać potrawy z jaj
Jajka to prawdziwy kulinarny superbohater! Podstawa niezliczonych przepisów, niezastąpiony element zdrowej diety i produkt o wyjątkowej wszechstronności. Mało który składnik może pochwalić się tak bogatym profilem odżywczym i tak szerokim zastosowaniem w kuchni. Aby jednak w pełni wykorzystać ich potencjał i cieszyć się doskonałym smakiem, warto poznać tajniki prawidłowego przygotowywania.
|
14 Lip 2025 |
S.Z. |
W Polsce co kilkanaście sekund ktoś zamawia burgera. Czy w Dzień Burgera padnie rekord?
W Polsce co kilkanaście sekund ktoś zamawia burgera. Czy w Dzień Burgera padnie rekord?
28 maja obchodzimy Dzień Burgera – święto jednego z ulubionych dań Polaków w dostawie. Od samego początku 15-letniej historii Pyszne.pl należy ono do ścisłej czołówki najpopularniejszych potraw i cały czas cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Serwis dzieli się pakietem statystyk na temat burgerów.
|
29 Maj 2025 |
Administrator |
Marka Duda rusza z kampanią reklamową - nowy wizerunek, nowa energia i... Fiat 500e do wygrania!
Marka Duda rusza z kampanią reklamową - nowy wizerunek, nowa energia i... Fiat 500e do wygrania!
Marka Duda, lider w kategorii wędlin drobiowych w plasterkach w Polsce, wchodzi w nowy etap komunikacji. Wraz z rebrandingiem oraz odświeżeniem wizerunku marki startuje szeroko zakrojona kampania reklamowa, która udowadnia, że kanapka może być królową nie tylko śniadania, ale również lunchu i kolacji.
|
03 Maj 2025 |
S.Z. |
Świąteczny stół Polaków nie taki tradycyjny? Po wielkanocnym śniadaniu...
Świąteczny stół Polaków nie taki tradycyjny? Po wielkanocnym śniadaniu pizza, a do sałatki wege majonez
Kulinarne rytuały są nieodłączną częścią wielkanocnych tradycji. Jednak czy na stołach Polaków jest miejsce tylko na tradycyjne dania? Jak pokazują dane Glovo – niekoniecznie. W Wielką Sobotę dalej chętnie korzystamy z zamówień na wynos. Dominują frytki, kebab czy pizza, ze wzrostem nawet o kilkaset procent w porównaniu do zwykłego weekendu. Z kolei w zamówieniach zakupów spożywczych pojawił się ciekawy trend. Do „wojen majonezowych” dołącza nowy konkurent w postaci opcji wege.
|
18 Kwi 2025 |
S.Z. |
Czekolada w stylu dubajskim hitem internetu. Czy podbija też delivery?
Czekolada w stylu dubajskim hitem internetu. Czy podbija też delivery?
Czekolada to nie tylko smak, ale stan ducha. 12 kwietnia przypada Dzień Czekolady – to doskonała okazja, aby bez wyrzutów sumienia zanurzyć się w słodkich przyjemnościach. Glovo zdradza, co Polacy zamawiają najczęściej, ile są w stanie zapłacić za czekoladowe rarytasy – z pistacjowym szaleństwem na czele.
|
11 Kwi 2025 |
S.Z. |
Eksperci prognozują. Ceny jaj w sklepach wzrosną przed świętami. Będzie drożej niż rok temu
Eksperci prognozują. Ceny jaj w sklepach wzrosną przed świętami. Będzie drożej niż rok temu
Zarówno w styczniu, jak i w lutym ceny jaj wzrosły rdr. dwucyfrowo. Wstępne wyniki z marca też na to wskazują i świadczą o tym, że produkt coraz bardziej drożeje. W tym miesiącu jajko w sklepie kosztowało średnio już nieco ponad złotówkę. Nie brakuje opinii, że w kwietniu trzeba będzie za nie zapłacić o 10-15% więcej niż rok wcześniej. Eksperci wymieniają kilka przyczyn tej sytuacji, w tym epidemię ptasiej grypy, zmniejszenie liczby kur niosek, a także wysokie koszty produkcji. I uważają, że przyszłość rynku jaj w Polsce będzie w dużej mierze zależała od sytuacji epizootycznej zarówno w kraju, jak i za granicą. Natomiast najnowsze dane o promocjach sugerują dużą niepewność sieci handlowych w zakresie cen jaj na okres wielkanocny.
|
26 Mar 2025 |
S.Z. |
Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy...
Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD
Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie egzotyczne, to jej przyrządzenie nie sprawi najmniejszej trudności nawet początkującym. Ugotowane wcześniej macki ośmiornicy od PESCA NORD są gotowe do spożycia zaraz po rozmrożeniu, w związku z czym stanowią nie tylko szybki posiłek, ale też bogate źródło wysokowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka, a także kwasów Omega-3, EPA i DHA.
|
25 Mar 2025 |
S.Z. |
Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie...
Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia?
Szczęście ma wiele smaków, ale jeden z nich wyjątkowo popularny – kremowy, kawowy i delikatnie słodki. 20 marca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Szczęścia, a dzień później – Międzynarodowy Dzień Tiramisu. To przypadek czy dowód na to, że comfort food, a zwłaszcza ten włoski deser, jest jednym z najprostszych i najbardziej skutecznych sposobów na poprawę nastroju? Dane Glovo pokazują, że dla tysięcy Polaków odpowiedź jest jednoznaczna – w ciągu ostatniego roku zamówienia tego włoskiego deseru wzrosły aż o 33%.
|
23 Mar 2025 |
S.Z. |
Kobiety, które kształtowały sukces marki E.Wedel
Kobiety, które kształtowały sukces marki E.Wedel
Historia marki E.Wedel to nie tylko dzieje wybitnych przedsiębiorców, ale także kobiet, które miały ogromny wpływ na rozwój firmy i jej wartości. Od samego początku działalności ich rola była kluczowa – zarówno w zarządzaniu, jak i podejmowaniu odważnych decyzji biznesowych. Z okazji minionego Dnia Kobiet przypominamy ich niezwykły wkład w sukces marki.
|
16 Mar 2025 |
S.Z. |
Zrozum etykietę, wybierz świadomie. Czego Polacy szukają na opakowaniach?
Zrozum etykietę, wybierz świadomie. Czego Polacy szukają na opakowaniach?
Konsumenci, którzy decydują się na zakupy żywności ekologicznej, są bardziej skłonni sprawdzać szczegóły dotyczące składu – wynika z badania SW Research, przeprowadzonego na zlecenie kampanii „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia 2”. W porównaniu do osób, które nie kupują ekologicznych produktów spożywczych, częściej zwracają oni uwagę na obecność E-dodatków (58% względem 41%), rodzaj składników (50% vs. 16%), poziom przetworzenia produktu (33% vs. 14%) oraz informacje o sposobie produkcji (32% vs. 5%). Ponadto 37% konsumentów twierdzi, że nawyk analizowania składu, wartości odżywczych oraz pochodzenie produktów pojawił się w momencie „przestawienia się” na zakupy żywności ekologicznej.
|
15 Mar 2025 |
S.Z. |
3 kluczowe cechy - tak rozpoznasz najwyższej jakości ser żółty!
3 kluczowe cechy - tak rozpoznasz najwyższej jakości ser żółty!
Polacy kochają sery żółte – statystycznie zjadamy średnio 13 kg rocznie. Nic dziwnego, to niezwykle uniwersalny składnik, który idealnie pasuje do wielu dań, przyrządzanych zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najwyższej jakości ser żółty składa się jedynie z trzech naturalnych składników, a mimo to jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Podpowiadamy czym się kierować w wyborze i co robić, by móc w pełni cieszyć się doskonałym smakiem tych wybornych produktów.
|
10 Mar 2025 |
S.Z. |
Dlaczego picie kawy niszczy planetę
Dlaczego picie kawy niszczy planetę
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przeciętny Fin spożywa ok. 10 kg kawy rocznie, czyli wypija średnio prawie 4 filiżanki dziennie. Według raportu INSE Research „Rynek kawy” z 2020 roku ponad 80% Polaków pije kawę regularnie, a spożywamy nieco ponad 2 kg kawy na osobę rocznie. Niewielu jednak ludzi zdaje sobie sprawę, jak wielki i destrukcyjny wpływ ma produkcja kawy na środowisko naturalne. Wśród licznych negatywnych skutków jej uprawy jednym z najbardziej alarmujących jest wylesianie, które prowadzi do poważnych konsekwencji dla ekosystemu i całej ludzkości.
|
03 Lut 2025 |
S.Z. |
Świąteczne jedzenie bez marnowania
Świąteczne jedzenie bez marnowania
Boże Narodzenie to czas radości, tradycji i wspólnego biesiadowania. Przygotowujemy różnorodne dania, by zadowolić bliskich, lecz często zostajemy z nadmiarem jedzenia. WSP „Społem” podpowiada, jak przemyślane planowanie, dzielenie się potrawami z innymi oraz odpowiednie przechowywanie zapobiegnie marnowaniu się żywności.
|
23 Gru 2024 |
S.Z. |
Pierogi - smak tradycji, który łączy pokolenia i kulturę
Pierogi - smak tradycji, który łączy pokolenia i kulturę
Pierogi to symbol nie tylko polskiej kuchni, ale również świątecznej magii i wspólnego spędzania czasu. W Polsce szczególne miejsce zajmują na wigilijnym stole, gdzie królują w swojej najbardziej klasycznej odsłonie – z kapustą i grzybami. To danie łączy pokolenia, przypominając o rodzinnych tradycjach i radości płynącej z dzielenia się posiłkiem z najbliższymi. Pierogi to jednak nie tylko polska specjalność – ich międzynarodowe odpowiedniki, takie jak włoskie ravioli, gruzińskie chinkali czy chińskie jiaozi, pokazują, że idea zamykania smaku w delikatnym cieście fascynuje ludzi na całym świecie. A jak widzi to danie jeden z najbardziej cenionych szef kuchni w Polsce? W warszawskiej Nucie, nagrodzonej dwukrotnie gwiazdką przez inspektorów Michelin, chef Andrea Camastra serwuje interpretację pieroga ruskiego – ciasto dim sum wypełnia suflet ziemniaczany z porem i Pecorino Romano.
|
20 Gru 2024 |
S.Z. |
|