Pożywna sałatka wiosenna z jarmużem, szpinakiem, jajkami i boczkiem
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 19 kwietnia 2019 10:31

Pożywna sałatka wiosenna z jarmużem, szpinakiem, jajkami i boczkiem

Jaka powinna być pożywna, wiosenna sałatka? Na pewno zielona, bogata w witaminy i składniki odżywcze, które dodadzą energii – tak potrzebnej podczas wiosennego przesilenia. Nasz pomysł na lunch lub obiad to pyszna sałatka z jarmużem, szpinakiem, jajkami i boczkiem. Jej przygotowanie jest bardzo proste!

 

Sałatki mają niewątpliwe tę zaletę, że można je komponować dowolnie według swoich upodobań. Pyszna i sycąca sałatka z powodzeniem może zastąpić nam obiad i dodać energii na kilka godzin. O wszystkim decyduje dobór składników. – Jeśli chcemy, aby sałatka zyskała wyjątkowy i zdecydowany smak, możemy dodać do niej aromatycznego boczku, peklowanego z dodatkiem jałowca i naturalnych przypraw, np. Kurpiowskie Specjały. Nie będzie to wprawdzie niskokaloryczne danie, ale na pewno sycące – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

SAŁATKA WIOSENNA Z JARMUŻEM, SZPINAKIEM, JAJKAMI I BOCZKIEM
Czas przygotowania: 20 minut, 4 porcje
Składniki:
* 20 dag jarmużu
* 10 dag świeżego szpinaku
* 10 dag namoczonych daktyli
* 25 dag boczku Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
* 4 jajka ugotowane na twardo (lub 8 przepiórczych)
* garść kiełków, np. słonecznika
* garść pestek słonecznika
* 2 łyżki soku z limonki
* 8 łyżek oliwy z oliwek
* sól morska
* świeżo mielony pieprz

Jak przygotować:
Oddziel listki jarmużu od grubych łodyg i zalej wrzątkiem, odcedź po minucie. Dodaj umyty szpinak (jeśli ma długie łodyżki – oderwij je od listków). Pokrój daktyle. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, aż stanie się chrupiący. Upraż na suchej patelni pestki słonecznika. Pokrój jajka na małe kawałki. Dodaj do sałatki wszystkie składniki: daktyle, boczek, pestki, jajka. Przed podaniem polej sałatkę sosem winegret (sok z limonki, oliwa, sól i pieprz) i posyp kiełkami.

Więcej przepisów na www.kurpiowskiespecjaly.pl/przepisy/

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 19 kwietnia 2019 10:45