Jak się odżywiać, aby uniknąć przeziębienia? |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 26 stycznia 2019 15:58 |
Jak się odżywiać, aby uniknąć przeziębienia?Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.
Dlaczego warto jeść ryby podczas przeziębiania?Tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź czy makrela bogate są w niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Organizm człowieka produkuje je w znikomej ilości, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Główną rolą tłuszczów omega 3 jest walka z procesami zapalnymi toczącymi się w organizmie podczas infekcji. Niedobory witaminy A zaburzają odpornośćZbyt mało witaminy A dostarczanej do organizmu może przyczynić się do zaburzenia funkcjonowania układu immunologicznego. Naukowcy wykazali, że niedobór tej witaminy może powodować u dzieci zmniejszenie narządów kluczowych dla układu odpornościowego takich jak: grasica, węzły chłonne i śledziona. Witamina A niezbędna jest do dojrzewania i różnicowania komórek odpowiedzialnych za ochronę organizmu podczas infekcji. Odgrywa także ważną rolę jako antyutleniacz, gdyż komórki odpornościowe są niezwykle podatne na wolne rodniki. Witamina C obecna jest w leukocytachWitamina C znajduje się w leukocytach, czyli białych krwinkach. Jest bardzo szybko wykorzystywana w czasie przeziębienia. Działa przeciwutleniająco chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Doskonałym źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Znajduje się m.in. w papryce czerwonej, truskawkach, porzeczkach i owocach cytrusowych. Słonecznik – dobra przekąska podczas przeziębieniaSłonecznik, orzechy, a także oleje roślinne (np. olej z zarodków pszenicy) stanowią bardzo dobre źródło witaminy rozpuszczalnej w tłuszczach, która ma właściwości przeciwutleniające. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, których produkcja jest wzmożona w czasie procesów zapalnych toczących się w organizmie. Naukowcy zaobserwowali w badaniach, że podczas zapalenia płuc dochodzi do obniżenia poziomu witaminy E, dlatego w czasie choroby warto sięgać po produkty bogate w witaminę E. Selen – pobudza układ odpornościowy do działaniaSelen wchodzi w skład wielu enzymów, które zwiększają aktywność układu odpornościowego. Jego niedobór może zaburzać funkcjonowanie komórek zaangażowanych w walkę z bakteriami i wirusami. Dobrym źródłem tego składnika są produkty bogate w białko, czyli np. mięso, żółtko jaja i mleko. Obecny jest także w rybach i owocach morza. Doskonałym źródłem selenu są także orzechy brazylijskie. Warto podkreślić, że przyswajanie selenu zwiększają witaminy antyoksydacyjne A, C i E, dlatego w czasie przeziębienia dieta powinna być także bogata w warzywa i owoce. Więcej cynku w diecie – mniejsze ryzyko przeziębieniaNiedobór cynku w organizmie znacznie osłabia funkcjonowanie układu immunologicznego, ponieważ prowadzi nie tylko do zmniejszenia liczby komórek odpornościowych, ale także osłabia ich działanie. Poza tym może powodować zanik grasicy, co z kolei może zakłócać rozwój limfocytów. Dobrym źródłem cynku jest mięso, sery, a także kasza gryczana i pieczywo razowe. Niedobór żelaza sprzyja infekcjiNiedostateczny poziom żelaza w organizmie zwiększa podatność na infekcje. Żelazo jest składnikiem enzymów koniecznych do funkcjonowania komórek układu odpornościowego. Do dobrych pokarmowych źródeł żelaza zaliczamy przede wszystkim mięso i żółtko jaja, a także podroby. /źródło - / |