Niegrzeczna herbata. Nietypowe drinki z alkoholem
Z czym kojarzy ci się herbata? Z eleganckim podwieczorkiem i kawałkiem ciasta? Z malinowym syropem na przeziębienie? A może z lekarstwem na kaca? Czas otworzyć się na imprezową stronę herbaty. Przekonaj się, jak smakują wysokoprocentowe drinki na bazie tego szlachetnego napoju, i zaproś herbatkę na prywatkę!

Herbata jest drugim w kolejności najczęściej pitym napojem na świecie. Nic więc dziwnego, że jej wpływ wykracza daleko poza tradycyjne zastosowania i receptury. Jeśli pragniesz zaskoczyć swoich gości oryginalnymi drinkami, zamiast polować na egzotyczne składniki, wykorzystaj głębię aromatu herbaty!
Londyńska mgła z czarną herbatą (fot. powyżej)
Gdzie lepiej zacząć swoją przygodę z niegrzeczną herbatą, niż w klimatycznym Londynie? Ten herbaciany drink bazuje na uwielbianym przez Brytyjczyków (i nie tylko) smaku tzw. bawarki, czyli herbaty z mlekiem. Oryginalności dodaje mu nie tylko porcja aromatycznego burbonu, ale i sama herbata – rzadko łączona z mlekiem odmiana Earl Grey. Taki drink zaskoczy twoich gości nie tylko niecodziennym smakiem, ale i tajemniczym wyglądem. Składniki: • Torebka herbaty Earl Grey od Ahmad Tea London • Pół szklanki mleka pełnotłustego/kokosowego/migdałowego • 30ml burbonu • Lód Przygotowanie: • Zaparz herbatę w połowie szklanki wrzącej wody. Pozwól esencji parzyć się przez 5 minut, następnie odstaw do schłodzenia. • Dodaj schłodzone mleko. Aby „mgła” była gęsta, wybierz odpowiednio tłuste mleko krowie lub napój roślinny na bazie kokosa lub migdałów. Pamiętaj, żeby zachować proporcje 1:1 między mlekiem a herbatą. • Esencję oraz mleko wymieszaj w wysokiej szklance, dodając kilka kostek lodu. • Na koniec wlej do szklanki kieliszek burbonu. Smacznego!
Marokańskie mojito z zieloną herbatą
Połączenie orzeźwiającej mięty i słodkiej herbaty to... esencja Maroka. Jeśli chcesz jeszcze lepiej wpisać się w marokański klimat, obudź w sobie śródziemnomorską gościnność i powitaj swoich gości pełnym dzbankiem pachnącego napoju. Przedstawiamy połączenie tradycyjnej miętowej herbaty z jej niegrzecznym kuzynem – rumowym mojito. Jeśli chcesz, aby twój drink nabrał jeszcze więcej charakteru, użyj herbaty Gunpowder o nietypowym, wytrawnym aromacie. Składniki: • Herbata zielona liściasta (np. Gunpowder lub Green Tea Pure od Ahmad Tea London) – ok. 4 łyżeczek • krzaczek świeżej mięty • 4-5 łyżek soku z limonki + dodatkowa do dekoracji • 8 łyżek cukru trzcinowego • 200ml rumu • Lód Przygotowanie: • Zalej liście herbaty dwiema szklankami gorącej wody i pozwól im się zaparzyć przez ok. 5 minut. Esencję przelej przez sitko i odstaw do schłodzenia. • W pojemnym dzbanku umieść liście mięty, cukier i sok z limonki. Dokładnie je wymieszaj, aż liście mięty lekko się zagniotą i uwolnią swój aromat. • Do dzbanka dodaj lód, następnie wlej rum oraz schłodzoną herbatę. • Udekoruj listkami mięty i ćwiartkami limonki. Smacznego!
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl Wszystkie produkty dostępne na stronie www.sklep.smacznego.pl
/źródło - / |