Niegrzeczna herbata. Nietypowe drinki z alkoholem Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 24 grudnia 2018 09:31

Niegrzeczna herbata. Nietypowe drinki z alkoholem

Z czym kojarzy ci się herbata? Z eleganckim podwieczorkiem i kawałkiem ciasta? Z malinowym syropem na przeziębienie? A może z lekarstwem na kaca? Czas otworzyć się na imprezową stronę herbaty. Przekonaj się, jak smakują wysokoprocentowe drinki na bazie tego szlachetnego napoju, i zaproś herbatkę na prywatkę!


 

Herbata jest drugim w kolejności najczęściej pitym napojem na świecie. Nic więc dziwnego, że jej wpływ wykracza daleko poza tradycyjne zastosowania i receptury. Jeśli pragniesz zaskoczyć swoich gości oryginalnymi drinkami, zamiast polować na egzotyczne składniki, wykorzystaj głębię aromatu herbaty!

Londyńska mgła z czarną herbatą (fot. powyżej)

Gdzie lepiej zacząć swoją przygodę z niegrzeczną herbatą, niż w klimatycznym Londynie? Ten herbaciany drink bazuje na uwielbianym przez Brytyjczyków (i nie tylko) smaku tzw. bawarki, czyli herbaty z mlekiem. Oryginalności dodaje mu nie tylko porcja aromatycznego burbonu, ale i sama herbata – rzadko łączona z mlekiem odmiana Earl Grey. Taki drink zaskoczy twoich gości nie tylko niecodziennym smakiem, ale i tajemniczym wyglądem.
Składniki:
• Torebka herbaty Earl Grey od Ahmad Tea London
• Pół szklanki mleka pełnotłustego/kokosowego/migdałowego
• 30ml burbonu
• Lód
Przygotowanie:
• Zaparz herbatę w połowie szklanki wrzącej wody. Pozwól esencji parzyć się przez 5 minut, następnie odstaw do schłodzenia.
• Dodaj schłodzone mleko. Aby „mgła” była gęsta, wybierz odpowiednio tłuste mleko krowie lub napój roślinny na bazie kokosa lub migdałów. Pamiętaj, żeby zachować proporcje 1:1 między mlekiem a herbatą.
• Esencję oraz mleko wymieszaj w wysokiej szklance, dodając kilka kostek lodu.
• Na koniec wlej do szklanki kieliszek burbonu. Smacznego!

Marokańskie mojito z zieloną herbatą

Połączenie orzeźwiającej mięty i słodkiej herbaty to... esencja Maroka. Jeśli chcesz jeszcze lepiej wpisać się w marokański klimat, obudź w sobie śródziemnomorską gościnność i powitaj swoich gości pełnym dzbankiem pachnącego napoju. Przedstawiamy połączenie tradycyjnej miętowej herbaty z jej niegrzecznym kuzynem – rumowym mojito. Jeśli chcesz, aby twój drink nabrał jeszcze więcej charakteru, użyj herbaty Gunpowder o nietypowym, wytrawnym aromacie.
Składniki:
• Herbata zielona liściasta (np. Gunpowder lub Green Tea Pure od Ahmad Tea London) – ok. 4 łyżeczek
• krzaczek świeżej mięty
• 4-5 łyżek soku z limonki + dodatkowa do dekoracji
• 8 łyżek cukru trzcinowego
• 200ml rumu
• Lód
Przygotowanie:
• Zalej liście herbaty dwiema szklankami gorącej wody i pozwól im się zaparzyć przez ok. 5 minut. Esencję przelej przez sitko i odstaw do schłodzenia.
• W pojemnym dzbanku umieść liście mięty, cukier i sok z limonki. Dokładnie je wymieszaj, aż liście mięty lekko się zagniotą i uwolnią swój aromat.
• Do dzbanka dodaj lód, następnie wlej rum oraz schłodzoną herbatę.
• Udekoruj listkami mięty i ćwiartkami limonki. Smacznego!

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl
Wszystkie produkty dostępne na stronie www.sklep.smacznego.pl

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 24 grudnia 2018 09:45