Produkcja czarnej herbaty |
Wpisany przez W.P. |
wtorek, 11 grudnia 2018 12:27 |
Produkcja czarnej herbatyCzarna herbata jest najpopularniejszym rodzajem napoju, po który sięgamy niemalże codziennie. Wbrew pozorom posiada wiele odmian, które wyróżniają się swoim niepowtarzalnym aromatem i smakiem. Za sprawą niezliczonej ilości dobroczynnych składników pobudza, poprawia koncentrację, ułatwia trawienie oraz pozytywnie wpływa na kondycję naszych zębów, włosów i paznokci. Czarna herbata pochodzi z wielu zakątków świata, dlatego jej droga z plantacji do naszych filiżanek jest naprawdę długa i pracochłonna.
Czarna herbata - główne etapy produkcjiWiędnięcie Cały proces produkcji czarnej herbaty rozpoczyna się od zbierania liści z krzewów. Najmłodsze pędy roślin stanowią surowiec do produkcji herbaty. W większości za zbiory są odpowiedzialne specjalne maszyny, jednak bywa, że na niektórych plantacjach tym etapem zajmują się nadal ludzie. Po zerwaniu liście są poddawane więdnięciu. Proces ten może przebiegać w sposób naturalny, czyli na świeżym powietrzu. Wtedy trwa od 18 do 20 godzin. Innym sposobem, znacznie krótszym jest zastosowanie specjalnych pomieszczeń, w których zachodzi wymuszony obieg powietrza, a liście są poddawane wysokiej temperaturze. W ten sposób zostają przygotowane do następnego etapu, czyli skręcania. Skręcanie i fermentacja Pod naciskiem maszyny liście nie są łamane, a skręcane. Dzięki temu zaczynają uwalniać soki, co przyczynia się do rozpoczęcia procesu fermentacji już podczas rolowania. Jest to jeden z podstawowych procesów przy produkcji czarnej herbaty. W czasie jego trwania zachodzą reakcje chemiczne, a tym samym tworzy się charakterystyczny dla tego rodzaju smak i aromat. Człowiek, obserwujący cały proces, określa kiedy należy przerwać proces fermentacji. Suszenie liści Ostatnim krokiem jest suszenie, które pozwala obniżyć poziom zawartości wody w liściach. Jest to również ważny etap dla zachowania odpowiedniego smaku. Najczęściej liście suszy się przy użyciu suszarek z ciepłym powietrzem. |