Główne źródła cukru w dietach polskich dzieci |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 09 listopada 2018 10:42 |
Główne źródła cukru w dietach polskich dzieciWyniki badań epidemiologicznych wskazują, że nawet co 5. dziecko w Polsce może mieć nadmierną masę ciała. Otyłość i nadwaga wynikają z zaburzonej równowagi pomiędzy ilością spożywanej energii a jej wydatkowaniem. Dzieci jedzą coraz więcej tzw. „pustych kalorii”, jednocześnie znacznie ograniczając aktywność fizyczną, na rzecz aktywności biernych.
Za dużo cukru już od najmłodszych latWyniki badania zrealizowanego w 2016 r. przez zespół profesor Haliny Weker, które miało na celu ocenę sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 miesięcy do 3 lat, wykazały, że udział cukru i słodyczy zwiększa się już w diecie niemowląt. Rodzice podają dzieciom słodzone napoje oraz dosładzają posiłki. Nie podawaj dziecku słodkich napojówBadania prof. Weker pokazują, że nawet 75% dzieci w wieku 1-3 lata spożywa zbyt dużą ilość cukru, a ich głównym źródłem są słodzone napoje, podawane w nadmiarze soki, a także dosładzane potrawy przez rodziców i słodycze. A należy zaznaczyć, że 2-letnie dziecko o prawidłowej masie ciała w ciągu dnia nie powinno spożyć więcej niż 4 łyżeczki cukru. 100 ml soku owocowego daje już 2 łyżeczki cukru, dlatego też aktualne zalecenia żywieniowe wskazują, iż w diecie dzieci do 1. roku życia soki owocowe nie powinny być obecne. Materiały: Program Edukacyjny Polskiego Towarzystwa Dietetyki JEDZ NA ZDROWIE /źródło - / |