Źle się czujesz po glutenie? To wcale nie musi być zwykła alergia... |
Wpisany przez test DNA |
wtorek, 09 października 2018 21:35 |
Źle się czujesz po glutenie? To wcale nie musi być zwykła alergia...Bóle brzucha, biegunki, wzdęcia... Jeśli tego typu nieprzyjemne objawy towarzyszą Ci po spożyciu glutenu, pewnie chcesz wyeliminować ten składnik ze swojej diety lub już go ograniczasz. Rozważ jednak sprawdzenie, czy za Twoimi problemami nie stoi poważna choroba – celiakia. Wbrew powszechnej opinii może ujawnić się w każdym wieku! Pamiętaj, że prawidłowa diagnoza pomoże Ci wreszcie poczuć się lepiej.
Objawy celiakii i alergii? Mogą być bardzo podobne!Bóle brzucha, nieprzyjemne wzdęcia, biegunki lub zaparcia, nudności i wymioty... Takie symptomy mogą wiązać się zarówno z alergią na gluten, jak i celiakią. Przy celiakii mogą wystąpić także objawy nieoczywiste, np. bóle głowy, problemy skórne, anemia, wahania nastrojów czy nawet osteoporoza. Czym różnią się celiakia i alergia? Dobrze znać różnice...Celiakia to choroba autoimmunologiczna, w której ważną rolę gra właśnie gluten. Gdy chorujesz i dostarczysz ten składnik organizmowi, dochodzi do nieprawidłowej reakcji – degradacji kosmków jelitowych. Kosmki to małe wypustki, które powiększają chłonną powierzchnię jelit, a zniszczone nie mogą tego robić. To z kolei powoduje, że pojawiają się niedobory i niedożywienie. Jeśli masz celiakię, szkodzi Ci nawet najmniejsza ilość glutenu, np. z okruszków chleba. Celiakia jest dodatkowo trwałą nietolerancją glutenu, a więc nie może minąć. Celiakia czy alergia? Ważne, by mieć tę wiedzęJeśli masz nieprzyjemne objawy po spożyciu glutenu, ważne jest określenie ich prawdziwej przyczyny. To pozwoli lekarzowi pokierować leczeniem i zmniejszyć ryzyko poważnych powikłań nieleczonej celiakii (m.in. osteoporozy). Masz celiakię? Konieczne jest całkowite wyeliminowanie glutenuWiedza, czy masz alergię na gluten czy może celiakię, jest naprawdę niezwykle istotna. Przy alergii wystarczy bowiem ograniczenie glutenu – czasami nawet na jakiś czas – a przy celiakii niezbędna jest całkowita eliminacja tego składnika. Tylko wtedy możliwe będzie odbudowanie jelit i uniknięcie dalszych komplikacji. /źródlo - / |