Czy istnieją produkty całkowicie bezcukrowe? |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 10 kwietnia 2018 07:54 |
Czy istnieją produkty całkowicie bezcukrowe?Cukrzyca to druga po otyłości epidemia XXI wieku. Już blisko 10 % Polaków zmaga się z nią, a 64 % ma nadwagę. Powodem takiego stanu rzeczy może być wszechobecny cukier. Przeciętnie spożywamy go aż 40 kg rocznie! Jak ograniczyć jego ilość?
Cukier jest wszechobecnyPolacy, w tym dzieci, spożywają co najmniej dwa razy więcej cukru niż rekomenduje Światowa Organizacja Zdrowia*. Znajdziemy go w większości produktów spożywczych - nie tylko w batonach i cukierkach, ale także pozornie zdrowych przekąskach jak np. soki owocowe, płatki śniadaniowe oraz jogurty. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z jego obecności, gdyż jest on skrzętnie ukrywany pod postacią syropu glukozo-fruktozowego, słodu jęczmiennego czy melasy. Słodka truciznaNajbardziej znanymi skutkami nadmiaru cukru w diecie są próchnica i otyłość. Wysoka masa ciała predysponuje zaś do występowania chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy, które są realnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Cukier może przyczynić się do poważnych problemów trawiennych takich jak zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, bóle brzucha czy nawet do rozwoju nowotworów. Ogranicz cukier!Na sklepowych półkach znajdziemy dwa rodzaje „fit” produktów reklamowanych jako bezcukrowe: bez dodatku cukru i bez cukru. Czym się różnią? Tajemnica SOTI NaturalPrzyzwyczajeni do słodzonych napojów możecie się zdziwić, gdy sięgnicie po SOTI. Być może pierwszy raz będzie Wam dane poczuć smak prawdziwej herbaty, wolny od cukru, słodzików i substancji chemicznych. SOTI to napar z unikalnego gatunku zielonej herbaty - Gyokuro, który cechuje wysoka zawartość naturalnych katechin, L-teaniny, garbników oraz antyoksydantów. Liście Gyokuro natychmiast po zerwaniu zostają wysuszone, a następnie zaparzone w tradycyjny sposób pod czujnym okiem doświadczonych tea masterów. Dzięki temu napar zachowuje maksimum cennych składników oraz wyjątkowy, delikatny smak. Monika Kowal i Adam Paluszyński – założyciele SOTI Natural, mieszkając w Japonii badali receptury parzenia liści herbaty tak, by zachowała wszystkie właściwości zdrowotne i by móc zamknąć napar w wygodnej, lekkiej butelce. Choroba ich taty zmotywowała ich do tego, aby stworzyć napój, który nie będzie zawierał cukrów, konserwantów, słodzików. Opracowanie odpowiedniego sposobu parzenia zajęło ponad rok - ważna jest nie tylko temperatura, ale również długość i głębokość parzenia oraz rodzaj użytej wody mineralnej. Dzięki skrupulatnemu procesowi parzenia, herbata SOTI Natural zachowuje nawet 3 razy więcej antyoksydantów niż herbata parzona tradycyjnie! *Dane Europejskiej Regionalnej Organizacji Światowej Federacji Dentystycznej (ERO FDI) /źródło - /
|