Postaw na naturę: Wędliny bez "E" |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 24 marca 2018 10:26 |
Postaw na naturę: Wędliny bez „E”Pachnące wędliny, soczyste kiełbaski czy smakowite kabanosy - sklepowe półki uginają się od produktów mięsnych i kuszą nas bogatym asortymentem. Ale jak w gąszczu tylu smakołyków znaleźć te najlepsze? Wartościowy produkt poznamy po jego składzie, dlatego wybierając produkty wędliniarskie, warto kupować te, które charakteryzuje tzw. czysta etykieta – bez wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników, dodatku fosforanów, bez „E” .Czego unikać?Nie ma znaczenia, czy to szynka drobiowa czy wołowa. W składzie wędlin bardzo często znajdziemy dodatki, których tam nie powinno być. Jeśli każdy kawałek szynki wygląda tak samo, jest idealnie równy, różowy i pięknie pachnie, to możemy być pewni, że oprócz mięsa zawiera sporo niezrodwych ulepszaczy. Wśród najpopularniejszych wymienia się m.in.: Wybieraj zdrowoBędąc zwolennikiem świadomego odżywiania się, nie powinniśmy sięgać po pierwsze z brzegu opakowanie wędlin, które wygląda najatrakcyjniej, jest najdroższe lub stosunkowo tanie. Najlepiej szukać wyrobów ekologicznych lub kupować wędliny o sprawdzonych firm, które oferują naturalne produkty pozbawione E np. marka Konspol NATURA. Kupując wędliny, wybierajmy te, które są niedoskonałe w wyglądzie, mają nieregularny kształt, wyraźną strukturę z mięsnymi włóknami, a także jasno brązowy lub szary kolor (białe kiełbasy, pieczone szynki i schaby). Unikajmy zaś pseudo szynek, które są wilogtne i błyszczące w przekroju, mają równy kształt, złotą skórkę i różowy kolor. Wniosek jest prosty, aby uniknąć zjadania wątpliwej jakości wędlin, czytajmy etykiety, sprawdzajmy skład i wybierajmy wyroby mięsne a nie „mięsopodobne”. Czyste etykietyZakupy produktów mięsnych pozornie mogą wydawać się prostą czynnością, pod warunkiem, że wiemy, jak czytać etykiety. To właśnie dzięki nim możemy dowiedzieć się np. jakich konserwantów użyto do produkcji wędlin lub jaką ilość mięsa wykorzystano do wyprodukowania 100 gramów produktu i na tej podstawie zrezygnować z zakupu. Chcąc mieć jednak pewność, że wędliny w stu procentach pozbawione są konserwantów i ich chemicznych dodatków, powinniśmy decydować się na produkty całkowicie naturalne z czystymi etykietami np. linię Konspol NATURA, która nie zawiera negatywnie kojarzonych przez konsumentów dodatków do żywności. W skład szerokiej linii produktowej wchodzą m.in. naturalne i najwyższej jakości kabanosy, wędzone polędwice, szynki z kurczaka czy pachnąca wiejska kiełbasa, które pozbawione są konserwantów i mają sto procent mięsa. /źródło - / |