Pyszne ciasta bez pieczenia Drukuj Email
Wpisany przez s.z.   
środa, 21 marca 2018 00:08

Pyszne ciasta bez pieczenia

Większość osób uwielbia słodycze. Ciasta, tarty, rolady i inne łakocie doskonale sprawdzają się w roli deseru. Jednak równie często nie lubimy lub nie mamy czasu na przygotowywanie tych pyszności. Chcąc więc delektować się domowymi wyrobami bez konieczności rozgrzewania piekarnika, warto przygotować ciasta... bez pieczenia według przepisów ekspertów marki Sandra.

Nagrzewanie piekarnika, oczekiwanie aż ciasto wyrośnie, odpowiednio długie mieszanie, dodawanie składników w ustalonej kolejności oraz pieczenie we właściwej temperaturze to dla wielu osób kulinarna zmora, szczególnie kiedy efekt finalny nie jest wart takiego „zachodu”. Co więc zrobić jeśli nie przypominamy w kuchni Nigelli Lawson? Wykorzystać pomysłowe przepisy na słodkości bez pieczenia.

Czekoladowa tarta z wiśniami

Połączenie wiśni i czekolady to afrodyzjak znany od wielu lat. To duet, który warto wykorzystać do przygotowania pysznej tarty.
Składniki:
Spód ciasta
• 300 g czekoladowych herbatników
• 50 g roztopionego masła
• 50 g roztopionej czekolady
• 400 g drylowanych wiśni marki Sandra
Nadzienie
• ½ l śmietanki kremówki
• 100 g czekolady gorzkiej
• 100 g czekolady mlecznej
• 1 łyżeczka żelatyny w proszku
Przygotowanie:
Herbatniki razem z masłem i czekoladą blendujemy na jednolitą masę. Przygotowaną mieszanką wykładamy na formę do tarty. Delikatnie uklepujemy i formujemy dno oraz boki. Na spód ciasta wykładamy drylowane wiśnie. Wkładamy do lodówki.
250 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku. Dodajemy czekoladę, a następnie żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy wszystko razem się połączy zestawiamy z ognia. Pozostałą część śmietanki ubijamy mikserem (musi być mocno schłodzona). Kiedy masa z czekoladą ostygnie powoli dodajemy ją do ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy, aż wszystko się połączy. Wylewamy na spód ciasta. Chłodzimy w lodówce. Dekorujemy kilkoma wiśniami.

Szybka szarlotka

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych w naszym kraju ciast. Wersję z kruszonką i ubitymi białkami nie jest jednak tak łatwo przygotować. Możemy jednak wykonać ją w inny sposób, a zajmie nam to jedynie... 20 minut.
Składniki:
• 300 g herbatników maślanych
• 50 g masła
• Jabłka prażone marki Sandra
• Łyżeczka cynamonu
• Śmietanka 36%
Przygotowanie:
Herbatniki blendujemy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy spód i boki formy do ciasta, delikatnie przyklepując. Wkładamy do lodówki. Jabłka mieszamy z cynamonem i wykładamy na ciasto. Śmietankę (mocno schłodzoną) ubijamy i układamy jej warstwę na jabłkach.

Sernik kokosowo- ananasowy

To zupełnie nowa forma tego popularnego ciasta. Nieistotne czy lubisz, kiedy „napakowany” jest rodzynkami, czy wolisz wersję bez tego dodatku. Ten sernik przeniesie cię prosto na... rajskie wyspy.
Składniki:
• 300 g herbatników maślanych
• 50 g masła
• Szklanka wiórków kokosowych
• 250 ml słodzonego mleka skondensowanego
• Aromat waniliowy
• ½ kg serka kremowego
• Ananas w kostce marki Sandra
Przygotowanie:
Herbatniki blendujemy z rozpuszczonym masłem i wiórkami kokosowymi. Masą wykładamy formę do ciasta (spód i boki). Wkładamy do lodówki. Mleko miksujemy z serkiem i aromatem waniliowym. Na spód ciasta wykładamy masę serową, natomiast na wierzch ananasa. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Smacznego!

/  źródło - /