Wpisany przez S.Z.
|
czwartek, 22 lutego 2018 12:43 |
Sezon na jabłka cały rok – nowojorska sałatka Waldorf z kremowym sosem
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki: • 1 sałata rzymska lub dębowa • 1 średnie jabłko • 1 garść suszonej żurawiny • 1 łyżka soku z cytryny • świeżo zmielony czarny pieprz • 120 g fileta z kurczaka • mąka • 1 jajko • bułka tarta • 4 łyżki oleju rzepakowego • 50 g serka topionego kremowego MSM Mońki • 50 g majonezu • 2 łyżki jogurtu naturalnego • ½ pęczka szczypiorku
Wykonanie: Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i przełożyć do miski. Dodać jabłko pokrojone w słupki, żurawinę, sok z cytryny, pieprz i całość wymieszać. Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem, doprawić solą oraz pieprzem. Panierować w mące i jajku, a następnie w bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie pociąć w paski i wyłożyć na sałatkę. Serek topiony połączyć z majonezem i jogurtem, dodać pokrojony szczypiorek i wymieszać. Tak przygotowany sos wyłożyć na sałatkę z kurczakiem.
Smacznego!
/źródło - / |