Święta - ciężki czas dla cukrzyków |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 21 grudnia 2017 11:34 |
Święta – ciężki czas dla cukrzykówApetyczne smażone karpie, pachnąca kapusta, bajecznie słodkie makowce – Boże Narodzenie to ogromne wyzwanie dla osób cierpiących na cukrzycę. Jak przetrwać święta bez uszczerbku na zdrowiu?
Wigilia i święta to też duże wyzwanie dla osób na diecie cukrzycowej. Jak wiadomo, ta powinna być niskotłuszczowa i niskocukrowa. Chorzy na cukrzycę na co dzień powinni ograniczać węglowodany, unikać smażonych dań, jeść pięć małych, regularnych posiłków i oczywiście pamiętać o regularnych pomiarach cukru we krwi. Czy stosowanie się do tych zasad w święta jest możliwe? Anetta Skomiał, dietetyk z Centrum Medycznego Medyceusz w Łodzi uspokaja, że przy zachowaniu umiaru, nawet osoby z cukrzycą mogą spróbować dań ze świątecznego stołu. – Najważniejsze jest to, by jeść pięć niedużych posiłków dziennie. Wiele osób popełnia błąd i przez cały dzień nic nie je, by przy kolacji wigilijnej niemalże rzucić się na wszystko, co zostało przygotowane – przestrzega dietetyk z Centrum Medycznego Medyceusz w Łodzi. – Jeśli założymy, że wigilijnych potraw jedynie skosztujemy, w niewielkich ilościach, to nic złego się nie stanie. Tylko niech będzie to naprawdę jeden pieróg, jedna nieduża łyżka sałatki i ewentualnie kawałek ciasta na deser. Ale może warto zastanowić się i zostawić go na drugi dzień do porannej kawy? - dodaje dietetyk. /źródło - fot. Centra Medyczne Medyceusz/ |