Depresja, a jadłospis... czyli co jeść i czego unikać? Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 13 sierpnia 2017 10:52

Depresja, a jadłospis... czyli co jeść i czego unikać?


Słowa „depresja” często używamy w mowie potocznej, przy obniżonym nastroju, gorszym samopoczuciu czy chwilowym braku chęci i motywacji do działania. Każdemu z nas zdarza się gorszy dzień, głównie ze względu na wszechobecny stres czy przemęczenie. Kiedy możemy klasyfikować problem jako chorobę i jak z nią walczyć? Podpowiada ekspert Kreacji Ciała, Paulina Buraczewska, Dietetyk.

 

1. Objawy depresji i czas trwania

Podstawowym kryterium diagnozy depresji jest czas jej trwania – możemy o niej mówić już w momencie, kiedy objawy utrzymują się nieprzerwanie przez co najmniej 2 tygodnie. Podstawowe objawy depresji to: obniżony nastrój i towarzyszący mu lęk, płacz, utrata radości życia, utrata zainteresowań, zniecierpliwienie, drażliwość, obniżona samoocena, samooskarżenia, negatywne nastawienie. Może się objawiać również problemami z motywacją i mobilizacją do działania, trudnościami z podejmowaniem decyzji, zaburzeniami rytmu snu i czuwania, utratą apetytu lub przeciwnie - wzmożonym uczuciem głodu. Często występuje również osłabienie, zmęczenie, zmniejszenie libido. Bardzo często sami „diagnozujemy” sobie depresję – wtedy właśnie najczęściej subiektywnie oceniamy własny chwilowy nastrój jako zaburzenia depresyjne bądź też w drugą stronę – unikamy przyznania się przed sobą, że mierzymy się z realnym problemem i nie jest to chwilowe obniżenie nastroju wywołane zaistniałą sytuacją, stresem czy przemęczeniem. Często wydaje się do złudne, dlatego mimo wszystko niezbędna jest wizyta u specjalisty.

2. Diagnozowanie

Kiedy stajemy oko w oko z problemem samodzielnie możemy skorzystać ze sprawdzonego narzędzia jakim jest Skala Depresji Becka (skala samooceny służąca do przesiewowego rozpoznania u siebie objawów depresji) i na podstawie jej wyników zdecydować o wizycie u psychoterapeuty. W diagnozowaniu najważniejsza jest jednak konsultacja z wykwalifikowaną, doświadczoną osobą, która w sposób obiektywny oceni nasz aktualny stan psychiczny na pewno pomoże w ostatecznym postawieniu diagnozy oraz w ustaleniu dalszego postępowania.

3. Zmiany w jadłospisie

W diecie osób cierpiących na depresję bardzo ważna jest odpowiednia ilość białka, a mianowicie aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować - takich jak tyrozyna czy tryptofan. Są one niezbędne to produkcji neuroprzekaźników – serotoniny i dopaminy, które odpowiadają za nastrój i samopoczucie. Osoby zmagające się z depresją powinny zwracać również na odpowiednie nawodnienie oraz dostarczanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega3, które zmniejszają stany zapalne, regulują nastrój, chronią przed demencją, zmniejszają agresję w sytuacjach stresowych. Bardzo ważne są również witaminy z grupy B, cholina, witamina D oraz minerały, takie jak magnez, żelazo, cynk, wapń czy selen. Nie można również zapomnieć o wspomaganiu pracy jelit oraz dbaniu o mikroflorę jelitową. Jelita powiązane są z mózgiem bezpośrednio nerwem błędnym tworząc tzw. oś mózgowo – jelitową. Mikroorganizmy bytujące w jelitach są niezwykle istotnym elementem, ponieważ wywierają wpływ na mechanizmy neurologiczne, endokrynne i immunologiczne. Wpływają również na nastrój, samopoczucie, równowagę hormonalną, odporność oraz zdrowie. Reasumując wpływają na równowagę całego organizmu, dlatego tak ważne jest, aby dbać o „jakość” bakterii jelitowych i odpowiednio je wspomagać stosując probiotyki i prebiotyki.

4. Czego unikać?

Z diety należy natomiast wykluczyć natomiast produkty przetworzone, bogate w glutaminian sodu czy izomery trans kwasów tłuszczowych, a także alkohol. Wszystkie wyżej wymienione składniki odżywcze niezbędne w żywieniowym leczeniu depresji znajdują się w diecie oraz suplementacji zgodnej z założeniami Programu Przemiany Metabolicznej. Również przewlekły stres czy zaburzenie rytmu dobowego nie sprzyjają walce z depresją. Należy zadbać o regularny sen, aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, a także nauczyć się skutecznych technik radzenia sobie ze stresem np. poprzez oddanie się pasjom, rozmowę z najbliższymi, zorganizowanie wieczoru z ulubionym filmem lub książką, wyspać się.

„Klientka Kreacji Ciała, miała zdiagnozowaną depresję, która po zastosowaniu Programu Przemiany Metabolicznej zmniejszyła dawki leków psychotropowych za zgodą lekarza – jej stan psychiczny na tyle się poprawił, że było to możliwe, co było niemałym sukcesem. Miała więcej energii do działania, chęci do życia, była radośniejsza. Dodatkowo nastąpił spadek masy ciała, co również przyczyniło się do poprawy nastroju i odzyskania wiary w siebie. U pacjentów z depresją niebagatelne znaczenie oprócz opieki lekarskiej, ma odpowiednio dobrana farmakoterapia, wsparcie psychologa, prawidłowa dieta oraz szeroko pojęta higiena życia.” – mówi ekspert Kreacji Ciała, Paulina Buraczewska, Dietetyk.
Więcej informacji: http://kreacjaciala.pl/

/źródło - /