Modna i fit na lato - najpopularniejsze diety 2017 roku Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 21 lipca 2017 10:51

Modna i fit na lato – najpopularniejsze diety 2017 roku

Lato to idealny czas, by zadbać o ciało i pomyśleć o diecie. Nie dość, że podczas urlopu mamy więcej czasu, by skupić się na przestrzeganiu wybranej diety, to jeszcze stragany uginają się od sezonowych warzyw i owoców, z których wyczarujemy pyszne i zdrowe menu. Pytanie – jaką dietę wybrać tego lata? Postawmy na najmodniejsze w tym sezonie – makrobiotyczną lub lubianą przez gwiazdy dietę Mind.

Ziarnko do ziarnka

Zasady diety makrobiotycznej opracowane zostały już na początku XX wieku, ale jej początków szukać należy w starożytnej chińskiej medycynie i zasadach równowagi pierwiastków Yin i Yang. Dieta makrobiotyczna to dieta niskobiałkowa, a jej celem jest spalanie tkanki tłuszczowej i przede wszystkim oczyszczenie organizmu z toksyn. To właśnie pozwala zapewnić wewnętrzną równowagę organizmu. Jej podstawą są nieprzetworzone ziarna zbóż – pszenica, żyto, proso, a także jęczmień czy ryż. I to one powinny stanowić blisko 60% codziennej diety. Kolejne 30% powinno przypadać na warzywa, 10% pozostaje na owoce, orzechy, nasiona i strączki. Z jadłospisu należy jednak usunąć m.in. mięso, jaja, nabiał, cukier, owoce tropikalne, a także kawę i herbatę.

Dieta makrobiotyczna, choć mocno oparta na zbożach, wbrew pozorom nie musi być nudna. Na bazie zbóż przygotujemy bowiem rozmaite kotleciki, ciasteczka, placki, a nawet desery. W realizacji tej dość restrykcyjnej diety przydatne będzie wielofunkcyjne urządzenie kuchenne Thermomix®. W utrzymaniu diety wesprze nas już na etapie przetworzenia ziaren zbóż. Dzięki funkcji mielenia, wysokiej jakości nożom i kolekcji „Domowe mąki i mieszanki chlebowe” dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®, w minutę przygotujemy mąkę jaglaną, ryżową czy orkiszową.
Nie dość, że domowa mąka jest o wiele tańsza, to jeszcze mamy pewność, że są w niej same ziarna zbóż. Na tym nie koniec! Na platformie Cookidoo® znajdziemy setki inspiracji na dania wpisujące się w zasady diety makrobiotycznej. Gofry jaglane z suszonymi pomidorami i rukolą, czy naleśniki z kaszy pęczak? Żaden problem! Dodatkowo z funkcją menu tygodniowego ustalimy z wyprzedzeniem nasz dietetyczny jadłospis, a dzięki dodatkowi Cook-Key®, Thermomix® za pomocą sieci WiFi połączy się z platformą Cookidoo®, a wszystkie przepisy i sposób ich przygotowania zostaną wyświetlone bezpośrednio na ekranie urządzenia.

Grupuj produkty, czerp radość z jedzenia

Gwiazdy zza oceanu, a także w Polsce kochają dietę Mind. Zapewne dlatego, że nie wymaga wiele poświęceń, a pozwala zachować szczupłą sylwetkę. Jak to możliwe? Kluczem jest zapamiętanie cyfry „5” i zachowanie proporcji. Dieta Mind zakłada istnienie pięciu grup produktów, które muszą znaleźć się w codziennym jadłospisie oraz pięciu, które powinno się ograniczyć. Do pierwszej zaliczamy warzywa, owoce, orzechy, białe mięso i węglowodany złożone. Uważać musimy natomiast z czerwonym mięsem, słodyczami, masłem, serami i produktami przetworzonymi. Według proporcji, zalecanych przez twórców diety, warzywa, zwłaszcza zielone liściaste, możemy jeść do woli, przynajmniej raz dziennie w wersji na surowo. Raz dziennie do diety musimy dodać strączki np. zielony groszek, soczewicę, czy fasolę. Do trzech posiłków włączamy węglowodany złożone (kasze, razowe makarony) i dieta Mind gotowa! Produkty z „dozwolonej piątki” możemy łączyć dowolnie według upodobań kulinarnych, zachowując proporcje.

Skoro dieta Mind to połączenie dobrego z pożytecznym – jedzenia zdrowo i czerpania z tego prawdziwej przyjemności, to możemy z nią eksperymentować bez ograniczeń! Dokładnie tak samo jak gotując w urządzeniu Thermomix®. Dieta Mind to także dieta sprawnego i proporcjonalnego łączenia produktów, dlatego warto skorzystać z przepisów na urządzenie Thermomix®, zawartych w nagrodzonej prestiżową nagrodą Gourmand Awards książce „Dobry smak na każdym poziomie”. W książce dostępnej na platformie Cookidoo® znajdziemy kilkadziesiąt inspiracji kulinarnych na przystawki, zupy, dania główne i desery. Korzystając z części „Pełne menu” wybierzemy przepis, według którego w jednym naczyniu i w jednym czasie przygotujemy pełny, dwudaniowy obiad. Przykład? Zupa z zielonego groszki i imbiru, a na drugie danie soczysty cytrynowy łosoś z brokułami (przepis poniżej).

Z urządzeniem Thermomix® żadna dieta jest niestraszna.

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU I IMBIRU ORAZ CYTRYNOWY ŁOSOŚ BROKUŁAMI

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

• 80 g oliwy z oliwek
• 50 g sosu sojowego
• ½ łyżeczki brązowego cukru
• 10 g skórki z cytryny, ekologicznej
• 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
• 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (150-180 g każdy)
• 100 g szalotek, pokrojonych na kawałki
• 1 ząbek czosnku
• 100 g pora, tylko biała część, pokrojonego na kawałki
• 20-30 g imbiru, świeżego korzenia, obranego (opcjonalnie)
• 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
• 350 g groszku zielonego, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
• 450 g wody
• 2 łyżeczki soli morskiej
• 400 g różyczek brokułu
• 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
• 50-100 g śmietany, 18% tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do naczynia miksującego wlać 30 g oliwy, sos sojowy, dodać brązowy cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny, zmiksować 20 s/obr. 5. Do głębokiego naczynia włożyć łososia. Powstałą marynatę wlać do naczynia, w którym znajduje się łosoś, odstawić do lodówki na 10 min.
2. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, czosnek, pora, imbir, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Następnie dusić 7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu i przyprawić ½ łyżeczki soli, włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim łososia wraz z marynatą. Łososia przyprawić ½ łyżeczki soli i pieprzem, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby zawartość przystawki nie ostygła.
4. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, założyć miarkę, zmiksować 2 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
5. Zupę podawać jako przystawkę, natomiast filety z łososia i różyczki brokułu jako danie główne.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1. Do miski wlać 30 g oliwy, sos sojowy, dodać brązowy cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny, wymieszać. Do głębokiego naczynia włożyć łososia. Powstałą marynatę wlać do naczynia, w którym znajduje się łosoś, odstawić do lodówki na 10 min.
2. Do blendera włożyć szalotkę, czosnek, pora, imbir, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić. Następnie przełożyć do rondelka i dusić ok. 15 minut
3. Do garnka przełożyć duszone wcześniej warzywa, dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli. Gotować przez ok. 20 minut.
4. W oddzielnym garnku ugotować brokuły
5. W naczyniu do parowania umieścić łososia wraz z marynatą. Łososia przyprawić ½ łyżeczki soli i pieprzem, gotować na parze ok. 35 minut.
6. Ugotowany wywar z selerem i groszkiem przełożyć do blendera, dodać śmietanę i zblendować na gładką masę.
7. Zupę podawać jako przystawkę, natomiast filety z łososia i różyczki brokułu jako danie główne.

/źródło - /