W zdrowym ciele zdrowy duch, a w zdrowym posiłku - zdrowy kurczak! |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 06 lipca 2017 08:53 |
W zdrowym ciele zdrowy duch, a w zdrowym posiłku - zdrowy kurczak!Filet z kurczaka oraz warzywa to ulubione składniki w diecie sportowców i amatorów aktywności fizycznej. Dlaczego?
– Odpowiedź jest prosta – mówi Marta Hennig, autorka bloga codzienniefit.pl. – Na jednym talerzu dostajemy produkty dostarczające wszystkich najważniejszych wartości odżywczych, w tym tak istotnego przy budowie mięśni, pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Takie danie bardzo korzystnie wpływa na kondycję oraz na sylwetkę każdej osoby uprawiające sport - czy to wyczynowo, czy rekreacyjnie. Marta doskonale wie, jak ważną rolę w życiu sportowców odgrywa prawidłowa dieta - sama przez 9 lat trenowała lekkoatletykę. Obecnie kończy studia na Akademii Wychowania Fizycznego i pracuje jako trener personalny oraz instruktorka fitness. Na swoim blogu zamieszcza m.in. zestawy ćwiczeń na różne partie ciała oraz komponuje wartościowe menu dla sportowców. – Mięso z kurczaków, które nigdy nie widziały słońca i karmione są paszą złej jakości, nie będzie tak dobre, jak mięso kurcząt, które mają możliwość korzystania z zagrody i wychodzenia na świeże powietrze – mówi trenerka. – Warto więc zwracać uwagę na to, skąd pochodzi nasz kurczak: w jakich warunkach był chowany oraz jaką paszą karmiony. Najwartościowsze są kurczaki, które jedzą naturalną, zbożową karmę, jak na przykład Kurczaki Zagrodowe. Zagrodowe mają zapewnione komfortowe warunki do życia. Chowane są bowiem wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach, na Podlasiu. Mają dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, po której mogą swobodnie spacerować. Podczas chowu nigdy nie podaje się im antybiotyków. Wyjątkowy sposób chowu i karmienia Kurczaków Zagrodowych wpływa na to, że ich mięso jest chudsze i zdecydowanie rożni się smakiem od kurczaków standardowych. Ma także bardziej spójną, kruchą strukturę. Wybierając Kurczaka Zagrodowego możemy mieć pewność, że sięgamy po produkt wysokiej jakości. Jeśli już wybierzemy odpowiedniego kurczaka, aby spełnił swoje funkcje i zachował jak najwięcej właściwości odżywczych, trzeba go odpowiednio przyrządzić. Składniki: Przygotowanie: Podawaj z: ryżem, komosą ryżową, pieczonymi ziemniakami lub frytkami z batatów. Można ugotować jeszcze brokuł i posypać pestkami słonecznika. /źródło - / |