Czy można żyć 150 lat |
Wpisany przez Barbara Witkowska |
poniedziałek, 09 marca 2009 08:49 |
Co robić, aby żyć 150 lat
Podobno człowiek jedzący z umiarem, dbający o swój kręgosłup i życzliwie nastawiony do otoczenia może zachować sprawność do ponad 100 lat. A dzięki zmianie trybu życia, a zwłaszcza nawyków żywieniowych, może wyleczyć się nawet z przewlekłych chorób. Przekonuje nas o tym Michał Tombak, autor książek wydanych u nas. Przedstawia w nich własny model zdrowego trybu życia Profesor Michał Tombak był słabowitym dzieckiem, toteż mama - lekarka przekarmiała go różnymi tabletkami, które miały go wzmocnić. Niestety, skutek był przeciwny. Dorastający Michał stale chorował, miał marskość wątroby i poważne kłopoty z kręgosłupem. Po maturze, już jako student nauk przyrodniczych wyruszył z kolegami na wyprawę do Tybetu. Tam poznał stuletnich starców, cieszących się dobrym zdrowiem i zadziwiającą pogodą ducha. Postanowił dociec czemu zawdzięczają tak świetną kondycję. Zaczął analizować recepty i techniki tradycyjnej medycyny wschodu i wypróbowywać je na sobie. Efekt był zdumiewający – nabrał sił i całkowicie wyleczył się, także z marskości wątroby. Od tamtej pory przez całe lata pracował nad własnym system zdrowia. Opisuje go w wydawanych w Polsce książkach. Lektura tych książek działa przytłaczająco, o czym trzeba pamiętać nim się po nie sięgnie. Autor pisze bowiem, że ludzkie zdrowie najbardziej niszczy nieprawidłowe oddychanie, nieprawidłowe jedzenie, mało ruchu oraz takie emocje jak: zazdrość, podłość, chciwość i gniew. Naprawdę można się przestraszyć, ale też można poznać wiele prostych sposobów, które zastosowane na co dzień, wyraźnie nam pomogą. Oddychanie Michał Tombak radzi, aby przyjrzeć się, jak oddychają małe dzieci – całym brzuszkiem, ich przepona wyraźnie unosi się do góry podczas wdechu. Dorośli oddychają piersiami płytko i szybko, skutkiem czego organizm zaczyna odczuwać niedobór tlenu, co może stać się przyczyną chorób. Oddychanie przeponą pozwala na przedłużenie życia o 30 – 40 lat. Tombak opisuje mnicha, który żył 130 lat, bo oddychał jeden raz na minutę, oczywiście przeponą. Odżywianie Bardzo dużo szkody robimy sobie poprzez przejadanie się i spożywanie produktów wzbogaconych tzw. chemią (konserwanty, barwniki, itp.). Nie strawione resztki pokarmu zalegając, gniją w jelitach, a powstające w wyniku tego procesu toksyny, jak również wspomniane domieszki uszkadzają wątrobę, trzustkę, nerki, serce, stawy i kości. Michał Tombak pości przez 120 dni w roku. Uważa, że post jest najlepszym sposobem w profilaktyce zdrowia i walki z chorobami. Radzi pościć raz na tydzień, przez 24 do 36 godzin. Poszcząc, pije tylko wodę mineralną lub źródlaną. Taki post jest najbardziej korzystny dla zdrowia, gdyż po wyczerpaniu pożywienia z jelit organizm zaczyna zużywać „śmieci”, czyli bakterie chorobotwórcze, torbiele, guzy, komórki nowotworowe i złogi odłożone w stawach. Z książek pana Tombaka możemy też się dowiedzieć, że na co dzień jadamy rzeczy, których nie podejrzewamy nawet o to, że nam szkodzą. Typowym przykładem są tradycyjne kanapki. Nie ma nic bardziej szkodliwego dla układu pokarmowego, jak zjedzenie chleba razem z masłem i wędliną. Dodatkiem do wędliny mogą być tylko warzywa np. plasterek wędliny zawinięty w liść sałaty. Zdrowe kanapki złożone są z chleba posmarowanego masłem, z dodatkiem żółtego sera, surowych warzyw latem, a kiszonych jesienią i zimą. Na pytanie kim korzystniej być wegetarianinem, czy mięsożercą Pan Tombak odpowiada, że według statystyk, wegetarianin żyje dłużej i jest bardziej wytrzymały od osoby mięsożernej, ale na różne choroby cierpią i jedni, i drudzy. Najlepiej zachować umiar w jedzeniu, przestrzegając następujących zasad: - w ciągu jednego posiłku jeść tylko tyle, ile mieści się w naszych dwóch, złączonych w miseczkę, dłoniach, - jadać dwa, trzy razy dziennie, w okresie między wschodem a zachodem słońca. - dietę dostosować do pór roku. Wiosną wybierajmy gotowane warzywa, produkty zbożowe, nowalijki, latem surowe warzywa i owoce, jesienią produkty zbożowe, zimą mięsa, kiszone warzywa i suszone owoce. - nigdy nie jeść w stanie zdenerwowania lub zmęczenia. Nie spożywać tego, co jest nieświeże oraz odgrzewane . Michał Tombak opowiada, że w Gruzji spotkał dwóch mężczyzn, z których jeden miał 160, a drugi 120 lat. Obaj byli szczupli, tańczyli, śpiewali, a odżywiali się według wspomnianych wyżej reguł. Ponadto jednak do życia mieli wyjątkowo pozytywne nastawienie. Trzeba więc odrzucić ponure myśli – to następna zasada długowieczności. Kręgosłup Starania o długowieczność większość z nas powinna zacząć od zadbania o kręgosłup, gdyż jest on podstawą, na której utrzymuje się wszystko, z czego składa się ciało człowieka. Największym wrogiem kręgosłupa jest nadwaga. Diety i preparaty odchudzające nie rozwiązują problemu. Jedyny sposób to mniej jeść, więcej się ruszać i spać na twardym materacu. Materac powinien być tak twardy, na ile można wytrzymać, bez ryzyka zaburzenia snu. Spać na plecach, wtedy jest najlepsze krążenie, które ułatwia pracę wątrobie. Dobra praca wątroby powoduje lepszą przemianę materii, co sprzyja chudnięciu. Oto jeszcze jeden przykład na to, jak dobre przyzwyczajenia mogą wpłynąć na naszą kondycję. Prof. Michał Tombak podkreśla, że bardzo wiele zależy od codziennej troski o własne zdrowie, ponieważ, jak mówi starożytne przysłowie : życie jest nicią - jeden jej koniec znajduje się w rękach Boga, a drugi w rękach człowieka. Na koniec ciekawostka - kanapka antygrypowa: Między dwa plasterki żółtego sera włożyć plasterek cytryny posypany cukrem z obu stron. Jeść do woli. |
Poprawiony: czwartek, 09 stycznia 2014 23:17 |