Szkolne drugie śniadanie... Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 30 sierpnia 2016 11:54

Zacznij nowy rok szkolny ze sprytnymi patentami!

Wakacyjny odpoczynek dobiega końca, a więc rozpoczynamy rok szkolny. Dla uczniów to czas powrotu do regularnego trybu życia oraz wysiłku intelektualnego i fizycznego. By w szkolnych ławkach dzieciom nie zabrakło dobrej energii, warto pamiętać o roli zdrowej diety, a w szczególności – drugiego śniadania. Z marką Gosia można je przygotować w bardzo prosty sposób.

Po ponad dwóch miesiącach błogiego leniuchowania, nie jest łatwo przestawić się na tryb codziennych obowiązków i nauki. Dlatego niezwykle ważną rolą rodziców wspierających powrót do szkoły, jest zapewnienie dziecku zbilansowanej diety, która nakręci metabolizm i pracę mózgu, doda sił i dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dzieci i dorastająca młodzież, by ich organizm funkcjonował prawidłowo, powinni spożywać posiłki co 3-4 godziny. Ważny jest zarówno start, czyli śniadanie, jak i drugi posiłek, który uczniowie zabierają ze sobą do szkoły.

By nie sięgali po niezdrowe przekąski, rano przygotujmy z nimi pożywne drugie śniadanie. Ważne, by było ono albo węglowodanowe (np. razowe kanapki z warzywami, owoce), albo z grupy białkowo-tłuszczowej (ugotowane jajka z sałatką, tuńczykiem lub omlet). Taki posiłek będzie dla dziecka sycący i wartościowy. Pokrojona w słupki marchewka, jabłka, kanapki czy domowe batony zbożowe to propozycje lekkich i sycących posiłków, będących ważnym elementem codziennej diety.

Przyrządzanie drugiego śniadania nie musi być jednak żmudnym obowiązkiem. Z marką Gosia i jej sprytnymi patentami, stanie się fajnym, interesującym zajęciem! Specjalna, wytrzymała folia z bezpieczną w użyciu ucinarką to wygodny sposób na zapakowanie posiłku. Folia łatwo się odcina, umożliwiając nawet małym dzieciom przygotowanie śniadania. Zabezpieczone przekąski wystarczy włożyć do specjalnego woreczka z suwakiem marki Gosia, który skutecznie chroni jedzenie w szkolnym plecaku.
Z marką Gosia drugie śniadanie zamienia się w kreatywne „5 minut” w kuchni i poranny czas dla rodziców i dzieci. Z tak naładowanymi bateriami każdy szkolny dzień może przynieść mnóstwo ciekawych wyzwań!

Przepis na szkolne kanapki z kurczakiem i ananasem – krok po kroku

Składniki:
2 ciabaty
1 pierś z kurczaka
kilka cienkich plastrów ananasa
sól i pieprz
łyżka oliwy
2 gałązki rozmarynu
sos:
100 g jogurtu naturalnego
garstka świeżych liści mięty
sól i pieprz do smaku

Krok 1. Przygotowanie kanapki

Pierś z kurczaka natrzeć oliwą, solą i pieprzem, obłożyć rozmarynem i grillować z dwóch stron w piekarniku rozgrzanym do 220°C lub na grillu (można też zawinąć w folię i upiec w piekarniku, ok. 30-35 min.). Odstawić na chwilę po upieczeniu, pokroić w plastry. Ciabaty przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć kurczaka i plastry ananasa. Jogurt wymieszać z posiekną miętą, doprawić, a następnie polać nim ananasa i kurczaka.

 

 

Krok 2. Pakowanie kanapki w folię śniadaniową

Kanapki przykryć i zawinąć w folię spożywczą marki Gosia. Dzieki wygodnej ucinarce nie potrzebujemy dodatkowych narzędzi w postaci noża czy nożyczek, a kanapki do szkoły może wspólnie z mamą zapakować nawet najmłodszy członek rodziny.

 

Krok 3. Sprytne przechowywanie

Zapakuj kanapkę do woreczka z suwakiem marki Gosia, aby rozkoszować się świeżym jedzeniem o każdej porze. Woreczki wykonane są z mocnej folii, dzięki czemu można ich używać wielokrotnie. A co najważniejsze w plecaku dziecka zajmą mniej miejsca niż lunchbox.

 

/źródło - /