Majowe grillowanie - zaskocz swoich gości Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 03 maja 2016 09:58

Majowe grillowanie – zaskocz swoich gości


Maj to często pierwszy moment w roku, kiedy możemy rozkoszować się ciepłymi, coraz dłuższymi dniami i błogim lenistwem. Dla wielu z nas obowiązkowym punktem majówki jest spotkanie z przyjaciółmi przy grillu. To dobra okazja do wykorzystania nowych przepisów, które zaskoczą naszych gości i będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań z rusztu.


Burger z grillowaną piersią z kurczaka i żurawiną
Majówkowy grill jest doskonałą okazją do przyrządzenia domowych burgerów. Klasyczny amerykański burger przyrządzamy na wolnym powietrzu w trakcie tzw. barbecue składa się z pszennej bułki, mielonego mięsa wołowego, sałaty, pomidora, ogórka konserwowego i sosu. My proponujemy burgera z soczystej wołowiny ze słodkim sosem żurawinowym.
Składniki (porcja dla 4 czterech osób)
• Sałata
• 4 bułki do burgerów
• Kilogram wołowiny
• 300 g żółtego sera
• Sól i pieprz
Dressing:
• 250 g żurawiny Bakalland
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 szklanka soku pomarańczowego
Jeszcze przed grillowaniem przygotowujemy sos. W garnku podgrzewamy sok z pomarańczy. Wrzucamy żurawinę i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki. Odkładamy do wystygnięcia. Wołowinę przyprawiamy i formujemy z niej burgery. Układamy na ruszcie. Każdą ze stron grillujemy przez 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Każdą z bułek przecinamy na pół i kładziemy na grillu. Pozostawiamy na około 2 minuty. Zdejmujemy, gdy pieczywo będzie chrupiące. Układamy na jednej z połówek liść sałaty, smarujemy sosem żurawinowym. Potem układamy gotowe burgery i plastry sera. Ponownie nakładamy sos i liść sałaty. Przykrywamy drugą połówką bułki.

 


Szaszłyki z suszoną wiśnią owiniętą bekonem
Szaszłyki są gwiazdą prawie każdego grillowania. Zazwyczaj wybieramy kurczaka lub kawałki wieprzowiny, do którym dodajemy różne warzywa, które akurat mamy pod ręką. A gdyby tak, wypróbować słodko-słone szaszłyki i połączyć suszoną, soczystą wiśnię z opieczonym, chrupiącym boczkiem? Goście docenią pyszną przystawkę
Składniki:
• 10 plastrów boczku
• 100 g wiśni soczystej Bakalland
• 1 limonka
Boczek kroimy w plastry. Następnie owijamy nim kilka wiśni i nabijamy na patyczki. Kładziemy na grill i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Grillujemy, aż boczek się przyrumieni, w między czasie skrapiamy szaszłyki sokiem z drugiej połowy limonki. Odstawiamy w momencie, gdy bekon zrobi się chrupiący.


Hummus z burakami i orzechami
Hummus to libańska potrawa z ciecierzycy, popularna w kuchni arabskiej i kaukaskiej. Według legendy został wymyślony przez sułtana Saladyna jeszcze w czasach wypraw krzyżowych. Klasycznie podawany jest z pszennym plackiem pita, ale my możemy zaserwować hummus do kanapek, krakersów lub chipsów.
Składniki:
• 1 szklanka ciecierzycy
• 5 łyżek jasnej pasty sezamowej tahini
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 burak
• 100 ml zimnej wody
• sok z połowy cytryny
• 1 ząbek czosnku
• sól
• 100 g orzechów włoskich Bakalland
Do posypania:
• orzechy włoskie Bakalland
• koperek
Buraka dokładnie myjemy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 40 minut, aż zmięknie. W międzyczasie blendujemy z sobą pozostałe składniki: pastę tahini, czosnek, orzechy włoskie, sok z połówki cytryny oraz oliwę z oliwek i ciecierzycę. Co jakiś czas dodajemy odrobinę wody, aby łatwiej było je połączyć. Na sam koniec dodajemy upieczonego buraka. Gotową, gładką masę solimy. Gotowy hummus posypujemy kawałkami orzechów włoskich i koperkiem.


Panna cotta z żurawiną
Panna cotta, czyli gotowana śmietanka to klasyczny deser z północnych Włoch. Możemy zaserwować go na dwa sposoby – tradycyjnie lub bardziej nowocześnie. Ten pierwszy wymaga nieco zręczności: po ostygnięciu wykładamy babeczkę z foremki na talerz dnem do góry i posypujemy owocami. Drugi sposób podania jest znacznie prostszy i nowocześniejszy: pozostawiamy śmietankę w naczyniu do przestudzenia i polewamy słodkim sosem. W naszej wersji wykorzystamy soczystą żurawinę od Bakalland do uzyskania owocowej polewy.
Składniki:
• 3 łyżeczki żelatyny w proszku
• 250 ml śmietanki kremówki 30%
• 250 ml mleka
• 200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• 1 szklanki soku z truskawek
• 50 g cukru
Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 3 minuty. Do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę i mleko. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie doprowadzamy prawie do zagotowania. Odstawiamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy około minuty do momentu, aż się rozpuści. Do szklanki lub kieliszka wlewamy gorącą śmietankę. Odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu przykrywamy naczynia folią i wstawiamy do lodówki na 6 godzin, a nawet na całą noc. Przed podaniem przygotowujemy sos: przez godzinę namaczamy suszoną żurawinę w soku z truskawek. Blendujemy. Gęstą polewą zalewamy wierzch panna cotty.

/źródlo - /

Poprawiony: wtorek, 03 maja 2016 10:11