Akademia Kulinarna Whirpool w Warszawie zaprasza na warsztaty kulinarne Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 03 maja 2016 08:33

Kolorowe warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie


Warsztaty kulinarne odbywają się cyklicznie co sobotę w godzinach popołudniowych lub porannych. Prowadzone są przez prawdziwych entuzjastów kuchni, którzy chcą się dzielić miłością do jedzenia i edukować w zakresie świadomego odżywiania. Nasze warsztaty kulinarne to nie tylko kurs gotowania, ale też doskonała okazja do zabawy i odstresowania się z dala od codziennych obowiązków, z kieliszkiem dobrego wina i w doborowym towarzystwie.


Za kuchnię włoską oraz inspiracje tradycją kulinarną basenu Morza Śródziemnego odpowiedzialny jest rodowity Włoch z Lombardii, Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Jego specjalność to risotto, chociaż makaron też jest bliski jego sercu. Kuchnia Marco pachnie ziołami, tętni kolorami i chętnie czerpie z bogatej tradycji regionalnej Półwyspu Apenińskiego, gdzie praktycznie każde miasteczko czy wioska może się pochwalić swoim niepowtarzalnym daniem. Warsztaty z Marco mają styl nieskrępowanej zabawy w bliskim gronie znajomych, gdzie gwar rozmów i dźwięk sztućców sugestywnie przypominają atmosferę włoskiego domu. Marco Ghia jest stałym gościem na łamach prasy, radia i telewizji. Prowadzi też bloga www.marcoghia.pl.
Pozostali członkowie załogi Akademii Kulinarnej Whirlpool rekrutują się spośród doświadczonych szefów kuchni, znanych i uznanych blogerów, dietetyków. Większość z nich ma na koncie autorskie książki. To postacie kolorowe i nietuzinkowe, jak chociażby Dominika Wójciak, zwyciężczyni III edycji MasterChefa, autorka świetnie przyjętej książki pt. „Warzywo”. Niebawem na rynku ukaże się druga pozycja autorstwa popularnej blogerki - „Ziarno”. Dominika, mimo że nie stroni od mięsa, najbardziej ukochała sobie warzywa, które zestawia z często zaskakującymi składnikami i przyprawami, nie gubiąc przy tym smaku. Warsztaty Dominiki Wójciak cieszą się ogromną popularnością. Jej zatwardziali fani potrafią przejechać nawet pół Polski, by móc gotować pod jej czujnym okiem.
Zdecydowaną większość uczestniczek warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie stanowią panie, jednak i mężczyźni mogą znaleźć tu coś dla siebie. Zarówno zatwardziali mięsożercy, jak i zwolennicy kuchni lekkiej z przewagą warzyw mają z czego wybierać. Na początku maja w Akademii Kulinarnej Whirlpool będzie gościł bardzo popularny bloger kulinarny znany jako Facet i Kuchnia. Zaproponuje on dania nie tylko bez mięsa, ale i bez glutenu, przełamując stereotypowe wyobrażenie o tzw. męskiej kuchni ociekającej tłuszczem z kiełbaski z ogniska i nieśmiertelnego schabowego. Sezonowość, kreatywność i odwaga w łączeniu składników to jego mocne atuty. Dla przeciwwagi miłośnicy doskonałej jakości mięsa z grilla będą mieli swoje święto pod koniec maja, gdy podczas sobotniego warsztatu gotowania zostanie zainaugurowany sezon grillowy.
Na ratunek wszystkim sybarytom i zabieganym pracusiom przychodzi nasza zaprzyjaźniona pani dietetyk, Katarzyna Błażejewska-Stuhr, która w sposób lekki, smaczny i przyjemny zachęca do oczyszczenia organizmu z toksyn, pośpiechu i śmieciowego jedzenia. Fachowo, ale przystępnie tłumaczy, co zrobić, by detoks miał sens i zachęca, by krytycznie przyjrzeć się swojej diecie. Jest zwolenniczką metody małych kroków, wychodząc z założenia, że jeść można praktycznie wszystko, jednak kluczem do sukcesu jest umiar i właściwe proporcje.
W Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie spotkać można nawet psychologa. Jest to Dorota Minta, która wspólnie z Marco Ghia postanowiła przyjść na ratunek zdesperowanym rodzicom niejadków i zaproponować im udział w warsztatach kulinarno-psychologicznych. Menu dla wybrednych maluchów zostało przygotowane przez Marco Ghia i dopracowane w najmniejszym szczególe zgodnie z wytycznymi dietetyków, ale i powszechnymi dziecięcymi upodobaniami (niech żyje pizza i makaron!). O część merytoryczną zadbała Dorota Minta, psycholog kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, która będzie się starała uświadomić rodzicom ich najczęstsze błędy, jednocześnie przekazując sporo praktycznych wskazówek dotyczących zachowania w krytycznych sytuacjach.
W Akademii Kulinarnej Whirlpool każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszamy na warsztaty: http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty


Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

 
AKADEMIA KULINARNA WHIRLPOOL Warszawa: Soho Factory - ul. Mińska 25 - Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.   - Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.   www.akademiakulinarnawhirlpool.pl  - www.facebook.com/AkademiaKulinarnaWhirlpool