Inteligencja w spadku po...dziadku? |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 19 lutego 2016 08:40 |
Inteligencja w spadku po... dziadku? O tym, jak dieta babci wpływa na zdrowie wnuków Do niedawna uważano, że o cechach człowieka decyduje wyłącznie DNA. Ostatnie doniesienia ze świata nauki dostarczają coraz nowszych dowodów na to, że istnieje „dziedziczenie ponad genami”, a czynniki zewnętrzne, jak np. sposób odżywiania, mogą wpływać na to, kim jesteśmy i być przekazywane kolejnemu pokoleniu.
Każda przyszła mama zastanawia się, jakie cechy będzie miało jej dziecko – jak będzie wyglądało, jaki będzie jego charakter, jakie będą jego zainteresowania i jaki wybierze zawód. „Pierwsze tysiąc dni”, czyli okres od poczęcia do ukończenia przez niemowlę drugiego roku życia, jest bardzo ważnym etapem w jego rozwoju. Tempo zmian, które w tym czasie zachodzą w ludzkim organizmie jest nieporównywalne z żadnymi innymi procesami, które zdarzą się w ciągu dalszego życia. Kształtują się wówczas wszystkie mechanizmy odpowiedzialne za zdrowie, odporność i rozwój psychiczny, które mogą istotnie wpłynąć na określone cechy dziecka oraz na to, jakie cechy przekaże następnym pokoleniom. Geny to nie wszystko Do wyjaśnienia mechanizmów epigenetycznych przysłużyło się kilka istotnych badań. Niedawno opublikowana praca naukowa wykazała istotny związek między sposobem odżywiania podczas różnych etapów ciąży a ich wpływem na przyszłe zdrowie. Naukowcy przeanalizowali próbki krwi 422 osób urodzonych podczas głodu w Holandii (listopad 1944 – maj 1945). Dzięki danym położniczym oraz kontynuacji monitorowania parametrów zdrowotnych urodzonych wtedy dzieci wiemy, że niedobory żywieniowe podczas różnych etapów ciąży mają wpływ na ich przyszłe zdrowie. Niedożywienie matki w różnych okresach ciąży skutkowało szeregiem zaburzeń u jej dorosłego dziecka: podwyższonym ciśnieniem, predyspozycją do otyłości, zaburzeniem pracy nerek czy cukrzycą. Nutrigenomika – z czym to się je? Cholina, czyli witamina ożywiająca umysł Profesor Steven H. Zeisel, dyrektor Instytutu Badań nad Żywieniem oraz Żywieniowego Centrum Badań nad Otyłością na Uniwersytecie Północnej Karoliny, wraz ze swoim zespołem badawczym dowiódł, że suplementacja choliny w trakcie ciąży korzystnie wpływa na rozwój płodu. Badania, opublikowane w Seminars Cell & Developmental Biology wykazały, że podawanie myszom ciężarnym choliny prowadziło do urodzenia myszy „mądrzejszych”, zdolnych do zapamiętania większej ilości informacji. Naukowcy stwierdzili znaczne zmiany ilościowe neuronów w mózgu, a dokładniej w hipokampie – niewielkiej strukturze ulokowanej w płacie skroniowym. Ta część mózgu odpowiedzialna jest między innymi za utrwalanie wspomnień w pamięci długotrwałej, orientację przestrzenną oraz proces uczenia się. Naukowcy zaobserwowali także zmiany w ukrwieniu mózgu, co miało długofalowy wpływ na funkcjonowanie tych zwierząt. O tym, że odpowiedni poziom choliny w organizmie może pozytywnie wpływać na prawidłowe ukształtowanie funkcji poznawczych u dziecka przekonują także obserwacje przeprowadzone na modelu ludzkim. Badania demograficzne z udziałem par matek i dzieci wykazały, że dzieci w wieku 7 lat, których matki przyjmowały cholinę w drugim trymestrze ciąży, osiągały lepsze wyniki w teście oceniającym zdolności poznawcze, w tym pamięć i zdolność do nauki. Ponadto, w okresie niemowlęctwa dzięki cholinie znajdującej się w mleku matki rozwija się mózg i cały system nerwowy. Podczas przemiany materii z choliny wytwarza się także acetylocholina (neuroprzekaźnik), która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki temu jesteśmy w stanie skoncentrować się przy wytężonym działaniu i wykazać pomysłowością. Niezbędne uzupełnienie codziennej diety Epigenetyka i nutrigenomika coraz bardziej przyciągają uwagę społeczeństwa ze względu na niosące za sobą nadzwyczajne możliwości w zapobieganiu i leczeniu chorób dziedzicznych. Być może już wkrótce, dzięki tak zwanej medycynie sprofilowanej będziemy mieli możliwość szczegółowego zbadania genomu naszego dziecka i dobrania wraz z lekarzem diety, która korzystnie wpłynie na zdrowie, inteligencję, wygląd czy długość życia kolejnych pokoleń? Potencjał nauki jest bez wątpienia ogromny, a eksplorowanie tego obszaru zajmie naukowcom i etykom wiele lat pracy. Jedno jest pewne – pierwsze szlaki zostały już przetarte. Bibliografia: /źródło - / |