Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 23 listopada 2015 11:15 |
Kurczak z dynią, suszoną żurawiną i szałwią
Każdy, nawet początkujący kucharz ma w swoim repertuarze danie popisowe. Taka potrawa jest prosta, ale efektowna i zawsze się udaje. Ważny jest pomysł i dobór wysokiej jakości składników. Delikatny kurczak, kremowa dynia i soczysta żurawina, podkręcone szałwią i ostrą papryczką to uczta godna... Twoich gości!
Składniki: • dynia piżmowa i hokkaido 1 kg • kurczak cały 1 szt. • żurawina Bakalland 100 g • opcjonalnie Złote owoce Bakalland 60 g • białe wino 100 ml • miód 1 łyżka • cebula 3 szt. • czosnek 1 ząbek • papryczka chilli 1 szt. • sól • pieprz • szałwia świeża • olej do smażenia Przygotowanie: Na oleju lub maśle klarowanym przesmażamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek i dodajemy listki szałwii. Umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie mięso dodajemy na patelnię do delikatnie podsmażonej cebuli i dosypujemy suszone owoce żurawiny. Aby nadać potrawie delikatnej kwaskowości możemy również dodać Złote owoce. Całość podlewamy winem i krótko odparowujemy. W międzyczasie umytą i obraną dynię (dyni hokkaido nie musimy obierać) kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do kurczaka razem z miodem i pokrojoną papryczką chilli, a następnie przyprawiamy danie solą. Całość dusimy pod przykryciem przez 40 minut. Potrawę podajemy z pieczywem.
Przepis w wersji wideo znajdą Państwo także na stronie: https://www.youtube.com/watch?v=bQSfDMBiAEg
/źródło - /
|
Poprawiony: poniedziałek, 23 listopada 2015 11:20 |