Soki i musy na liście produktów dostepnych w szkolnych sklepikach i stołówkach Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 04 września 2015 10:26

Soki i musy na liście produktów, które od 1 września będą dostępne w szkolnych sklepikach i stołówkach


Na liście artykułów dopuszczonych przez Ministra Zdrowia do sprzedaży w szkolnych sklepikach i podawania w szkolnych stołówkach, znalazły się soki i musy owocowe oraz soki owocowo-warzywne i warzywne bez dodatku cukru.

Decyzja ta jest kolejnym potwierdzeniem faktu, że musy i soki we wszystkich rodzajach opakowań, z dłuższym terminem przydatności do spożycia, są produktami pełnowartościowymi, bogatymi w substancje odżywcze i witaminy oraz, że zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia szklanka soku może stanowić jedną z zalecanych dziennych porcji warzyw lub owoców.

„Soki to produkty bardzo wartościowe, dlatego nie jest zaskoczeniem decyzja Ministerstwa Zdrowia, że znalazły się na liście artykułów, które będą dostępne w sklepikach szkolnych i placówkach żywienia zbiorowego. Cieszy nas bardzo ten fakt, bo przecież zgodnie z krajowymi i unijnymi przepisami, soki we wszystkich rodzajach opakowań z dłuższym terminem przydatności do spożycia odtworzone z soku zagęszczonego, należą do grupy produktów zdrowych, naturalnych i pełnowartościowych. Swoim składem, zawartością substancji odżywczych i witamin nie odbiegają od świeżych warzyw i owoców, z których zostały wykonane. W sokach 100% i sokach owocowych nie ma też dodatku cukru. Co też ważne w sokach nie znajdziemy konserwantów, barwników czy słodzików. Porcja soku jest doskonałym uzupełnieniem drugiego śniadania dzieci i młodzieży lub smaczną przekąską samą w sobie. Obok soków w szkołach znajdą się również musy owocowe i owocowo-warzywne, które także są wygodną formą warzywno-owocowej porcji, idealną na przerwę w szkole." – skomentował decyzję Ministerstwa Zdrowia Julian Pawlak, Prezes Zarządu Krajowej Unii Producentów Soków.

Decyzja Ministerstwa Zdrowia jest okazją do przypomnienia, że produkcja soków jest ściśle regulowana dyrektywą i rozporządzeniami Unii Europejskiej, obowiązującymi na całym jej terenie. Zgodnie z prawem sok – również ten z dłuższym terminem przydatności do spożycia, odtworzony z soku zagęszczonego – to produkt w pełni naturalny, który powstaje wyłącznie ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych owoców lub warzyw. Do soków nie można dodawać żadnych konserwantów, słodzików i barwników bez względu na rodzaj opakowania. Do soków 100%, owocowych i pomidorowych nie wolno również dodawać żadnych cukrów ani żadnych innych substancji słodzących. Należy podkreślić fakt, że przepisy nakładają na producentów soków obowiązek, aby każdy sok owocowy, w tym ten odtworzony z zagęszczonego soku, charakteryzował się fizycznymi, chemicznymi oraz organoleptycznymi i odżywczymi właściwościami, odpowiadającymi co najmniej właściwościom jakie posiadają soki bezpośrednio otrzymane z owoców tego samego gatunku.

Z uwagi na całkowity zakaz dodatku jakichkolwiek cukrów do wszystkich soków 100%, owocowych i pomidorowych, nie wolno również zamieszczać na opakowaniach soków informacji o braku dodatku cukru czy innych substancji słodzących. Podobnie nie wolno również podawać informacji o braku dodatku do soków innych substancji zakazanych przepisami prawa takich jak konserwanty, barwniki czy sztuczne aromaty. Wynika to z faktu, że żaden producent takich substancji do soków dodać nie może, przez co ich brak przestał być wyróżnikiem dla poszczególnych marek. Sięgając zatem po produkt, na którego opakowaniu napisane jest „sok", konsument ma gwarancję, że produkt powstał tylko z naturalnych składników oraz w przypadku soków owocowych, pomidorowych i 100% warzywnych nie ma dodatku żadnych cukrów, zatem w sokach tych znajduje się tylko cukier pochodzący z owoców i warzyw, z których sok powstał i spełniają one wymogi produktów dopuszczonych do sprzedaży w szkołach i placówkach żywienia zbiorowego.

Szklanka (ok 200 ml) soku pomarańczowego pokrywa u dzieci i młodzieży ok 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, przy zachowaniu bardzo niskiej wartości energetycznej – zaledwie ok 90 kcal (dokładnie tyle samo kcal ma 200 g pomarańczy). Wypicie zaledwie 200 ml soku marchwiowego pozwala pokryć 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 oraz praktycznie 100% na prowitaminę A zwaną beta-karotenem. Około 200 ml soku pomidorowego to natomiast ok 15% dziennego zapotrzebowania na potas. Bogactwo soków w substancje odżywcze i witaminy, które wspierają prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu, ma szczególne znaczenie w diecie dzieci i młodzieży.

/źródło - /