Wielkanocna kuchnia nowoczesnej Pani domu |
Wpisany przez S.Z |
czwartek, 26 marca 2015 19:12 |
Wielkanocna kuchnia nowoczesnej Pani domu Wielkanoc to bogactwo smaków i aromatów oraz okazja do spotkań z najbliższymi. Tajemnica pysznych dań to nie tylko receptura, ale również odpowiednia kompozycja składników z najwyższej półki. W tych szczególnych dniach niejedna współczesna Pani domu chce zaskoczyć swoich bliskich dodając do tradycyjnych potraw nutkę nowoczesności. Dzięki przepisom opracowanym przez finalistkę Masterchef Kingę Paruzel oraz firmę Podravka z użyciem kostek rosołowych Vegeta przygotowanie świątecznych dań będzie szybkie i efektowne. Bez barszczu białego ani rusz! Biały barszcz z jajkiem – symbolem życia – to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Bardzo często przygotowywany jest według tradycyjnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jednak przepisy naszych babć zwykle pochłaniają bardzo dużo czasu, na co współczesne Panie domu zwyczajnie nie mogą sobie pozwolić. Aby gotowanie białego barszczu nie zabierało tak dużo czasu firma Podravka proponuje świetne, nowoczesne rozwiązanie, które nie tylko zredukuje godziny spędzone w kuchni przed Wielkanocą, ale również urozmaici smak tradycyjnych potraw. Warto tchnąć w nie odrobinę świeżości i spróbować nowoczesnego przepisu opartego na innowacyjnych produktach – kostkach rosołowych Vegeta. Pikantny barszcz biały Składniki: Sposób przyrządzenia: Dwa dni wcześniej przygotować zakwas: 25 dag mąki pszennej wymieszać Do zakwasu wlać bulion drobiowy Vegeta, dodać czosnek i chrzan, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać śmietanę i w razie potrzeby przyprawić do smaku. Dodać białą kiełbasę pokrojoną w plasterki. Zupę przed podaniem udekorować gałązkami rzeżuchy, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Pieczone mięso w świątecznym wydaniu Soczyste i aromatyczne dania mięsne z najwyższej półki to bezapelacyjnie obowiązkowa pozycja na każdym wielkanocnym stole. Świąteczna uczta nie obędzie się bez tradycyjnego schabu nadziewanego śliwką czy smacznej pieczeni rzymskiej. Do przygotowania tego typu dań gospodynie domowe przykładają często największą wagę. Chcą by bliscy, z którymi zasiądą przy świątecznym stole zachwycili się aromatem, który przywita ich od progu oraz niepowtarzalnym smakiem dań, który zapamiętają na długo. Zapach pysznego świątecznego mięsa unoszący się nad stołem na pewno skusi gości i domowników. Pieczeń rzymska Składniki: Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Foremkę wysmarować olejem i wyłożyć plastrami boczku. Mięso wołowe przełożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek oraz musztardę Dijon. Kostkę rosołu wołowego Vegeta rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić. Całość dodać do mięsa i wyrabiać około 5 minut. Następnie mięso włożyć do wcześniej przygotowanej foremki wkładając do środka ugotowane jajka. Do mięsa można dodać szczypiorek, aby ładnie wyglądało po przekrojeniu. Całość przykryć pozostałym boczkiem i piec 50 minut. Schab pieczony ze śliwką Składniki: Sposób przygotowania A może coś lekkiego? Jak co roku, wiele z Pań domu na wiosnę zaczyna dbać o linię i restrykcyjnie planuje przestrzegać diety nawet przy wielkanocnym stole. Dlatego też firma Podravka proponuje dietetyczną alternatywę na świąteczny stół, której przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Bogactwo witamin na wielkanocnym stole? To możliwe! Sałatka z kurczakiem, szynką parmeńską i pomidorami z sosem winegret Składniki: Przygotowanie sosu winegret. Do miseczki wlać ocet winny, dodać szczyptę soli. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piersi z kurczaka umyć i ugotować w bulionie przygotowanym na bazie kostki rosołu drobiowego Vegeta. Gdy ostygnie, pokroić w drobne paseczki razem z szynką parmeńską i wrzucić do miski. Do naczynia wrzucić umyte i posiekane warzywa: pomidory suszone, świeże pomidory, natkę pietruszki, liście szpinaku. Dodać prażone ziarna słonecznika, a następnie polać sosem winegret i wymieszać. Nie spędzaj jak co roku świąt w kuchni. Ciesz się cudowną atmosferą Wielkanocy w gronie najbliższych. Wypróbuj nasze przepisy z użyciem bulionów Vegeta: kostki rosołu drobiowego, wołowego oraz bulionu warzywnego! Sprawdź nasze pyszne inspiracje! Kostki bulionowe Vegeta Kostki bulionowe Vegeta – marki z długą i bogatą tradycją dostępne są w trzech wariantach smakowych: rosół drobiowy, rosół wołowy oraz bulion warzywny, a także w dwóch formatach opakowań: 6 x 10g (60 g) i 12 x 10g (120 g). Posiadają nowoczesne opakowania, które wyróżnia ciekawa szata graficzna wzbogacona o czytelne ikony wskazujące na smak bulionu, co ułatwia konsumentom wybór. Buliony Vegeta są wygodne w użyciu. W łatwy sposób pozwalają podkreślić smak i aromat zup, dań oraz sosów. Dzięki nim gotowanie staje się prostsze, a czas spędzony w kuchni krótszy. Sugerowana cena na półce: 2,09 zł/60g; 3,19 zł/120g Kostki Vegeta dodają smaku Sugerowana cena na półce: 2,09 zł/60g; 3,19 zł/120g Rosół na start Sugerowana cena na półce: 2,09 zł/60g; 3,19 zł/120g Smak zamknięty w kostce! Sugerowana cena na półce: 2,09 zł/60g; 3,19 zł/120g Łatwa i wygodna kuchnia Sugerowana cena na półce: 2,09 zł/60g; 3,19 zł/120g Podravka – firma z prawie 80-letnią tradycją, będąca jednym z największych producentów wyrobów spożywczych w Europie Środkowo-Wschodniej. Najbardziej znanym produktem chorwackiego koncernu jest wprowadzona w 1959 roku marka Vegeta. Obecnie w ofercie Podravki znajduje się szeroka gama produktów spożywczych: przyprawy, dodatki do potraw, przetwory mięsne i warzywne, dania gotowe, makarony, odżywki dla dzieci, słodycze, herbaty oraz napoje. Należące do Podravki linie produkcyjne Vegety oraz marek Lino, Dolcea i Kviki posiadają certyfikat ISO 9001:2000. Obecnie firma Podravka sprzedaje swoje produkty w ponad 40 krajach na całym świecie.
/źródło - Walk PR/
|
Poprawiony: czwartek, 26 marca 2015 19:39 |