Kaloryczność świeżo wyciskanych soków i ich wpływ na organizm Drukuj Email
Wpisany przez W.P.   
środa, 18 marca 2015 14:34

Kaloryczność świeżo wyciskanych soków i ich wpływ na organizm

Obecnie trwają spory pomiędzy dietetykami, lekarzami a specjalistami do spraw żywienia o to, jak ważne w diecie, szczególnie ludzi młodych powinny być soki świeże wyciskane za pomocą wyciskarek lub innych urządzeń małego AGD.
Zasadnicze pytanie brzmi: czy świeżo wyciskane soki powinny być pite jak jeden z elementów posiłku czy raczej powinno się je traktować, jako uzupełnienie diety?

 

Kaloryczność może być wysoka, jednak liczy się proces trawienia świeżo wyciskanych soków

Aby zoptymalizować kaloryczność poszczególnych świeżo wyciskanych soków należałoby się przyjrzeć każdemu warzywu i owocowi z osobna. Każde z nich, ma różne ilości cukru czy innych składników odżywczych np. w 100g produktu. Do tych najbardziej kalorycznych, ale też zarazem najbardziej odżywczych należy zaliczyć świeżo wyciskane soki z bananów, winogron czy gruszek. Wysokokaloryczne są też świeżo wyciskane soki z większości warzyw.

Jednak istnieją niskokaloryczne warzywa, z których także popularnie wyciska się soki. Należy do nich chociażby pomidor. Wyciskając sok z tego warzywa możemy przyjąć, że w 100g produktu nie będzie więcej niż 30-35 kcal. Z owoców niskokalorycznych na pewno trzeba zaliczyć większość cytrusów. Świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta to natomiast produkt, który wygrywa klasyfikację najniżej kalorycznych soków.
Pozostaje jednak pytanie, czy znając choćby ogólną klasyfikację kaloryczną poszczególnych soków możemy stwierdzić, które z nich należy wyciskać po to, aby uzupełnić czy wzbogacić dietę?

Świeżo wyciskane soki najlepsze, jako uzupełnienie diety

Zdecydowana większość dietetyków, lekarzy oraz specjalistów ds. żywienia widzi świeżo wyciskane soki, jako element uzupełnienia diety czy jako dopełnienie spożywanego posiłku. Trzeba trzymać się stwierdzenia, że oparcie diety na samych świeżo wyciskanych sokach nie może na dłuższą metę być dobrym rozwiązaniem dla naszego organizmu. Mimo iż świeże soki mają mnóstwo substancji odżywczych, są bogate w witaminy i składniki mineralne, to nie zastąpią nam pełnowartościowego posiłku opartego o chociażby mięso z ryb, drobiu itp.

Dlatego świeżo wyciskane soki powinny być traktowane przede wszystkim, jako uzupełnienie diety. Bardzo dobrze jest spożywać świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw, jako dopełnienie konkretnego posiłku. Można też zastosować zasadę, że sok ze świeżo wyciśniętych warzyw zastąpi nam np. co 2-3 kolację. Można też świeżo wyciśniętymi sokami wypełnić nasz plan dnia, stosują je jako 2 śniadanie czy podwieczorek.

Warto pamiętać, że świeżo wyciskane soki są bardzo bogate w wartości odżywcze i świetnie pobudzają organizm. Dlatego pić je powinny głównie te osoby, które prowadzą aktywny tryb życia.

Po piciu świeżo wyciskanych soków nie grozi przytycie

Nie ma możliwości przytycia poprzez picie tylko i wyłącznie świeżo wciskanych soków z owoców i warzyw. Skutkiem ubocznym nadmiernego spożywania świeżo wyciskanych soków może być ‘przedawkowanie witamin’. Jednak co ciekawe nie spowoduje to uszczerbku na naszym zdrowiu.

Witaminy ze świeżo wyciskanych soków, te, które nagromadziły się w nadmiarze zostaną rozpuszczone w wątrobie lub wydalone wraz z moczem. Dlatego picie świeżo wyciskanych soków jest dużo zdrowsze i zdecydowanie mniej inwazyjne dla naszego organizmu niż np. spożywanie coraz popularniejszych farmakologicznych suplementów diety opartych o kompleks witamin.

Najzdrowsza i zarazem najbezpieczniejsza metoda dostarczenia organizmowi kompletu witamin i składników odżywczych powinna opierać się o uzupełnienie diety poprzez regularne picie świeżo wyciskanych soków. Efekty dla zdrowia będą widoczne już po kilku dniach.

Autor poradnika
Poradnik został opracowany przy pomocy firmy Vita-my, specjalizującej się w sprzedaży renomowanych wyciskarek Kuvings.