Dieta na zimową porę Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
sobota, 10 stycznia 2015 11:03

Dieta na zimową porę


Zima to nie najłatwiejszy okres dla naszego organizmu – czujemy się wówczas bardziej senni, zmęczeni, nasza odporność na różnego rodzaju infekcje spada, a co więcej, nabieramy apetytu na bardziej obfite i kaloryczne dania. Jednym ze sposobów by zachować wymarzoną sylwetkę i uniknąć nadprogramowych kilogramów jest odpowiednio skomponowana dieta, wzbogacona o wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, których doskonałym źródłem jest olej rzepakowy marki Rapso.


Podstawowe zasady zimowego jadłospisu
W okresie zimowym spalamy około 20% więcej kalorii niż w pozostałych, cieplejszych miesiącach roku. Gdy przebywamy na mrozie, dochodzi do kurczenia się naczyń krwionośnych i wzrostu ciśnienia krwi. W efekcie, nasz organizm, aby wyrównać bilans cieplny, musi wykorzystać zdobyte wcześniej zapasy. Dlatego też odczuwamy wówczas wzmożony apetyt. Nie oznacza to jednak, że na okres zimy możemy dowolnie zwiększyć objętość i kaloryczność naszych posiłków. Pamiętajmy, że jesteśmy wówczas mniej aktywni fizycznie, a co za tym idzie – nadmiar kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, którą będziemy musieli zrzucić na wiosnę. Niezwykle ważne jest dostarczanie naszemu organizmowi witamin, minerałów, błonnika oraz wody – korzystnie wpływają one na jego odporność. Zimowa dieta powinna być także bogata w tak zwane zdrowe tłuszcze. Jednym z ich źródeł są oleje roślinne, takie jak zdrowy, wartościowy, a zarazem smaczny olej rzepakowy marki Rapso, który dostarcza kwasów Omega 3 oraz Omega 6. Te pierwsze przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i zapobiegają miażdżycy, drugie natomiast, wspomagają pracę nerek i wątroby oraz obniżają poziom złego cholesterolu.
Zimowa dieta krok po kroku
W prawidłowo skomponowanej diecie istotne jest także regularne spożywanie posiłków. By nie dopuścić do spadku glukozy we krwi najlepiej jeść ich pięć, co mniej więcej trzy godziny. Na śniadanie sprawdzi się ciepłe, sycące danie. Dobrym pomysłem jest chociażby owsianka z dodatkiem ulubionych owoców i bakalii z odrobiną miodu i cynamonu. Jeżeli nie przepadamy za słodkimi śniadaniami, przygotować możemy omlet z dwóch jajek, do smażenia którego dobrze jest użyć bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe olej rzepakowy marki Rapso. Wówczas dodatkiem może być tost na bazie ciemnego pieczywa. Drugie śniadanie przybrać powinno formę lekkiej przekąski – dobrym rozwiązaniem będzie zarówno jogurt z owocami i ziarnami, sałatka owocowo – warzywna czy kanapka z dużą ilością warzyw. Obiad stanowić powinien ciepły posiłek, jak na przykład zupa na bazie warzyw i chudego mięsa z dodatkiem rozgrzewających przypraw (imbir, ostra papryka, pieprz) czy mięso drobiowe lub ryby (najlepiej grillowane, gotowane lub pieczone w folii) z surowymi lub przygotowanymi na parze warzywami. Gdy po obiedzie w dalszym ciągu czujemy się głodni, sięgnąć możemy po podwieczorek w formie ulubionego owocu, chrupkiego pieczywa lub jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu. Na kolację z kolei dobrze sprawdzi się tak brązowy ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem, jak i twarożek z dodatkiem warzyw, czy nasza ulubiona sałatka skropiona olejem rzepakowym marki Rapso, który nie zmienia oryginalnego smaku potraw, a jedynie je podkreśla.
Właściwie skomponowany jadłospis to podstawa zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, szczególnie podczas zimowych miesięcy. Zbilansowana dieta, bogata w wartościowe kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rzepakowym marki Rapso, uchroni nas przed przybraniem na wadze, a dodatkowo za sprawą kwasów Omega 3 oraz Omega 6 pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie – poprzez obniżenie złego cholesterolu i wzmocnienie układu krążenia.

Olej rzepakowy marki Rapso:
Pojemność: 0, 75 ml
Cena brutto: 14,99 zł
Producent: VOG Polska Sp. z o.o.



Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard ( IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.

 

VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl

 

/źródło - /