INSALATA DI FINOCCHI E ARANCE - SAŁATKA Z FENKUŁU I POMARAŃCZY
versione italiana
Sezon pomarańczowy właśnie się zaczyna. Pomarańcze można kupić przez cały rok, ale te najbardziej smakowite, sycylijskie zaczynają się późną jesienią. Lekka, chrupiąca i pełna witamin sałatka z fenkułem i pomarańczami. Szybka w przygotowaniu, w sam raz na lekki posiłek. Doskonała, na przykład z dodatkiem wędzonej ryby. Ale super smakuje również jako dodatek do ryby grilowanej lub pieczonej.
SKŁADNIKI:
1 BULWA KOPRU WŁOSKIEGO - JEŚLI JEST MAŁY TO 1,5 BULWY 2 - 3 POMARAŃCZE 1- 2 CEBULKI DYMKI ZE SZCZYPIOREM ( BIAŁA CZĘŚĆ NIE ZA DUŻA), LUB MAŁA CZERWONA CEBULKA GARŚĆ WYPESTKOWANYCH CZARNYCH OLIWEK 2 FILECIKI ANCHOVIES 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY 2 - 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK EXTRA VIRGIN SÓL, ŚWIEŻO MIELONY CZARNY PIEPRZ
PRZYGOTOWANIE: Koper włoski dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Pomarańcze myjemy i dokładnie obieramy, pozbawiając białej skórki. Rozdzielamy na cząstki, które następnie kroimy na mniejsze kawałki (3 - 4 kawałki z każdej cząstki). Dymkę opłukujemy i drobno siekamy. Oliwki kroimy na ćwiartki, fileciki anchovies drobno siekamy i rozcieramy z sokiem z cytryny. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny z anchovies. Dodajemy sól i pieprz oraz oliwę z z oliwek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Wolę, aby sałatka nie była prosto z lodówki, dlatego wyjmuję ją zawsze mniej więcej 30 minut przed podaniem.
/źródło - Maria T. autorka blogu http://sycyliasi.blogspot.it/2014/12/insalata-di-finocchi-e-arance-saatka-z.html który gorąco polecam/
|