Witamina B12 - więcej czerwonych krwinek |
Wpisany przez S.Z |
niedziela, 14 grudnia 2014 12:00 |
Witamina B12 – więcej czerwonych krwinek Suplement diety Witamina B12 polecana jest przede wszystkim wegetarianom, u których z powodu bezmięsnej diety występuje jej duży niedobór. Witaminę B12 powinny przyjmować również osoby starsze, które często wykazują obniżony poziom jej przyswajania, a także osoby, u których stwierdzono jej niedobór.
Działanie Witaminy B12: Naturalnym źródłem witaminy B12 są mięso, wędliny oraz produkty zwierzęce, jak nabiał, jaja. Jednak witamina B12 jest wrażliwa na wysoką temperaturę. Podczas gotowania, smażenia, pieczenia szybko ulega degradacji. Gotowane mleko ma jej mniej o około 30 % niż mleko surowe. Podobnie jest z innymi produktami. Obróbka termiczna powoduje spadek zawartości witaminy B12 nawet o 97%, zależnie od produktu oraz czasu gotowania, smażenia, pieczenia. Osoba dorosła powinna spożywać 2.4μg witaminy B12 każdego dnia. Typowe objawy niedoboru witaminy B12: Długotrwały niedobór witaminy B12 prowadzi do demencji, ataksji – zaburzeń koordynacji ruchów ciała, katatonii – zwiększonej lub obniżonej aktywności, psychozy, nagłych zmian nastroju, zawału mięśnia sercowego, zakrzepicy żył, niedokrwistości oraz schorzeń neurologicznych. Składniki Witaminy B12: Uwagi :
/źródło - KiS PR/
|
Poprawiony: niedziela, 14 grudnia 2014 12:08 |