Świąteczne wypieki lukrem malowane - przepis na lukier |
Wpisany przez S.Z |
sobota, 13 grudnia 2014 14:34 |
Świąteczne wypieki lukrem malowane Nic tak nie wprawia nas w bożonarodzeniowy nastrój, jak widok choinki, śnieg za oknem i dochodzący z kuchni zapach ciasta. Jednak nawet najbardziej pieczołowicie przygotowane makowce, serniki czy pierniczki nie będą „smakowały świętami", jeżeli nie zadbamy o ich odpowiednią dekorację. W tej roli od pokoleń najlepiej sprawdza się... cukier puder.
Ten znany od wieków ekspert w ozdabianiu wszelkiego rodzaju wypieków posłuży nam zarówno do stworzenia delikatnej posypki przypominającej śnieg, jak i królewskiego lukru, który doskonale nadaje się do dekorowania pierniczków czy korzennych ciasteczek. Lukier sprawdzi się też jako słodki „klej", jeśli nasze pociechy zamarzą o domku z piernika. Wykonanie lukru królewskiego nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wystarczy tak naprawdę cukier puder, białko jaja i odrobina soku z cytryny. Cały sekret tkwi natomiast w odpowiednio dobranych proporcjach i wyborze wysokiej jakości pudru, który stanowi podstawę tej śnieżnobiałej dekoracji. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na opakowanie, w którym cukier puder jest sprzedawany. Dobrze, jeżeli jest odpowiednio zabezpieczone przed czynnikami zewnętrznymi. Cukier puder marki Cukier Królewski możemy kupić m.in. w foliowym opakowaniu z okienkiem, przez które łatwo sprawdzić zawartość. Opakowanie posiada też specjalną naklejkę ułatwiającą zamykanie i przechowywanie pudru. Cukier, lukier i świetna zabawa Wypróbuj nasz przepis! Lukier królewski Składniki:
Wykonanie: Cukier mieszamy z białkiem i sokiem z cytryny. Miksujemy na najmniejszych obrotach aż masa stanie się gładka i nie będą widoczne żadne grudki. Gotowy lukier do misternych dekoracji powinien być na tyle gęsty, by nie spływał z łyżki – gdyby był za rzadki, wystarczy dodać cukru pudru. Można podzielić go na porcje i wymieszać z kolorowymi barwnikami. Dobra rada: Ozdobione pierniczki odkładamy do zastygnięcia lukru. Autorką przepisu i zdjęcia jest Agnieszka Piątkowska z www.Prettybaked.pl .
/źródło - Openmedia PR/
|
Poprawiony: sobota, 13 grudnia 2014 14:43 |