Czy warto zainewstować w patelnie indukcyjne Drukuj Email
Wpisany przez W.P.   
czwartek, 27 listopada 2014 13:52

Czy warto zainwestować w patelnie indukcyjne

Patelnie indukcyjne są nowoczesnym synonimem jakości przygotowania, bądź podgrzewania potraw. Producenci wyposażają je w specjalny czujnik, który informuje użytkownika o tym, że patelnia jest już rozgrzana i można na niej smażyć. Taki czujnik może być wbudowany zarówno w wannie, jak i w rączce i przybierać różną postać, w zależności od projektu, na jaki zdecyduje się dana marka.

Jakie są rodzaje patelni indukcyjnych

Zasadniczo wyróżnia się dwa rodzaje takich patelni, czyli ceramiczne i teflonowe. Patelnie ceramiczne łatwo można odróżnić od teflonowych ze względu na kolor powłoki wanny. Od strony zewnętrznej jest ona w kolorze niebiesko-szarym, a od wewnętrznej jest pokryta jasną, gładką i błyszczącą powłoką. Nowoczesne patelnie ceramiczne są wyposażone w system oszczędzania energii, który informuje o tym, gdy patelnia rozgrzewa się do 140 stopni Celsjusza. Dzięki temu nawet osoba nie będąca wyrafinowanym szefem kuchni, nie przypali potrawy, a także zapobiegnie utracie najcenniejszych składników dania poprzez skręcenie temperatury na mniejszą.Jest to również oszczędność energii oraz wygoda. Nie trzeba bowiem samodzielnie stosować żadnych domowych metod, by mieć pewność, że patelnia jest już wystarczająco gorąca.

Z kolei patelnia teflonowa wyróżnia się tym, że jest cała czarna i najczęściej na środku w wannie znajduje się czerwony punkt, który jest odpowiednikiem systemu oszczędzania energii zastosowanego w patelni ceramicznej. Powłoka może być jednokolorowa, bądź też tworzyć wyraźną mozaikę różnych barw.

Trwałe i odporne patelnie indukcyjne

Jeśli ktoś poszukuje naprawdę odpornej patelni, można wręcz rzec, że patelni nie do zdarcia, warto wziąć pod uwagę nową linię patelni teflonowych, titanium. To właśnie przez dodatek tytanu są one takie solidne. Powłoka titanium jest bowiem wytrzymała i odporna na wszelkiego rodzaju zarysowania. Osoby, które często mają styczność z patelniami, wiedzą, jak trudno jest nie porysować powłoki patelni, co zdarza się zarówno podczas przekładania smażonych potraw na naczynie, jak i w czasie mycia.

Nierzadko zarysowania może powodować to, że stosuje się do mieszania potraw metalowe, zamiast drewnianych łyżek. Jednak w przypadku powłoki titanium nie ma tu już żadnego znaczenia, gdyż za każdym razem będą perfekcyjnie znosić każdy kontakt z metalową powierzchnią.

Najważniejszy element patelni indukcyjnych

Pomimo tych wszystkich innowacyjnych rozwiązań, patelnie indukcyjne nie byłyby tak skuteczne i niezawodne, gdyby nie odpowiednio gruby spód. Obecnie patelnie te mają spody o grubości 4,5 milimetra. Gwarantuje on równomierne i dynamiczne rozprowadzenie ciepła po całym wnętrzu patelni. Ponadto zapobiega odkształceniom, które są nierzadko prawdziwą zmorą w domowej kuchni. Taka patelnia bowiem nie nadaje się już do użytku, a wygięcie może pojawić się zarówno podczas przygotowywania dużej porcji posiłku, bądź podczas przechowywania.

Innym istotnym elementem patelni indukcyjnych jest uchwyt, który się nie nagrzewa. Są w dodatku o wiele bardziej poręczne, niż ich wcześniejsze modele. Łatwiej w ten sposób utrzymać patelnię jedną ręką, co umożliwia dokładne rozprowadzenie różnych składników po całej powierzchni powłoki.

Źródło artykułu:artykuł powstał we współpracy z Cook Store