Gołąbki z kaszą i pulpetami wegetariańskimi Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
poniedziałek, 27 października 2014 00:18

Gołąbki z kaszą jęczmienną i wegetariańskimi pulpetami


Gołąbki z kaszą jęczmienną i wegetariańskimi pulpetami to sprawdzony przepis będący wariacją na temat tradycyjnych gołąbków – serwowanych tym razem w wersji bezmięsnej.

W przepisie mięso i biały ryż zastąpione zostały składnikami nieco lżejszymi i zdrowszymi – kaszą jęczmienną oraz wegetariańskimi pulpecikami. Danie, mimo że nie zawiera mięsa, trafi nie tylko w gusta zdeklarowanych jaroszy. Z pewnością podbije także podniebienia miłośników tradycyjnej kuchni, ponieważ gołąbki z kaszą i pulpecikami wychodzą naprawdę pyszne i aromatyczne, a do tego są syte i pożywne. Przepis opracował Piotr Kucharski - znany i lubiany kucharz z programu Dzień Dobry TVN.

 

Potrzebne składniki
• 200 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
• 1 główka kapusty
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 3 ząbki czosnku
• 2 pęczki koperku
• 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym "Weguś"
• 1 puszka krojonych pomidorów
• 1 jajko
• 2 łyżki oleju, sól, pieprz


Jak przygotować
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Z kapusty wyciąć głąb i ugotować kapustę aż będzie można z niej ściągać liście. W tym czasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulkę, czosnek i marchewkę. Poddusić aż warzywa będą miękkie. Pulpety pokroić w kostkę i dodać (bez sosu) do warzyw na patelni. Podsmażyć całość razem. Ugotowaną kaszę połączyć z zawartością patelni. Gdy farsz przestygnie dodać jajko oraz posiekany koperek. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Farsz nakładać na liście kapusty i zwijać formując gołąbki. Spód garnka o grubym dnie natłuścić olejem i wyłożyć liśćmi kapusty. Zwinięte gołąbki układać jeden obok drugiego.
Całość zalać sosem z pulpetów. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny, podlewając wodą.
Przepis na Gołąbki z kaszą jęczmienną i wegetariańskimi pulpetami to przepis inicjujący akcję "Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką", przygotowany przez Piotra Kucharskiego w ramach kampanii promującej zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia. Piotr Kucharski - kucharz znany z programu Dzień Dobry TVN dla wszystkich sympatyków zdrowej i smacznej kuchni przygotował serię autorskich przepisów kulinarnych. Wspólnie z Primaviką zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania i przekonuje, że zdrowe jedzenie może być bardzo smaczne. Serię autorskich przepisów kulinarnych w ramach akcji przygotowała też Marta Dymek –autorka bloga kulinarnego jadlonomia.com, uznanego za najlepszy blog kulinarny 2013r. Przepisy Piotra Kucharskiego, Marty Dymek oraz innych blogerów zobaczyć można będzie od września na stronie: primavika.pl/konkurs Dodatkowo Piotr Kucharski zaprasza wszystkich miłośników kucharzenia, gotowania i pichcenia do wspólnej zabawy i udziału w konkursie kulinarnym. Aby wziąć udział w konkursie należy przyrządzić potrawę z dowolnym produktem Primaviki i zgłosić swój przepis razem ze zdjęciem swego kulinarnego dzieła na stronie primavika.pl/konkurs. Piotr Kucharski wspólnie z konkursowym jury wybierze najciekawsze przepisy. Do wygrania atrakcyjne nagrody. Konkurs trwa od 1 września do końca br. Zapraszamy !
www.primavika.pl

 

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 27 października 2014 00:26