Zdrowie zaklęte w ziarnach... |
Wpisany przez S.Z |
sobota, 06 września 2014 08:42 |
Zdrowie zaklęte w ziarnach – pestki dyni, słonecznik, sezam i siemię lniane marki KRESTO Jesień zbliża się wielkimi krokami. Warto przygotować organizm na nadchodzącą zmianę aury. W jaki sposób zmienić jadłospis, aby stał się źródłem zróżnicowanych i wartościowych elementów odżywczych? Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z niezdrowych, tuczących przekąsek, które nic pożytecznego nie dają naszemu organizmowi, o nadprogramowych kaloriach nie wspominając. Lepiej zastąpić je zdrowymi alternatywnymi produktami, które – nie dość, że są smaczne – są źródłem szeregu cennych witamin i mikroelementów.
Obok pestek słonecznika i dyni warto wzbogacić codzienną dietę także poprzez dodawanie do potraw ziaren sezamu, np. marki KRESTO. Stanowi on wyjątkowo bogate źródło wapnia, który wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, a w szczególności na stan kości oraz zębów. Sezam dostarcza organizmowi także sporą dawkę białka, magnezu, cynku. To też źródło wielu wartościowych i istotnych dla nas witamin, m.in.: E, czyli tzw. witaminę młodości, A, która odpowiada za nasz wzrok, witaminy z grupy B. Dzięki zawartości fitosteroli sezam pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, lecytyna natomiast odpowiada za naszą sprawność umysłową. Dodatkowo ziarna zawierają sezamol i sezamolinę, które są naturalnymi przeciwutleniaczami spowalniającymi procesy starzenia, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Ziarna sezamu mogą stanowić smaczną i zdrową ozdobę surówek, kanapek czy zup, dobrze współgrają z potrawami z makaronu czy ryżu, świetnie sprawdzą się jako panierka ryb czy kotletów. Chcąc uzupełnić dietę o potrawy zawierające zdrowe kwasy tłuszczowe warto sięgnąć po siemię lniane. Nasiona lnu, bo to ich potoczna nazwa, zawierają sporo kwasów tłuszczowych omega-3 – ich zawartość jest porównywalna do tej w rybach. Siemię lniane to również dobre źródło błonnika pokarmowego, a także witaminy B1, wapnia, białka, magnezu, żelaza, manganu, fosforu, fitoskładników i flawonoidów. Przypisuje mu się działanie przeciwbakteryjne i osłaniające, chroni przed chorobą wieńcową i zawałem, obniża poziom złego cholesterolu, wykazuje również delikatne działanie przeczyszczające. Bakalie marki KRESTO: Pestki dyni: Słonecznik łuskany: Sezam: Siemię lniane:
Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard ( IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
/źródło - FlyPR/
|