Tylko dla kobiet: wiosenne porządki w diecie Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 09 marca 2013 15:17
Tylko dla kobiet: wiosenne porządki w diecie

Początek wiosny to dobry moment na zmiany. To czas, w którym spoglądamy na siebie z energią i nadzieją, że każdy zły nawyk uda nam się pokonać, a nasze samopoczucie znacznie się poprawi.


Porządki warto rozpocząć od przyjrzenia się sobie oraz temu, jakie sygnały wysyła nasz organizm radzi specjalista ds. żywienia, dietetyk Halszka Sokołow, ekspert marki Zagrodowy.

Wiele kobiet narzeka na częste bóle głowy. Jeśli cierpisz na nie, zwróć uwagę na ilość i rodzaj wypijanych napojów. Niedostateczne nawodnienie utrudnia usuwanie toksycznych związków z organizmu. Jeśli pijesz dużo płynów, a mimo to odczuwasz często takie dolegliwości, przyjrzyj się temu co jesz. U niektórych osób bóle głowy wywołują: czekolada, owoce cytrusowe, czerwone wino, sery – zwłaszcza żółte, napoje zawierające kofeinę (kawa, tradycyjna czarna herbata), a także wysoko przetworzona żywność zawierająca glutaminian sodu czy syntetyczne substancje słodzące.

Kobiety często zmagają się z niedoborami składników odżywczych. Objawy widać gołym okiem – zajady w kącikach ust, przesuszona skóra, problemy z paznokciami. Rozwiązaniem jest stosowanie jak najbardziej urozmaiconej diety, w której pojawiają się wszystkie grupy produktów m.in.:
• produkty białkowe np. Kurczak Zagrodowy z Podlasia hodowany metodą chowu ekstensywnego, indyk, chuda wołowina, ryby (również tłuste), owoce morza, jajka, a także produkty mleczne - mleko, jogurt, kefir, chudy twaróg
• produkty skrobiowe np. kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, ryż brązowy, razowy makaron, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo
•   różnego rodzaju warzywa i owoce
•   orzechy, pestki, nasionka
•   dobrej jakości oleje np. olej lniany, oliwa z oliwek.

Wiele kobiet skarży się także na obrzęki odczuwane w kostkach, łydkach, czasami również na palcach dłoni. Występują one zwłaszcza w przypadku siedzącego trybu pracy. Pomóc może zrobienie krótkich przerw, dosłownie na kilka minut, po to by przebiec kilka schodów, poćwiczyć – jeśli to możliwe. Warto również wypić kubek naparu z pokrzywy, który pobudza oczyszczanie organizmu.

Przyczyną dyskomfortu bywają także wzdęcia i uczucie pełności. Mogą one wiązać się z obecnością w diecie ciężkostrawnych produktów np. dań smażonych, wysoko przetworzonej żywności. Aby określić ich przyczynę, warto notować wszystkie posiłki, jakie spożywamy i zaznaczyć momenty wystąpienia dolegliwości. Rezygnacja z pewnych typów pokarmów może być pomocna. Występowanie uczucia pełności czasami związane jest z samą techniką jedzenia tzn. szybkim połykaniem całych kęsów. Zachęcam do spokojnego jedzenia posiłków – na siedząco, bez jednoczesnego pisania na klawiaturze, czytania gazety czy oglądania telewizji, przeżuwając dokładnie, po około 5 razy, każdy kęs.

Jeśli zdecydujesz się na wprowadzenie zmian w diecie, zacznij od określenia jednej małej realnej rzeczy, którą możesz zrobić dla siebie w ramach wiosennych porządków. Wybierz coś na miarę swoich możliwości np. zjedzenie śniadania raz w tygodniu, jeśli do tej pory nie jadłaś ich w ogóle, zrobienie listy zakupów przed zakupami, jeśli do tej pory Twoje zakupy były spontaniczne, wyjście na spacer raz w tygodniu, jeśli do tej pory się nie ruszałaś, zjedzenie jednego ciastka mniej niż dotychczas. Coś małego, konkretnego i realnego. Powodzenia!

Polecany przez dietetyka Kurczak Zagrodowy z Podlasia jest karmiony wyłącznie paszą roślinną, bogatą w surowce mineralne i witaminy. Naturalny sposób karmienia wyklucza stosowanie pasz genetycznie zmodyfikowanych. Dłuższy chów i specjalny sposób karmienia powodują, że Zagrodowy jest mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak, a jego skórka jest cieńsza. Mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka. Z tych względów polecane jest szczególnie dzieciom oraz osobom dbającym o zdrową dietę.

Halszka Sokołow (d. Gędek) – dyplomowany specjalista do spraw żywienia, ekspert marki Zagrodowy. Prowadzi konsultacje indywidualne i rodzinne w zakresie odchudzania, niedowagi oraz problemów zdrowotnych sprzężonych z dietą. Regularnie współpracuje z mediami. Jest autorką artykułów publikowanych w prasie i internecie, występuje również w roli eksperta w programach radiowych i telewizyjnych. Więcej porad dietetyka na stronie www.zagrodowy.pl/nasz-ekspert/.

/źródło - JBcomm.pl/