Zdrowie w skórce Drukuj Email
Wpisany przez Babcia Agata   
poniedziałek, 05 listopada 2012 17:01

Zdrowie w skórce?

Czy to prawda, że jabłko obrane ze skórki jest mniej zdrowe niż nie obrane?

To prawda. Jedno średniej wielkości nie obrane jabłko dostarcza 3,5 g pektyny, czyli rozpuszczalnej formy błonnika pokarmowego, co stanowi 10% dziennego zapotrzebowania na ten składnik – obrane ma o jeden gram mniej pektyny. Jakie znaczenie dla naszego zdrowia ma pektyna?

●Obniża poziom cholesterolu, chroni zatem nasze serce. Naukowcy wykazali, że spożycie dwóch jabłek dziennie może obniżyć poziom cholesterolu o 16%.

●Reguluje poziom cukru w krwi, zapobiegając gwałtownym wzrostom i spadkom jego poziomu – powinni je jadać także cukrzycy.

●Są niskokaloryczne (ok.80 kcal) co każdy powinien wziąć po uwagę.

●Zwiększają odporność na infekcje.

●Zapobiegają zaparciom.

Jedzmy więc jabłka ze skórką, ale dokładnie umyte. Zwłaszcza wyszorować trzeba te o pięknie błyszczącej skórce. Błyszczą, gdyż zostały spryskane środkami owadobójczymi, a po zerwaniu pokryte woskiem dla zabezpieczenia ich przed utratą wilgoci. W ogóle trzeba założyć, że każde jabłko jest z wierzchu zanieczyszczone, zatem trzeba je koniecznie umyć, a dla małych dzieci jednak obierać.

Co ma zrobić osoba, która nie lubi jadać jabłek ze skórką? Jadać obrane, gdyż lepiej jeść jabłka bez skórki, niż nie jadać ich wcale. W naszym klimacie są to owoce idealne. Najlepiej kupować polskie jabłka,  gdyż są one mniej spryskane „chemią” niż te, które muszą przebyć długą podróż nim trafią do naszych sklepów.

Babcia Agata

Poprawiony: sobota, 11 stycznia 2014 13:39