Andrzejki w stylu...azjatyckim! 10 wypróbowanych przepisów
Andrzejki to typowo polskie święto, które celebrujemy od wielu lat. Ma korzenie w wierzeniach ludowych i związane jest z wróżbami oraz przepowiadaniem przyszłości. Dla wielu z nas świętowanie Andrzejek to przede wszystkim pretekst do dobrej zabawy w towarzystwie rodziny czy przyjaciół. Zachęcamy więc, by tym razem zaskoczyć ich czymś zupełnie nowym, stawiając na azjatyckie smaki.
Andrzejki to doskonały moment, aby się spotkać, pośmiać, porozmawiać i oczywiście – delektować pysznym jedzeniem. Na wielu stołach tradycyjnie królują wówczas klasyczne przekąski, które choć smaczne, zaczynają być już dość .... przewidywalne. Dlaczego zachęcamy by spróbować czegoś zupełnie innego i zaskoczyć gości – zarówno tych, którzy preferują dietę roślinną, jak i amatorów mięsa – nie tylko do odkrywania nowych smaków, ale także tego, jaki potencjał kulinarny w nas drzemie! Zwłaszcza, że nasze propozycje są równie smaczne, co proste i szybkie w przygotowaniu.
Uczta dla wegetarian
Jeśli podczas Andrzejek będziemy gościć wegetarian – a biorąc pod uwagę rosnącą popularność diet roślinnych, jest na to duża szansa – to zamiast tradycyjnych sałatek na bazie zwykle wszystkim znanych warzyw, możemy podać coś, co dostarczy niezapomnianych doznań smakowych. Aromatyczny hummus i tortille z szarpanym jackfruitem to propozycje, które z pewnością zaskoczą i ucieszą podniebienia nie tylko wegetarian.
A co z miłośnikami mięsa?
Tutaj także mamy szerokie pole do popisu. Zamiast zwykłych nuggetsów, miłośnikom mięsa zaproponujmy tym razem aromatyczne skrzydełka, zamarynowane w orientalnych sosach: sojowym i ostrygowym, podawane z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym. Ciekawą opcją dla wielbicieli owoców morza jest sałatka z krewetkami w towarzystwie mango , selera naciowego i młodego imbiru. To smaki, które rozbudzą zmysły i wprowadzą nową jakość do naszego imprezowego menu. Pamiętajmy, że Andrzejki to czas, który warto spędzić ciesząc się swoim towarzystwem, smakiem ciekawych potraw, rozmową i wspólną zabawą. Zaskoczmy naszych gości innowacyjnym podejściem do kulinarnej strony tego wyjątkowego wieczoru. Wznieśmy toast mango margaritą lub pina coladą z mleczkiem kokosowym. Niech to będzie wydarzenie, które wszyscy zapamiętamy na długo.
Hummus red-curry z sezamem i chlebkiem pita
Ilość porcji: 4 Czas: 10 min Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 1
Składniki: 3 łyżeczki Pasty curry czerwonej Kanokwan 2 łyżki pasty Tahini Premium OF 1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia 2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego 1 opakowanie gotowego chlebka pita 400 g cieciorki konserwowej 1 cebula pokrojona w kostkę Sok z 1 limonki 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego Pieprz czarny do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: 1. Podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor i odstaw do wystygnięcia. 2. Do wysokiego pojemnika przełóż cieciorkę (zalewę zostaw i użyj w razie potrzeby, gdy humus będzie zbyt gęsty), dodaj usmażoną cebulę, pastę curry, tahini, sok z limonki, sezam i kmin rzymski. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę dopraw do smaku pieprzem. 3. Hummus polej oliwą z oliwek i olejem sezamowym, podawaj z chlebkiem pita.
Frytki a’la belgijskie
Ilość porcji: 4 Czas: 10 minut Pozom ostrości: 2
Składniki: 3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food 2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia 1 kg ziemniaków mączystych (klasa C) 2 łyżki cukru rozpuszczone w 2 l wody 1 l oleju do smażenia 2 łyżki majonezu 50 g tartego sera pecorino 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obierz, pokrój w słupki grubości około 1×1 cm, przełóż do miski z wodą oraz cukrem i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. 2. W garnku rozgrzej olej do temperatury 150°C (użyj termometru) i smaż frytki partiami, aż osiągną jasno złotą skorupkę. Wyjmij na ręcznik papierowy, odsącz i polej octem. 3. Ten sam olej rozgrzej tym razem do 180°C i ponownie usmaż w nim frytki. 4. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z sosem gochujang. 5. Gotowe frytki polej przygotowanym sosem, posyp serem pecorino i szczypiorkiem.
Kurczak w sosie ostrygowym z chili i limonką
Ilość porcji: 4 Czas: 10 minut Poziom ostrości: 2
Składniki: 3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia 1 łyżeczka Pasty z chili House of Asia 300 g piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki 4 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 limonka 1 łyżka pokrojonej dymki 500 ml oleju do smażenia Marynata: 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia 1 jajko Sposób przygotowania: 1. W misce wymieszaj składniki marynaty i przełóż do niej kurczaka, odstaw na 15 minut. 2. Następnie obtocz mięso w mące kukurydzianej, usmaż na rumiany kolor w głębokim oleju i przełóż na ręcznik papierowy. 3. Na patelnię wlej łyżkę oleju, pastę z chili, dodaj sos ostrygowy, sok z połowy limonki i całość wymieszaj z kurczakiem. Gotowe danie posyp dymką.
Łódeczki ziemniaczane
Ilość porcji: 4 Czas: 10 minut Poziom ostrości: 1
Składniki: 2 saszetki Pasty miso House of Asia 100 g Sosu tonkatsu House of Asia 500 g ziemniaków 100 g masła 1/2 łyżeczki płatków chili Olej do smażenia 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki startego parmezanu Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, w osolonej wodzie. Wystudź, następnie pokój na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości ziemniaka). 2. W rondelku rozpuść masło, dodaj chili, pastę miso i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj całość. 3. Rozgrzej olej do temperatury 180℃, usmaż ziemniaki na złocisty kolor, wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż na talerz, polej sosem tonkatsu, posyp kolendrą i parmezanem.
Mango margarita z marakują i sokiem z limonki
Ilość porcji: 4 Czas: 5 minut Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 0
Składniki: 170 g Pulpy z marakui QF 1 puszka Wody kokosowej QF (może być każda woda- informacyjnie) 100 g Pulpy z mango Alphonso QF 30 g soku z limonki 10 g cukru 2 świeże marakuje do dekoracji Kilka kostek lodu Sposób przygotowania: 1. W misce wymieszaj pulpy, dodaj ¾ cukru, sok z limonki, wodę kokosową i całość dokładnie wymieszaj. 2. Ranty szklanek zwilż pozostałą z wyciśnięcia soku limonką, obtocz w pozostałym cukrze, następnie dodaj kostki lodu i rozlej do nich gotowy koktajl. Udekoruj marakują. TIP: W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml białego rumu.
Pina Colada z mleczkiem kokosowym
Ilość porcji: 4 Czas: 5 minut Poziom trudności: 1 Poziom ostrości: 0
Składniki: 200 ml Wody kokosowej z witaminą C QF 200 ml Mleczka kokosowego 17-19% House of Asia 40 ml Soku z limonki House of Asia 500 ml soku z ananasa Kilka kostek lodu Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj w dzbanku wszystkie składniki koktajlu, a następnie rozlej do szklanek z lodem. TIP: W wersji z alkoholem, dodaj 160 ml Malibu.
Sałatka z mango i krewetkami
Ilość porcji: 1 Czas: 20 minut Poziom ostrości: 2
Składniki: 1 łyżka pokrojonego Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka 4 pomidorki cherry 2 łodygi selera naciowego pokrojone w zapałki 1 sałata rzymska baby 6 oczyszczonych krewetek 16/20 1 łyżka pokrojonej kolendry 5 g mielonych orzeszków ziemnych 1/2 średnio dojrzałe mango pokrojone w grubsze zapałki Sos: 2 łyżki Pulpy mango Alphonso QF Quality Food 1 łyżeczka Musztardy dijon Maille 2 łyżki soku z Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia 1 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: 1. Przygotuj sos: wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki. 2. Krewetki zblanszuj we wrzącej wodzie przez 2 minuty, a następnie zahartuj w wodzie z lodem. 3. W dużej misce wymieszaj mango, cebulę, seler naciowy, pomidorki, imbir marynowany oraz kolendrę, następnie dodaj orzeszki i delikatnie wymieszaj całość z krewetkami i sosem. Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty.
Skrzydełka z kurczaka z chutneyem mango
Ilość porcji: 2 Czas: 10 minut Poziom ostrości: 0
Składniki: 100 g Mango chutney House of Asia 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 1 łyżka Sosu sojowego słodkiego House of Asia 100 g Panierki panko House of Asia 12 skrzydełek z kurczaka 1 jajko 1 łyżka pokrojonej zielonej dymki 1 litr oleju do smażenia Sposób przygotowania: 1. Skrzydełka pokrój na trzy części, lotki odetnij i odłóż (możesz wykorzystać je do przygotowania bulionu), a w pozostałych dwóch częściach ściągnij mięso nożem do dołu, tak aby powstała kulka na dole kości, a całość przypomniała dzwonek. 2. Tak przygotowanego kurczaka zamarynuj w sosie sojowym i ostrygowym. 3. Następnie mięso obtocz w roztrzepanym jajku, panko i uformuj z mięsa kulkę. Smaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor przez około 5 minut. Gotowe „dzwoneczki” przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. 4. Gotowe danie posyp dymką i podawaj z chutneyem mango oraz słodkim sosem sojowym.
Spring Rolls z tofu i warzywami
Ilość porcji: 1 Czas: 10 Poziom ostrości: 0
Składniki: 6 arkuszy Papieru tapiokowego do sajonek House of Asia 1 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia 3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai 150 g tofu 6 małych liści sałaty (np. lodowej) 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka 1/2 marchewki pokrojonej w cienkie słupki 1/2 małej czerwonej papryki pokrojonej w słupki 1/2 ogórka pokrojonego w słupki Kilka łyżek poszatkowanej czerwonej kapusty 1 ½ łyżki oliwy z oliwek Kilka gałązek kolendry Sposób przygotowania: 1. Zamarynuj cebulę w sosie sojowym. 2. Tofu pokrój na plastry i usmaż na oliwie, na złocisty kolor. 3. Na papierze układaj kolejno: sałatę, tofu, marchew, kapustę, ogórka, paprykę, cebulę i kolendrę. 4. Zwiń w cienki krokiet, czyli w rulon o szczelnie zamkniętych na brzegach. 5. Gotowe spring rollsy podawaj z sosem orzechowym satay.
TORTILLA Z SZARPANYM JACKRUITEM I WARZYWAMI
Liczba porcji: 4 Poziom ostrości: 1 Czas przygotowania: 15 min Poziom trudności: 1
Składniki: 1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF 4 Wrapy pszenne Casa de Mexico 3 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia Ulubione warzywa: np. cebula, kapusta, papryka, marchewka, pak choi 2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego 3 łyżki wody Szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Jackfruita przełóż na sitko, odcedź z zalewy i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Odciśnij nadmiar wody i przełóż do miseczki. 2. Pokrój warzywa w drobne paski. 3. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj pokrojoną cebulę i lekko podsmaż. Następnie dodaj jackfruita i smaż do lekkiego zbrązowienia, od czasu do czasu mieszaj całość. 4. W osobnej miseczce wymieszaj sos do kaczki po pekińsku z wodą. Tak rozrobiony sos dodaj na patelnię, wymieszaj z jackfruitem i cebulą. 5. Po chwili dodaj resztę warzyw i smaż jeszcze ok. minuty, pod koniec dopraw do smaku szczyptą soli. 6. Na każdej połowie tortilli ułóż farsz, następnie złóż je na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstał trójkąt. 7. Tak przygotowane wrapy podgrzej na patelni grillowej lub w opiekaczu.
/źródło - / |