Wzrok, a odpowiednia dieta i profilaktyka |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 24 września 2023 15:28 |
Wzrok, a odpowiednia dieta i profilaktykaWspółczesny styl życia coraz bardziej wywiera negatywne skutki na nasz organizm. Niewłaściwe odżywianie, brak ćwiczeń, nadmiar godzin pracy mają znaczący wpływ na jego kondycję. Każda część ciała, aby właściwie funkcjonować potrzebuje odpowiednich warunków i budulców. Również oczy, jeden z najważniejszych organów poznawczych, wymagają odpowiedniej profilaktyki.
Polacy nie dbają o wzrok. Profilaktyczne badania wzroku wykonują nawet dłużej niż co 2 lata. Większośc osób nie wie co to presbiopia, czyli naturalny proces starzenia się oczu. Blisko połowa Polaków ma problemy ze wzrokiem, a najczęstsze wady to krótkowzroczność, nadwzroczność, astygmatyzm oraz starczowzroczność Objawy problemów ze wzrokiem- Bardzo często lekceważymy pierwsze sygnały naszego organizmu, że coś niedobrego dzieje się z naszym oczami. Pierwszym alarmem, którym organizm informuje nas o przemęczeniu jest uczucie ciężkości powiek, wzmożone napięcie oczu czy częste mruganie. Powinniśmy wówczas zastosować krople tzw. sztuczne łzy, nawilżające spojówkę i rogówkę oka. W przypadku zaś zaburzenia widzenia lub widzenia mgły lub mroczków przed oczami należy koniecznie udać się do specjalisty. Odpowiednia dieta- Aby odpowiednio zadbać o kondycję określonego narządu potrzebna jest wiedza jakie konkretnie produkty powinny znajdować się w naszej diecie. Żeby wzrok funkcjonował prawidłowo szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na produkty zawierające witaminy A, C i E oraz luteinę i cynk. Nasz jadłospis powinien być bogaty również w witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze i kwasy omega – 3. Brak witamin, a skutki- Witamina A to najbardziej znana z witamin kojarzących się ze wzrokiem. Jej niedobór powoduje duże problemy z widzeniem po zmierzchu (tzw. „kurzą ślepotę”), a długotrwały brak może prowadzić nawet do utraty wzroku. Właściwe produkty- Aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witaminy A powinniśmy jeść takie produkty jak: ser, mleko, masło, tłuste ryby oraz owoce i warzywa typu papryka, marchew, szpinak, morele czy brzoskwinie. Najwięcej witaminy B znajduje się w ciemnym pieczywie, kaszach oraz różnego rodzaju pestkach i nasionach. Witaminę C możemy znaleźć w warzywach typu brokuły, kapusta, brukselka i szczególnie w owocach cytrusowych. Witamina E dostarczana jest na przykład poprzez migdały, margarynę, kiełki pszenicy, mąkę pełnoziarnistą, owoce dzikiej róży, kwiaty lipy oraz oleje roślinne. Najbogatsze w luteinę są takie warzywa jak: szpinak, kapusta włoska, kiełki zbóż, groszek zielony, brokuły, seler naciowy. Cennym źródłem cynku są produkty zwierzęce oraz ostrygi, grzyby, ryby, drożdże piwne, mięso drobiowym i pełnoziarniste pieczywo. Najwięcej kwasów omega – 3 znajduje się w tłustych rybach jak np.: śledź, makrela, tuńczyk i olejach roślinnych. Gimnastyka oczu- Nie bez znaczenia w dbaniu o wzrok są również ćwiczenia oczu, zwłaszcza w przypadku osób, które spędzają dużo czasu przy komputerze lub czytając. W takim wypadku oczy skupione są w jednym punkcie co powoduje szybsze ich zmęczenie oraz wysuszenie. Gimnastyka oczu pozwala rozluźnić napięcie akomodacyjne, zrelaksować wzrok, a także zniwelować utrwalanie się nieprawidłowego układu optycznego oka. Ważne jest aby podczas ćwiczeń zmienić punkt patrzenia. Wystarczy otworzyć szeroko oczy i patrzeć przez kilka sekund w górę i dół, a następnie w prawo i lewo i po skosie. Należy patrzeć jak najdalej i powtórzyć serię kilka razy. Takie proste ćwiczenia odprężają oczy i pomagają dbać o dobrą ich kondycję. Gdy pojawi się już wada- Gdy pojawi się już wada wzroku, współczesna medycyna okulistyczna pozwala na szybkie jej rozpoznanie i wdrożenie odpowiedniego leczenia. Oprócz standardowych rozwiązań w postaci okularów i soczewek kontaktowych, dostępne są również na rynku innowacyjne metody. /źródło - / |