Sól na celowniku dietetyków - Była walutą, stała się trucizną |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 28 marca 2023 12:05 |
Sól na celowniku dietetyków - Była walutą, stała się truciznąŚwiatowa Organizacja Zdrowia (WHO) domaga się wprowadzenia wyraźnego oznaczania zawartości soli na opakowaniach artykułów spożywczych oraz surowych limitów zawartości sodu w produktach. Dlaczego? WHO alarmuje, że do 2030 roku, z powodu nadmiernego spożycia soli umrze aż 7 milionów osób na całym świecie. Sylwia Maruszak, dietetyk Centrów Medycznych Medyceusz w Łodzi tłumaczy dlaczego sól, a konkretniej sód w niej zawarty, z życiodajnego pierwiastka stał się globalną trucizną.
Sylwia Maruszak tłumaczy: dziennie powinniśmy zjadać max 5 g soli, co równa się 1 płaskiej łyżeczce. W łyżeczce soli znajdują się 2g sodu. Dzienna bezpieczna wartość chlorku sodu to 5 g, co wprawdzie równa się 2 g sodu ale 5 g chlorku sodu dziennie obejmuje sól ze wszystkich źródeł pożywienia, zawartą w produktach rynkowych i sól dodaną do potraw. - Czasami producenci podają tylko zawartość sodu na opakowaniu produktu. Wówczas należy wiedzieć, że 1 g sodu odpowiada około 2.5 g soli – przypomina mgr Maruszak. Czy potrzebujemy sodu?Tak i to bezwzględnie. Jest niezbędny do prawidłowego przebiegu wielu procesów fizjologicznych. Obok potasu i chloru, sód odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz wodno-elektrolitowej. Jest potrzebny do prawidłowego skurczu mięśni oraz do transmisji impulsów nerwowych. Bierze udział w produkcji kwasu solnego w żołądku oraz w regulacji aktywnego transportu składników pokarmowych. Jak unikać soli?
- Pamiętajmy, że w głównej mierze to dawka czyni truciznę, sól spożywana w ilościach nie większych niż 5 g dobrze sprawdzi się u osób z niedociśnieniem tętniczym oraz hipotensją ortostatyczną czyli spadkiem poziomu ciśnienia podczas wstawania – mówi Sylwia Maruszak. - Natomiast osoby z nadczynnością tarczycy powinny bezwzględnie unikać spożywania nadmiaru chlorku sodu, aby nie prowokować skoków ciśnienie tętniczego we krwi. Jaka sól dobrej jakości?Nie tylko ilość, ale również jakość soli jest istotna, najlepiej wybierać sól różową (himalajskią) ze względu na bogactwo minerałów, jak również stopień czystości - uważana jest za najzdrowszą, pochodzi z terenów wysokogórskich. - Sól morska z kolei również jest bogata w minerały, niestety ze względu na skażenie wód morskich i oceanicznych metalami ciężkimi oraz mikroplastikiem cechuje się dużo mniejszym stopniem czystości – mówi Sylwia Maruszak.
- Niezdrowa dieta jest główną przyczyną śmierci i chorób na całym świecie, a nadmierne spożycie sodu jest jednym z głównych winowajców – przestrzegał w marcu dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, dyrektor generalny WHO (1) przy okazji opublikowania raportu na temat redukcji spożycia sodu (2). 1) https://www.who.int/news/item/09-03-2023-massive-efforts-needed-to-reduce-salt-intake-and-protect-lives /źródło - |