Wpisany przez S.Z.
|
sobota, 06 sierpnia 2022 14:14 |
Kasza orkiszowa z wędzonym boczkiem i jajkiem na miękko
Kasza na śniadanie? Czemu nie! Na pierwszy posiłek dnia proponujemy kaszę orkiszową z dodatkiem rumianego boczku, aromatycznej cebulki oraz jajka na miękko. To zdrowe i pożywne śniadanie zapewni mnóstwo energii! Smacznego.
Składniki (2 porcje): • 100g kaszy orkiszowej (np. marki Halina) • 100g boczku pokrojonego w średnią kostkę • 1 cebula drobno posiekana • 1 ząbek czosnku drobno posiekany • 50g masła • 1 szczypiorek drobno posiekany • 2 jajka • sól i pieprz
Sposób przygotowania: 1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Jajka gotujemy na miękko – w zależności od wielkości jajka od 3,5 do 5 minut. 3. Rozgrzewamy patelnię i smażymy boczek, powinien się odrobinę zarumienić. 4. Do podsmażonego boczku dajemy cebulę i smażymy przez minutę, następnie dodajemy czosnek i dymkę. Patelnie ściągamy z ognia. 5. Boczek, cebulę, czosnek i dymkę mieszamy z kaszą, masłem i szczypiorkiem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. 6. Podajemy z jajkiem ugotowanym na miękko. Smacznego!
Więcej na www.halina.eu
/źródło - / |