Wegetariański ryż z pieczonymi warzywami i tofu po azjatycku
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 23 lipca 2022 14:41

Wegetariański ryż z pieczonymi warzywami i tofu po azjatycku

Naturalny, brązowy ryż to doskonały dodatek również do wegetariańskich dań! Pieczone warzywa i tofu marynowane w sosie sojowym, miodzie i oleju sezamowym to smakowita uczta bez dodatku mięsa.


 

Składniki:
* 100g ryżu brązowego (np. Britta)
* 200g tofu
* 1 mała dynia piżmowa
* 2 marchewki
* 2 cebulki szalotki
* 1 papryka zielona
* 1 kolba kukurydzy
* 1 cebulka dymka
* 1 łyżeczka czarnego sezamu
* 1 łyżeczka chili w proszku
* 1 łyżeczka oleju sezamowego
* 4 łyżki jasnego sosu sojowego
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* sól

Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Warzywa obieramy i kroimy w dowolny sposób. Tofu kroimy w kostkę.
3. W dużej misce mieszamy sos sojowy, miód, olej sezamowy, oliwę i chili. Dodajemy do sosu warzywa i tofu, całość mieszamy, doprawiamy solą jeśli sos sojowy nie był wystarczająco słony i odkładamy na przynajmniej 30 minut. Zamarynowane składniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Pieczemy przez 40 minut w 180 st. z termoobiegiem co jakiś czas mieszając.
5. Upieczone warzywa i tofu podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem.
Smacznego!

Więcej na www.britta.pl

 

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 23 lipca 2022 15:26