Wpisany przez S.Z.
|
sobota, 23 lipca 2022 14:41 |
Wegetariański ryż z pieczonymi warzywami i tofu po azjatycku
Naturalny, brązowy ryż to doskonały dodatek również do wegetariańskich dań! Pieczone warzywa i tofu marynowane w sosie sojowym, miodzie i oleju sezamowym to smakowita uczta bez dodatku mięsa.
Składniki: * 100g ryżu brązowego (np. Britta) * 200g tofu * 1 mała dynia piżmowa * 2 marchewki * 2 cebulki szalotki * 1 papryka zielona * 1 kolba kukurydzy * 1 cebulka dymka * 1 łyżeczka czarnego sezamu * 1 łyżeczka chili w proszku * 1 łyżeczka oleju sezamowego * 4 łyżki jasnego sosu sojowego * 2 łyżki miodu * 2 łyżki oliwy z oliwek * sól
Metoda: 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Warzywa obieramy i kroimy w dowolny sposób. Tofu kroimy w kostkę. 3. W dużej misce mieszamy sos sojowy, miód, olej sezamowy, oliwę i chili. Dodajemy do sosu warzywa i tofu, całość mieszamy, doprawiamy solą jeśli sos sojowy nie był wystarczająco słony i odkładamy na przynajmniej 30 minut. Zamarynowane składniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. Pieczemy przez 40 minut w 180 st. z termoobiegiem co jakiś czas mieszając. 5. Upieczone warzywa i tofu podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!
Więcej na www.britta.pl
/źródło - / |
Poprawiony: sobota, 23 lipca 2022 15:26 |