Wpisany przez Administrator
|
poniedziałek, 30 maja 2022 10:41 |
Klopsiki po marokańsku z kaszą kuskus
Północnoafrykańskie smaki bardzo często są zestawione z kaszą kuskus, która jest nieodłącznym elementem tamtejszej kuchni. Marokańskie klopsiki podane z kaszą kuskus będą wyśmienitą propozycją na pyszny obiad. Smacznego!
Składniki: * 150g kaszy kuskus (np. marki Halina BIO) * 500g wołowiny mielonej * 2 cebule pokrojone w drobną kostkę * 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki * 1 łyżka posiekanej kolendry * 1 łyżeczka kminu rzymskiego * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki * 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki * 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu * 1 łyżeczka soli * 500ml przecieru pomidorowego * szklanka wody Metoda: 1. W misce mieszamy wołowinę, połowę cebuli, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę, kolendrę i przyprawy. Formujemy klopsiki wielkości piłki golfowej. 2. Smażymy klopsy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze minutę i dodajemy przecier z wodą. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut, w połowie gotowania przekładamy klopsiki na drugą stronę. 3. Kuskus mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mieszamy, zalewamy wrzątkiem tak aby woda była centymetr ponad kaszą. Miskę zawijamy folią spożywczą i pozostawiamy na 5-7 minut. 4. Klopsy podajemy z ciepłym kuskusem.
więcej na - www.halina.eu
Smacznego!
/źródło - / |