Ugotuj dla mamy – pomysły na pyszne dania na Dzień Matki
Wpisany przez S.Z.   
środa, 25 maja 2022 16:01

Ugotuj dla mamy – pomysły na pyszne dania na Dzień Matki

Dzień Matki to jedno z najbardziej wyjątkowych świąt w roku. Obchodzone jest na całym świecie, jednak warto wiedzieć, że 26 maja to data obowiązująca tylko w Polsce. Jeśli chcemy przygotować dla mamy coś naprawdę wyjątkowego, warto postawić na pyszną kolację! Przedstawiamy trzy dania, które z pewnością sprawią, że każda mama poczuje się tego dnia wyjątkowo!


 

Oprócz kwiatów i czekoladek świetnym prezentem będzie wspólnie spędzony czas i przygotowanie czegoś pysznego. Pizza w kształcie serca, sałatka, a może smakowity quiche? Wybierz i spraw mamie wyjątkowy prezent!

Pizza od serca

Wszyscy uwielbiamy pizzę! Tego dnia możemy zapomnieć o kaloriach i przygotować ogromny włoski przysmak w kształcie... serca. Chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, ser oraz bazylia i salami to podstawa smakowitej pizzy. Jej przygotowanie nie wymaga ogromnych umiejętności!
Kluczowe w pizzy jest ciasto oraz sos. Ciasto powinno być dobrze wyrobione oraz pozostawione na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. Zagwarantuje mu to wspaniałą konsystencję po upieczeniu. Równie ważny jest sos pomidorowy, który najlepiej przygotować z pomidorów z puszki, które smażymy i doprawiamy, np. czosnkiem, pieprzem i solą. Jako dodatek sprawdzi się salami dojrzewające (np. w wygodnej formie plastrów). Po upieczeniu staje się wyjątkowo chrupkie nadając pizzy charakterystyczny smak – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Przygotowanie kolacji i wspólne spędzenie wieczoru będzie dla mamy wspaniałą niespodzianką i odskocznią od codziennych obowiązków.

Zielona sałatka z białą kiełbasą

Biała kiełbasa to przysmak, który króluje na stołach Polaków podczas Wielkanocy, ale warto ją wykorzystać również do innych potraw. Z pewnością zaskakującą propozycją będzie sałatka z pieczoną białą kiełbasą i jajkiem! Efektem takiego połączenia będzie lekkie, a jednocześnie pożywne danie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy połączyć mix sałat, groszek wąsaty, zgrillowaną na złoto białą kiełbasę oraz ugotowane jajko w koszulce. Całość mieszamy i skrapiamy przygotowanym wcześniej dressingiem z musztardy, majonezu i soku z cytryny. Taka sałatka będzie doskonałą kolacją, która na pewno sprawi mamie wiele radości!

Wybierz to, co uwielbia mama!

Pełną dowolność w dobrze składników oferuje quiche – czyli placek z kruchego ciasta wypełniony nadzieniem oraz sosem przygotowanym na bazie jajek i śmietany. Do jego przygotowania możesz wykorzystać robione własnoręcznie kruche ciasto, a jeśli nie masz czasu, również to gotowe. Nadzienie przygotujesz z ulubionych składników swojej mamy – warzywa, mięso, grzyby a może szpinak? Decyzja należy do Ciebie. Na podpieczone kruche ciasto wystarczy wyłożyć przygotowane nadzienie, oprószyć startym serem i zalać masą z roztrzepanych jajek, śmietany i przypraw (sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Tak podane danie będzie wykwitną propozycją na ten wyjątkowy dzień!

Pizza na Dzień Matki:

Składniki:
Ciasto:
• 300 g mąki
• 180 ml ciepłej wody
• 12 g świeżych drożdży
• 1 łyżka oliwy
• szczypta soli
• 1 łyżeczka cukru
Sos:
• puszka pomidorów rozdrobnionych
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka oregano
• sól, pieprz
Dodatki:
• 250 g mozzarelli
• 4 plastry pomidora
• kilka cienkich plasterków salami dojrzewającego ZM Pekpol
• kilka zielonych oliwek
• kilka listków rukoli
Przygotowanie:
Z podanych składników odlać 1/3 szklanki wody. Dodać łyżkę mąki, cukier i rozkruszone drożdże. Odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie połączyć go z resztą składników i dokładnie wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć wilgotną szmatką i odłożyć na ok. 1 godzinę. W międzyczasie przygotować sos: pomidory z puszki wymieszać z oliwą i przyprawami. Podsmażać w rondelku lub na patelni mieszając, aż sos się zredukuje i będzie gładki. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego serce. Ułożyć na blasze, posmarować sosem, ułożyć kawałki mozzarelli, plastry pomidorów, salami i plasterki oliwek. Pizzę piec ok. 10 minut w temperaturze ok. 250 stopni. Gotową pizzę posypać listkami rukoli.

Smacznego!

/źódło - /

Poprawiony: środa, 25 maja 2022 16:18