Szybko, zdrowo i chrupiąco? To możliwe! Sprawdź przepisy na kultowe dania w wersji air fry |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 23 maja 2022 18:45 |
Szybko, zdrowo i chrupiąco? To możliwe! Sprawdź przepisy na kultowe dania w wersji air fryFrytki, skrzydełka czy ryba w panierce smażone w głębokim tłuszczu są niezaprzeczalnie pyszne. Niestety, ich walory smakowe nie idą w parze z wartościami odżywczymi i zdrową dietą. Okazuje się jednak, że ulubione smażone dania można przyrządzić w wersji fit bez uszczerbku na ich smaku, dzięki urządzeniom z funkcją air fry, czyli frytkownicy powietrznej. Podpowiadamy, jakie pyszności w nich przygotować!
Najbardziej czasochłonne w przygotowaniu z reguły są dania obiadowe, dlatego w ich przypadku łatwo ulec pokusie zamówienia czegoś na dowóz lub kupienia gotowca. Czy rzeczywiście jest to szybsza opcja? Nie do końca – czas, jaki poświęcimy na odgrzanie mrożonki w piekarniku albo czekanie na dostawę, może być dłuższy niż samodzielne ugotowanie obiadu. Z pomocą urządzeń takich jak frytkownica beztłuszczowa w kilkanaście minut wyczarujesz smaczne, zdrowe i domowe potrawy. Jak działa taki sprzęt i co można w niej przyrządzić? Chrupiące skrzydełka, aromatyczne udka i soczyste piersi z kurczakaNiekwestionowanym królem dań z klasycznej frytkownicy jest kurczak, szczególnie w postaci chrupiących skrzydełek w stylu amerykańskich sieci fast food. Smażenie w głębokim tłuszczu sprawia, że jest on bardzo tuczący i ciężkostrawny, dlatego na takie rarytasy powinniśmy sobie pozwalać sporadycznie. O wiele zdrowszą i równie pyszną opcją jest „usmażenie” go metodą air fry we frytkownicy beztłuszczowej. Wystarczy przyprószyć kurczaka mieszanką mąki z przyprawami (sól, pieprz, czosnek i cebula granulowana oraz wędzona papryka), włożyć do urządzenia i ustawić temperaturę na 180 stopni. Po ok. 10-15 minutach mięso jest gotowe i soczyste – bez dodatku oleju czy oliwy.
Rybka jak z nadmorskiego kurortuKolejnym kultowym smażonym daniem jest angielskie fish and chips, czyli frytki i ryba. Filety z dorsza obtacza się w cieście z piwa lub wody gazowanej, mąki, proszku do pieczenia i soli, a następnie wrzuca na rozgrzany olej i smaży do uzyskania złotego koloru. Choć przygotowanie tej potrawy w klasycznym wydaniu nie zajmuje wiele czasu, to metoda air fry pozwala zrobić je w wersji fit i to w ok. 10 minut! Gorące powietrze umożliwia całkowitą rezygnację z tłuszczu lub użycie jego minimalnej ilości, a dzięki krótkiej obróbce termicznej potrawy nie tracą zbyt wielu wartości odżywczych. Frytki – z ziemniaka albo... awokado!Jeśli królem dań smażonych jest kurczak, to tron królowej przypada frytkom. Te klasyczne, smażone na głębokim tłuszczu w 100 gramach mogą mieć nawet 270 kalorii, natomiast jeśli przygotujemy je metodą air fry liczba ta spada do ok. 130. Oczywiście, gdy zamarynujemy nasze ziemniaki w oliwie z przyprawami kaloryczność wzrośnie, ale nadal będzie to znacznie mniej niż w przypadku smażenia na oleju. Jak zrobić idealne frytki? Jeśli mamy więcej czasu możemy pokusić się o namoczenie pokrojonych ziemniaków w zimnej wodzie, co usunie z nich nadmiar skrobi i sprawi, że będą ekstremalnie pyszne i chrupiące. Po namoczeniu trzeba je dokładnie osuszyć, posmarować odrobiną oleju i dosolić do smaku, a następnie piec w frytkownicy beztłuszczowej w 180 stopniach przez 14 minut. – W wersji de luxe można przed pieczeniem oblać frytki łyżką oliwy, a następnie posypać rozmarynem, tartym parmezanem i szczyptą soli. Ciekawą wariacją na temat frytek ziemniaczanych są te z awokado. Na początek przekrajamy je na pół i wyjmujemy pestkę, po czy kroimy na grubsze łódeczki i delikatnie ściągamy skórkę. Kolejnym krokiem jest skropienie cytryną i przyprawienie – wystarczy sól, granulowany czosnek i ostra papryka. Tak doprawione kawałki należy zamoczyć w rozbełtanym jajku, następnie bułce tartej lub panko i ułożyć, zostawiając odstępy w air fry’erze. Obróbka termiczna w 200 stopniach powinna trwać 10 minut, a w połowie należy obrócić nasze awokado na drugą stronę. Przewracanie potraw na drugą stronę w trakcie pieczenia to ważna zasada używania frytkownicy beztłuszczowej, ale dzięki koszyczkom, do których wkłada się składniki, jest to wygodne i szybkie. We frytkownicy powietrznej upieczemy każde warzywo – działa ona jak mini piekarnik konwekcyjny, co skraca czas pieczenia i sprawia, że jedzenie jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku – tłumaczy Tomasz Strzelczyk, ekspert marki Instant Pot i uczestnik IV edycji programu Masterchef Polska.
/źródło - / |