Na tropie wakacyjnych smaków – rozgrzewające dania zimową porą |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 05 lutego 2022 18:52 |
Na tropie wakacyjnych smaków – rozgrzewające dania zimową porąSezon na rozgrzewające dania w pełni! Nic tak nie polepsza naszego nastroju, jak talerz pysznego, ciepłego obiadu, gdy zmarznięci wróciliśmy właśnie do domu. Aby jeszcze bardziej umilić chwile jedzenia, zdecydujmy się na egzotyczne potrawy z ciepłych krajów. Przeniosą nas na chwilę na hiszpańskie uliczki, upalne plaże w Meksyku czy gorące afrykańskie klimaty. Zapraszamy na rozgrzewającą, kulinarną podróż dookoła świata.
Aby choć na chwilę zapomnieć o szarudze na zewnątrz – proponujemy kilka aromatycznych inspiracji z kulinarnych wakacyjnych podróży. Rozgrzeją, zapewnią świetne samopoczucie, posmakują każdemu miłośnikowi piaszczystych plaż, upalnego słońca i pięknych letnich widoków. Egzotyczna kuchnia afrykańskaNa początek przenosimy się do upalnej, bogatej w piękne widoki Afryki. Kulinarna Afryka to przede wszystkim źródło bardzo aromatycznych, wyrazistych przypraw, mięsnych tradycyjnych potrawek i strączków na różne sposoby. Podstawą kuchni północnoafrykańskiej są marokańskie, libańskie i tunezyjskie potrawy. Do najpopularniejszych dań Maroka należy z pewnością tajin – tradycyjny gulasz z delikatnym mięsem jagnięcym, duszonym z warzywami i przyprawami, takimi jak kardamon, kurkuma, kolendra czy kmin rzymski. Całość zapieka się w specjalnym, glinianym naczyniu o stożkowatej budowie. Marokański tajin podaje się najczęściej z ciecierzycą lub ryżem białym. Rozgrzewający Meksyk na talerzuKuchnia meksykańska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie. Dlaczego tak jest? Najpewniej dzięki wyrazistym smakom, które zadowolą każdego smakosza potraw, również pikantnych. W narodowej kuchni meksykańskiej prym wiedzie tortilla podawana na różne sposoby, fasola oraz... papryczka chili. Meksykanie są także fanami aromatycznych, pomidorowych sals oraz guacamole. Współcześnie kultura jedzenia w Meksyku jest ściśle powiązana z dobrą zabawą, dlatego wszelkie dania meksykańskie sprawdzą się doskonale w roli ciepłych przekąsek okolicznościowych. Hiszpańskie smakiSekretem tradycyjnej kuchni hiszpańskiej są przede wszystkim owoce morza, regionalne, śródziemnomorskie składniki i rozmaite sery. Do najciekawszych hiszpańskich posiłków należy oczywiście paella. Wywodząca się z Walencji jest najbardziej charakterystyczną potrawą hiszpańskiej kuchni. To aromatyczny, wolno gotowany ryż, najczęściej z dodatkiem kurkumy lub w wersji czarnej arroz negro – tuszu z kałamarnicy z kawałkami kurczaka lub królika, z owocami morza i warzywami. Całość podaje się na specjalnej patelni, na której paella została wcześniej przyrządzona. Wspominając o kuchni hiszpańskiej, nie można zapomnieć o słynnych tapas: tradycyjnych przystawkach składających się z małych porcji wędlin, serów, oliwek z aioli – specjalnego sosu czosnkowego lub też patatas bravas: smażonych ziemniaczków podawanych z różnymi sosami.
/źródło - / |
Poprawiony: sobota, 05 lutego 2022 19:06 |