Wpisany przez S.Z.
|
niedziela, 05 września 2021 21:58 |
Pieczony pstrąg z tabbouleh z kaszy kuskus BIO
Sezon grillowy powoli dobiega końca, ale pysznego pstrąga można przygotować również w zaciszu własnej kuchni. Sprawdźcie wyśmienitą propozycję na pieczonego pstrąga, podawanego na tabbouleh, czyli klasycznej libańskiej sałatce z kuskusem i warzywami. Smacznego!
Składniki: • 100g kaszy kuskus (np. Halina BIO) • 1/3 ogórka pokrojonego w drobną kostkę • 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę • 1 pomidor pokrojony w drobną kostkę • 1 cebulka dymka posiekana razem ze szczypiorkiem • 1 ząbek czosnku drobno posiekany • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 1 łyżka posiekanej mięty • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (opcjonalnie) • sól i pieprz • oliwa z oliwek • 2 pstrągi • 1/2 cytryny pokrojonej w plasterki • 1/2 pęczka pietruszki
Metoda: 1. Piekarnik nastaw na 180 st. C. Z pstrągów usuń łuski, przypraw we wnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do każdego pstrąga włóż połowę natki pietruszki oraz dwa plasterki cytryny. Obłóż każdego pstrąga pozostałą cytryną i natką, skrop oliwą i piecz przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem. 2. Przygotuj tabbouleh. Zalej kuskus wrzątkiem tak aby woda znajdowała się 1 cm ponad kaszą i odstaw na 10 minut. Naczynie owiń szczelnie folią albo przykryj. Wszystkie warzywa, przyprawy i kuskus wymieszaj w misce. Na koniec dodaj sok z cytryny i oliwę. 3. Wyłóż tabbouleh i pstrąga na talerz. Całość skrop sokiem z cytryny.
Smacznego!
Więćej na www.halina.eu
/źródło - / |
Poprawiony: niedziela, 05 września 2021 22:13 |