Pieczony pstrąg z tabbouleh z kaszy kuskus BIO
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 05 września 2021 21:58

Pieczony pstrąg z tabbouleh z kaszy kuskus BIO

Sezon grillowy powoli dobiega końca, ale pysznego pstrąga można przygotować również w zaciszu własnej kuchni. Sprawdźcie wyśmienitą propozycję na pieczonego pstrąga, podawanego na tabbouleh, czyli klasycznej libańskiej sałatce z kuskusem i warzywami. Smacznego!

Składniki:
• 100g kaszy kuskus (np. Halina BIO)
• 1/3 ogórka pokrojonego w drobną kostkę
• 1/4 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
• 1 pomidor pokrojony w drobną kostkę
• 1 cebulka dymka posiekana razem ze szczypiorkiem
• 1 ząbek czosnku drobno posiekany
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanej mięty
• sok z 1/2 cytryny
• 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (opcjonalnie)
• sól i pieprz
• oliwa z oliwek
• 2 pstrągi
• 1/2 cytryny pokrojonej w plasterki
• 1/2 pęczka pietruszki

Metoda:
1. Piekarnik nastaw na 180 st. C. Z pstrągów usuń łuski, przypraw we wnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do każdego pstrąga włóż połowę natki pietruszki oraz dwa plasterki cytryny. Obłóż każdego pstrąga pozostałą cytryną i natką, skrop oliwą i piecz przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem.
2. Przygotuj tabbouleh. Zalej kuskus wrzątkiem tak aby woda znajdowała się 1 cm ponad kaszą i odstaw na 10 minut. Naczynie owiń szczelnie folią albo przykryj. Wszystkie warzywa, przyprawy i kuskus wymieszaj w misce. Na koniec dodaj sok z cytryny i oliwę.
3. Wyłóż tabbouleh i pstrąga na talerz. Całość skrop sokiem z cytryny.

Smacznego!

Więćej na www.halina.eu

/źródło - /

Poprawiony: niedziela, 05 września 2021 22:13