Rodzinna fiesta w gruzińskim stylu! - przepis
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 25 lipca 2021 09:03

Rodzinna fiesta w gruzińskim stylu!

Lato zachęca nas do wychodzenia na zewnątrz, spędzania czasu wolnego z naszymi rodzinami lub znajomymi i wspólnego cieszenia się chwilami oraz posiłkiem. Zachwyć swoich bliskich wspaniałą kuchnią gruzińską. Pomóc w tym może przepis na odżakhuri, czyli w dosłownym znaczeniu danie rodzinne.


 

Odżakhuri to marynowana wieprzowina połączona z pieczonymi ziemniakami lub frytkami z dodatkiem warzyw. Potrawa cieszy się ogromną popularnością w Gruzji, ponieważ jest idealnym daniem podczas wspólnych rodzinnych obiadów!
Składniki:
- 500g wieprzowiny
- 400g ziemniaków
- 3 cebule
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub majonezu
- 2 łyżki octu winnego
- 60ml białego wina
- 50ml oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/4 łyżeczki suszonej kolendry
- 4 suszone liście laurowe
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Przygotowanie:
12 godzin przed rozpoczęciem gotowania przygotuj marynatę, aby mięso stało się miękkie i pełne smaku. Pokrój wieprzowinę w kostkę średniej wielkości, a dwie cebule w cienkie plasterki, następnie wsyp składniki do miski i wymieszaj. Dodaj kwaśną śmietanę, przecier pomidorowy, kolendrę, liście laurowe, 10 ml białego wina, 2 łyżki octu winnego, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odłóż miskę do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie umieść zamarynowane mięso na patelni. Smaż na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj 50 ml białego wina i 30 ml wody. Mieszaj od czasu do czasu, aż powstały sos się zredukuje.
Obierz i pokrój ziemniaki na małe kawałki. Wlej olej na drugą patelnię i dodaj ziemniaki, a gdy będzie gorący, dodaj ziemniaki. Smaż je w wysokiej temperaturze przez 10 minut, aż staną się chrupiące.
Kiedy mięso się zarumieni, zwiększ ogień i smaż jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Sprawi to, że zewnętrzna strona mięsa będzie chrupiąca, ale wnętrze pozostanie miękkie.
Wyłóż potrawę na talerz a następnie posyp je pokrojoną cebulą.
Odżakhuri idealnie będzie się komponować z winem Marani, Saperavi Bio, które powstało zgodnie z wszelkimi zasadami upraw organicznych.

O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

/źródło - /

Poprawiony: niedziela, 25 lipca 2021 09:18