Gdy na dworze upał, nie włączaj piekarnika – trzy obłędne desery, które przygotujesz na zimno |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 02 lipca 2021 17:22 |
Gdy na dworze upał, nie włączaj piekarnika – trzy obłędne desery, które przygotujesz na zimnoMasz ochotę na coś słodkiego, ale na samą myśl o pieczeniu ciasta, gdy za oknem upał, robi ci się gorąco? Jeśli szukasz ochłody postaw na pyszny deser na zimno. Sernik, panna cotta, a może tiramisu – wszystkie smakują wyjątkowo, a podane prosto z lodówki będą stanowiły idealne orzeźwienie na ciepłe, letnie popołudnia. Jak przygotować je w domu? Podpowiadamy. Sernik to ciasto, które króluje w polskich domach. Można zrobić go na kilkadziesiąt różnych sposobów, sprawdzi się zarówno podczas świąt, rodzinnych spotkań, jak i na co dzień do kawy. Latem fantastycznie smakuje w wersji na zimno, z dodatkiem świeżych sezonowych owoców.
Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i galaretkąSkładniki: Idealnym deserem na upalne dni jest także tiramisu, które wyśmienicie pasuje do mrożonej kawy. Przygotowanie tego włoskiego przysmaku w pucharkach jest szybkie, a przy tym smakuje obłędnie. Latem warto wypróbować przepisy ze świeżymi malinami. Pycha! Tiramisu w pucharkach z malinamiSkładniki • 500 g malin, Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem przez około 8 minut. Następnie stopniowo dodajemy mascarpone, łyżka po łyżce, dalej mieszając. Przygotowujemy 4 pucharki. Ostudzoną kawę mieszamy z likierem. Kolejno moczymy biszkopty i układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy część kremu, następnie maliny. Posypujemy kakao. Wykładamy pozostały krem, dekorujemy malinami i kakao. Odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Mandarynkowa panna cottaSkładniki: Mandarynki myjemy i obieramy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy śmietankę Łaciatą z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Tak przygotowaną śmietankę Łaciatą rozlewamy do pucharków i odstawiamy do wystudzenia. Następnie chłodzimy w lodówce ok. 1 h. Wyciskamy sok z mandarynek. Dodajemy pozostałą żelatynę i czekamy, aż się rozpuści. Zalewamy pozostałą część pucharków sokiem z mandarynek. Przykrywamy folią spożywczą i ponownie schładzamy, najlepiej całą noc. Deser jest gotowy – smacznego! /źródło - / |
Poprawiony: piątek, 02 lipca 2021 17:38 |