Pancakesy bananowe z masłem orzechowym i owocami - przepis
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 17 maja 2021 13:14

Pancakesy bananowe z masłem orzechowym i owocami - przepis

Pancakesy to przysmak, który najczęściej występuje w towarzystwie syropu klonowego. Dzisiejszą propozycją chcemy złamać ten schemat i pokusić się o bardziej urozmaicony poczęstunek.


Z domowym masłem orzechowym i ulubionymi owocami możesz tworzyć na bazie pancakesów rozmaite kompozycje smakowe, które nasycą każdego głodomora. Smacznego!

Składniki na placki (około 16 placków)
• 2 dojrzałe banany
• 2 szklanki mleka
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej
• 2 łyżki oleju Rapso
• 1 jajko
• 1 łyżka cukru trzcinowego demerara Gold Pack
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Dodatki
• 1/2 szklanki orzechów arachidowych tartych BackMit
• 2 łyżki oleju Rapso
• 1/4 łyżeczki soli
• garść płatków migdałowych KRESTO
• ulubione owoce

Wykonanie
1. Suche składniki wymieszaj w misce.
2. Wymieszaj olej, jajko, mleko lekko spieniając.
3. Obierz banany i rozgnieć widelcem na papkę.
4. Połącz ze sobą wszystkie składniki i odstaw na 15 minut.
5. Po tym czasie smaż niewielkie placuszki, nakładając łyżką ciasto na suchą patelnię. Uwaga: patelnia musi być nieprzywierająca. Jeżeli takiej nie masz, to smaż na niewielkiej ilości oleju lub masła.
6. Gdy na cieście pojawią się wyraźne pęcherzyki - obróć placki na drugą stronę.
7. Przełóż orzechy do blendera, dodaj olej i sól, zmiksuj na krem – do powstania gładkiej masy jak masło orzechowe.
8. Placuszki podawaj z masłem orzechowym oraz ulubionymi owocami i płatkami migdałowymi (wcześniej możesz je podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć aromat).

/źródło - /