Wpisany przez S.Z.
|
poniedziałek, 17 maja 2021 13:14 |
Pancakesy bananowe z masłem orzechowym i owocami - przepis
Pancakesy to przysmak, który najczęściej występuje w towarzystwie syropu klonowego. Dzisiejszą propozycją chcemy złamać ten schemat i pokusić się o bardziej urozmaicony poczęstunek.
Z domowym masłem orzechowym i ulubionymi owocami możesz tworzyć na bazie pancakesów rozmaite kompozycje smakowe, które nasycą każdego głodomora. Smacznego!
Składniki na placki (około 16 placków) • 2 dojrzałe banany • 2 szklanki mleka • 2 szklanki mąki pszennej tortowej • 2 łyżki oleju Rapso • 1 jajko • 1 łyżka cukru trzcinowego demerara Gold Pack • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli
Dodatki • 1/2 szklanki orzechów arachidowych tartych BackMit • 2 łyżki oleju Rapso • 1/4 łyżeczki soli • garść płatków migdałowych KRESTO • ulubione owoce
Wykonanie 1. Suche składniki wymieszaj w misce. 2. Wymieszaj olej, jajko, mleko lekko spieniając. 3. Obierz banany i rozgnieć widelcem na papkę. 4. Połącz ze sobą wszystkie składniki i odstaw na 15 minut. 5. Po tym czasie smaż niewielkie placuszki, nakładając łyżką ciasto na suchą patelnię. Uwaga: patelnia musi być nieprzywierająca. Jeżeli takiej nie masz, to smaż na niewielkiej ilości oleju lub masła. 6. Gdy na cieście pojawią się wyraźne pęcherzyki - obróć placki na drugą stronę. 7. Przełóż orzechy do blendera, dodaj olej i sól, zmiksuj na krem – do powstania gładkiej masy jak masło orzechowe. 8. Placuszki podawaj z masłem orzechowym oraz ulubionymi owocami i płatkami migdałowymi (wcześniej możesz je podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć aromat).
/źródło - / |