Nie tylko z majonezem – 3 wyjątkowe sosy do jaj i wędlin na Wielkanoc |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 03 kwietnia 2021 14:40 |
Nie tylko z majonezem – 3 wyjątkowe sosy do jaj i wędlin na WielkanocTo już naprawdę ostatnia prosta do tegorocznych świąt! Przygotowania trwają, lista zakupów spożywczych z brakującymi produktami się tworzy. Teraz jest właśnie moment, by w wielkanocnym menu, oprócz klasycznego majonezu i chrzanu, zagościły jeszcze ciekawe sosy i dipy do jajek, wędlin czy pasztetów.
Trzy inspiracje na ciekawe dodatki do wielkanocnych smakołyków pochodzą z kolekcji „Sosy na Wielkanoc. Dodatki do jaj i wędlin”, dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®. Francja elegancja na świątecznym stolePierwsza propozycja na szybki, nietuzinkowy sos idealny do jaj na twardo oraz pachnących, soczystych wędlin to gribiche – klasyczny, francuski sos serwowany na zimno. Jego bazę – poza majonezem – stanowią jaja na twardo, korniszony, kapary i szczypiorek. To idealny, wyrazisty w smaku dodatek do wędlin, ale też jarzynowych zakąsek czy ryb. SOS GRIBICHESKŁADNIKI
1. Do naczynia miksującego włożyć jajka, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 2. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 3. Do naczynia miksującego włożyć kapary, szczypiorek, musztardę, dodać żółtko, oliwę, ocet, sól i pieprz, wymieszać 10 s/ /obr. 5. 4. Dodać rozdrobnione jajka i rozdrobnione ogórki, wymieszać 10 s/ /obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min. 5. Sos gribiche podawać jako dodatek do jajek, wędlin i mięs. Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®: 1. Jajka rozdrobnić lub zblendować. 2. Ogórki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. 3. Kapary, szczypiorek, musztardę, żółtko, oliwę, ocet, sól i pieprz wymieszać. 4. Dodać rozdrobnione jajka i rozdrobnione ogórki i ponownie wymieszać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min. 5. Sos gribiche podawać jako dodatek do jajek, wędlin i mięs. Chrzan w ciekawym towarzystwieNa wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć chrzanu, ale kto powiedział, że musi on występować solo? Dodatek kremowego awokado, aromatycznych listków bazylii i soku z cytryny nada tradycyjnemu bohaterowi świąt ciekawego charakteru, trochę we włoskim stylu. Koniecznie spróbujcie! DIP CHRZANOWY Z AWOKADO I BAZYLIĄSKŁADNIKI
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Bazylię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 2. Dodać awokado, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 3. Dodać sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min. 4. Dip chrzanowy z awokado i bazylią podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów. Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®: 1. Bazylię posiekać, przełożyć do blendera. 2. Dodać awokado, rozdrobnić. 3. Dodać sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min. 4. Dip chrzanowy z awokado i bazylią podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów. Odrobina słodyczyOstatnia propozycja to coś dla fanów połączenia wytrawnych smaków i delikatnej słodyczy. Przygotowany na bazie jogurtu dip, z dodatkiem żurawiny i przyprawy curry to opcja na całkiem lekki dodatek, który świetnie skomponuje się z wędliną, ale też wielkanocnym pasztetem. DIP JOGURTOWY Z ŻURAWINĄ I CURRYSKŁADNIKI 1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 2. Dodać jogurt, majonez, żurawinę, sól, pieprz i curry, wymieszać 15 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min. 3. Dip jogurtowy z żurawiną i curry podawać jako dodatek do jajek, serów, wędlin i mięs. Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®: 1. Czosnek przecisnąć przez praskę. 2. Dodać jogurt, majonez, żurawinę, sól, pieprz i curry, wymieszać Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min. 3. Dip jogurtowy z żurawiną i curry podawać jako dodatek do jajek, serów, wędlin i mięs. /źródło - / |