Uszczelniamy newralgiczne miejsca w kuchni – jak to zrobić? |
Wpisany przez S.Z. | |||
czwartek, 11 marca 2021 17:23 | |||
Uszczelniamy newralgiczne miejsca w kuchni – jak to zrobić?Niektóre remonty bywają przyjemnością, inne – są powodem wielu zmartwień i złości. Kuchnia jest pomieszczeniem, które wymaga od nas dokładnego zaplanowania każdej, nawet najmniejszej renowacji. Dlaczego? Przestrzeń kuchenna narażona jest na działanie wody i wysokiej temperatury, a przy tym musi gwarantować domownikom higieniczną czystość i ochronę przed wilgocią czy pleśnią. Ekspert z firmy Bostik podpowiada, jak poprawnie uszczelnić newralgiczne punkty w kuchni.
Nawet najdokładniej zaplanowany i zrealizowany projekt kuchni może stracić na estetyce poprzez pojawienie się czarnego nalotu biegnącego wzdłuż zlewu czy blatu. Zbiera się on w miejscach, które są szczególnie narażone na działanie wilgoci i zmiennej temperatury. Na takie niedogodności narażone są przede wszystkim kuchnie. Dodatkowo woda, która skrapla się w procesie gotowania lub zbiera w zakamarkach podczas mycia naczyń, może doprowadzić do trwałego zniszczenia mebli. Zaniedbane pomieszczenie może być także przyczyną problemów zdrowotnych domowników. By temu zapobiec, należy właściwie uszczelnić wszystkie miejsca styku. Silikonowy ratunekRozwiązaniem, które pomoże w zabezpieczeniu kuchni, jest silikon. Jest to produkt, który odporny jest na promieniowanie UV, działanie chemii zawartej w detergentach czy zmienną temperaturę, a także na trwałe zanurzenie w wodzie. Stąd silikon jest preparatem używanym do uszczelniania blatów kuchennych, krawędzi zlewozmywaków czy listew. Na rynku dostępne są dwa rodzaje silikonów – neutralne i octowe. Wyjątkowe cechyWybierając odpowiedni silikon do uszczelnienia newralgicznych punktów i miejsc styku w kuchni, szczególną uwagę należy zwrócić na to, czy dany produkt wyróżnia odporność na rozwój różnego rodzaju mikroorganizmów. Ważne jest także, by silikon, który zostanie zastosowany w miejscu, w którym przechowuje się żywność, nie stanowił zagrożenia dla zdrowia. Poszukując odpowiedniego rozwiązania, warto więc zwrócić uwagę, czy silikon posiada certyfikat ISEGA. Potwierdza on bezpieczeństwo silikonu względem ludzi oraz możliwość uszczelniania obszarów, w których dochodzi do kontaktu z żywnością – takich jak blaty, spiżarnie czy chłodnie. Jak uszczelnić newralgiczne miejsca w kuchni?Silikon użyty w zaciszu domowym nie powinien sprawiać trudności zarówno w przygotowaniu powierzchni, aplikacji produktu, jak i zachowaniu czystości. Warto szukać nowoczesnych rozwiązań, dzięki którym każdy majsterkowicz będzie mógł uszczelnić kuchnię samodzielnie. A jak to zrobić? Do zadań spe... codziennychWyjątkowym produktem, który idealnie sprawdzi się do uszczelnienia powierzchni kuchennych, jest Bostik Perfect Seal Kuchnia Silikon Neutralny. Jest to rozwiązanie, które w przeciwieństwie do tradycyjnych silikonów, nie zawiera w swoim składzie kwasu octowego, dzięki czemu może być bezpiecznie stosowany niemal wszystkich podłożach. Silikon naturalny Bostik Perfect Seal to produkt, który pomoże w skutecznym i trwałym uszczelnieniu kuchennych zakamarków – blatów, mebli, zlewu czy listew. Preparat dostępny jest w dwóch wariantach kolorystycznych: białym i transparentnym. Bostik Perfect Seal Kuchnia Silikon Neutralny
O firmie Bostik: /źródło - / |
|||
Poprawiony: czwartek, 11 marca 2021 17:37 |